1 994 2

Отново провал! Словения и Хърватия не се разбраха за Пиранския залив

Любляна и Загреб не постигнаха споразумение по граничния спор 

Снимки: Wikipedia
Снимки: Wikipedia
Анатоли Стайков

Хърватия и Словения не успяха да постигнат съгласие за прилагането на решение на международния арбитражен съд по дългогодишния им граничен спор, създал напрежение между двете съседни страни, членки на ЕП, предаде АР.

Словенският премиер Миро Церар и хърватският му колега Андрей Пленкович се срещнаха за пръв път, откакто базираният в Холандия арбитражен съд постанови на 29 юни, че три четвърти от спорния Пирански залив на Адриатическо море принадлежи на Словения, която със специален акт получи и коридор през хърватските териториални води към международни води.

Пленкович повтори, че Хърватия няма да прилага решението на арбитражния съд и настоя териториалните спорове да бъдат решение между двете държави.

Церар каза, че за Словения решението на арбитражния съд е "окончателно и задължително".
Хърватия и Словения спорят за морската граница в Пиранския залив от 1991 г. и заради този спор Словения беше наложила вето за членството на Хърватия в ЕС. Двете страни се съгласиха на арбитраж през 2009 г., след което Словения отмени ветото.

По късно обаче Хърватия се отказа от арбитража, след като бе разкрито, че словенски представители са лобирали пред съдиите да вземат решение в тяхна полза. Загреб отказа да признае решението на арбитражния съд.

Словения


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • А България?
  Отговор
  1 17:55  12.07.17
  Дайте го на нас! Ние ще живеем там!
 • Шопа
  Отговор
  2 23:47  12.07.17
  Какво толкова делят, като накрая пак Брюксел печели. Ама айдеде, трябва да се харчат пари по съдилища.

Напиши коментар:


Публикувай