2 004 4

САЩ изпратиха два бойни кораба в Катар

Ще вземат ли американците страна в конфликта?

САЩ изпратиха два бойни кораба в Катар
Снимката е илюстративна, US Navy
Денис Джамбазов

Американски бойни кораби пристигнаха в Доха, за да вземат участие в съвместни учения с катарските военноморски сили, съобщи катарската новинарска агенция QNA.

Военните учения ще се състоят на фона на тежката дипломатическа криза между Катар и арабски страни – включително Саудитска Арабия и Египет – които скъсаха дипломатическите си отношения с Доха.

Катарците са близък съюзник на Съединените американски щати. Именно там се намира най-голямата американска база в Близкия изток, в която са разположени близо 11 000 военнослужещи. Над 100 самолета оперират там.

Не е ясно дали дислоцирането на двата бойни кораба е било договорено преди разгара на кризата, или пък от Пентагона дават сигнал за подкрепа към своите съюзници.

Междувременно американският министър на отбраната Джеймс Матис заяви, че между САЩ и Катар е постигната договорка за продажбата на десетки изтребители Ф-16. Катарците ще платят 12 милиарда долара.

Турция – друг близък съюзник на Катар – прави опити да разреши дипломатическата криза в региона. Катар определи дипломатическата си изолация като неоправдана. В началото на този месец Саудитска Арабия, Египет, Бахрейн и други страни прекратиха диалога с Катар заради обвинения, че страната подкрепя терористични организации.

Катар


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Скорпион29
  Отговор
  1 14:36  15.06.17
  Я гледай как Катар се сдоби за нула време толкова много свалячи то руснаци ли не бяха турци и сега американците взеха да ухажват явно Катар върви с много апетитна зестра.
 • onq s konq
  Отговор
  2 14:37  15.06.17
  Не случайно амер. кораби които ще нахъсват военното учение са 2-единият Катар,другият-С.Арабия.А идеята е учението между двата лагера " с различия" е да стане толкова реално до действителността,че след завършването му който оживее ,да получи заслужена "Грамота за най-добър изпитател на американско оръжие в учебни условия,надхвърлящи реалните".
 • Лост
  Отговор
  3 17:47  15.06.17
  Кат видиш запасите им от петрол и метан и ще разбереш накъде отиват нещата. Ще ги вкарат във война и после ще им ударят едно приятелско рамо !
 • Гост1
  Отговор
  4 21:48  21.06.17
  Лошо, цели два. Ша са бутнат.

Напиши коментар:


Публикувай