717 0

Саудитска Арабия реформира системата за сигурност

Крал Салман създаде нов орган за държавна сигурност

Снимки: БТА/АР
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Кралят на Саудитска Арабия Салман създаде нов орган за държавната сигурност, който е на негово подчинение в качеството му на председател на министерския съвет на монархията, предаде ВВС.

Няколко отдела към вътрешното министерство, сред които службата за разузнаване, както и звената за борба с тероризма и за пресичане на финансирането на тероризма ще са вече на подчинение на новата структура. Ръководството на новия орган е поверено на ръководителя на разузнаването, генерал Абдул Азиз бин Мохамед ал Хуейрини.

Крал Салман освен това уволни ръководителя на Кралската гвардия, генерал Хамад ал Аухали и назначи генерал Сухейл ал Мутири на този пост. Той назначи Мохамед бин Абдула ал Куейз за ръководител на саудитската борса, който ще има ранг на министър.

Промените стават месец след решението на саудитския монарх да назначи сина си Мохамед за престолонаследник. Така той измести от ранга на престолонаследник братовчед си Мохамед бин Найеф, който бе отстранен и от постовете на вицепремиер и на министър на вътрешните работи.

Саудитска Арабия


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай