Last news in Fakti

24 Август, 2017 10:55 2 969 6

Лондон алармира: Без чуждестранните работници ще стане лошо

  • великобритания-
  • храна-
  • хранителна промишленост-
  • ес

Напускане на работниците от ЕС заплашва британската хранителна промишленост, според проучване 

Лондон алармира: Без чуждестранните работници ще стане лошо - 1
Снимка: Shutterstock

Близо половината компании, работещи в британската хранителна верига посочват, че работниците им от ЕС обмислят да напуснат заради несигурността около Брекзита, сочи проучване, цитирано от Reuters.

Хранителната промишленост представлява най-голямата част от британската промишленост и разчита до голяма степен на имигрантите, макар че дебатите във Великобритания досега са съсредоточени главно върху сектори като автомобилостроенето и авиационно-космическата промишленост.

Общо 47 процента от компаниите в британската система за доставка на храни, която включва ферми, компании за преработка на хранителни продукти, супермаркети и ресторанти, посочват, че работниците от Евросъюза разглеждат бъдещето си като пряк резултат от вота в подкрепа на излизането на Великобритания от ЕС през юни миналата година. Това сочи проучване, съставено от няколко браншови организации.

Близо една трета от участниците в анкетата, направена между март и май в 627 компании, казват, че част от служителите им от ЕС вече са напуснали. Макар британската икономика рязко да забави растежа си тази година, все още не са достатъчно ясни доказателствата за това, че Брекзитът се отразява на пазара на труда.

Официални данни от миналата седмица сочат, че хората, родени в ЕС и работещи във Великобритания, са се увеличили с 1,6 процента на годишна основа през второто тримесечие. Това е най-слабото нарастване от 7 години.

Рязкото намаляване на броя на работниците от ЕС, имащи право да работят в Обединеното кралство след Брекзита, ще доведе до значителни сътресения в системата за доставка на храни, казва Андрю Оупи, който отговаря за храните и устойчивото развитие в Британския консорциум за търговия на дребно.

Той допълва, че това ще се отрази на количеството и цената на храните във Великобритания.
В британската система за доставка на храни и напитки са заети около една пета от 2 милиона граждани от ЕС, работещи в Обединеното кралство.

Премиерът Тереза Мей каза, че правителството ще гарантира правата на европейските граждани, които вече живеят във Великобритания, но подробностите за бъдещата имиграционна система остават неясни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 брекзит

    26 2 Отговор
    Ааа няма проблем накарайте пакитата и арабелите да ви работят и без това си ги предпочитате пред белите културни вишисти от източния блок. Добре, ще ви се получи англета !
  • 2 незнайко

    22 1 Отговор
    Да напускат ! Нека се видят какво представляват тъпите колонизатори ! Принц Чарлз да събира родата и да почват работа ! Англичаните никога не работят тежка ЧЕРНА работа !
  • 3 Парен каша духа

    18 0 Отговор
    Ами хайде де - лошо или не Вие си го избрахте. Сега си сърбайте попарата
  • 4 Дикембе Мутомбо

    14 0 Отговор
    Лондон първо гласува, после мисли, и накрая алармира...
  • 5 Кака

    16 1 Отговор
    Добре де , техните мързели нали ще работят.Нали все българи и румънци им пречат.Ха сега да се хващат на работа.
  • 6 Некой си !

    4 0 Отговор
    Аз живея в Англия нека ме изгонят,Германия е на час време с самолет !
Новини по държави: