538 0

Французите гласуват на втори тур от парламентарните избори

Партията на президента Еманюел Макрон спечели убедително преди седмица

Снимка: БТА
Снимка: БТА
Венцислав Михайлов

Французите гласуват днес на втори тур от парламентарните избори. Партията на президента Еманюел Макрон спечели убедително преди седмица.

Гласуването ще продължи до 18 часа (16 ч. по Гринуич) в цяла Франция и до 20 ч. (18 ч. по Гринуич) в големите градове. Очаква се агенциите за проучване на общественото мнение да оповестят очакваните резултати малко след затварянето на секциите.

Само четири от общо 577 места във френския парламент бяха спечелени на първия тур. Титулярите за останалите 573 ще бъдат определени днес.

Центристката партия на Еманюел Макрон "Република, напред" и съюзникът ѝ "Демократично движение" ще спечелят между 440 и 470 от общо 577 места в долната камара на парламента на изборите във Франция тази неделя. Това сочат резултатите от анкетите на "Опиниънуей" и "Харис интерактив".

Консервативната партия "Републиканците" и нейните съюзници ще бъдат основната опозиционна група със 70-90 депутати, докато социалистите, които бяха на власт до миналия месец, ще получат едва 20-30 места.

Крайнодестният "Национален фронт" ще има между едно и пет места във френския парламент, а крайнолявото движение "Непокорна Франция" - между 5 и 15 места.

Анкетите прогнозират също по-ниска избирателна активност в сравнение с първия тур. В неделя се очаква да упражнят правото си на глас 46% от избирателите.

Опозиционните партии се стремят да подтикнат избирателите да гласуват, след като над половината от 47,6 милиона гласоподаватели останаха по домовете си на първия кръг.

Франция


Още по темата

 • Абсолютният Макрон

  Абсолютният Макрон

  Партията на френския президент Еманюел Макрон ще има абсолютно мнозинство в парламента, съобщават социологическите агенции. Тя ще има 355 и 425 от ...
  18.06.2017
  1 319
  1
 • Отнеха имунитета на Марин льо Пен

  Отнеха имунитета на Марин льо Пен

  Европейският парламент отне имунитета на лидерката на френския „Национален фронт“ Марин льо Пен, съобщи RTE. Европейските власти са ...
  15.06.2017
  1 851
  2
 • Историческа победа за партията на Макрон

  Историческа победа за партията на Макрон

  Центристката партия на френския президент Еманюел Макрон печели близо една трета от гласовете на първия тур на парламентарните избори във ...
  12.06.2017
  1 269
  3

Напиши коментар:


Публикувай