Last news in Fakti

25 Август, 2017 20:56 1 713 4

ЕС принудително връща бежанци в Гърция

  • мигранти-
  • ес-
  • гърция-
  • германия-
  • турция-
  • връщане
ЕС принудително връща бежанци в Гърция - 1
Снимка: АР/БТА

Държавите от Европейския Съюз (ЕС) са готови да започнат връщането на бежанци в Гърция. Това става на фона на редица протести на мигранти в Атина, които желаят да се съберат със своите семейства, пише британското издание The Guardian.

Правозащитни организации вече открито осъдиха намеренията на страните от ЕС да връщат бежанци, които са преминали на запад през южната ни съседка. Всичко това става на фона на пострадалата сериозно икономически страна.

Германия е подала искания за връщането на 400 лица в Гърция. Към нея се присъединяват също така Великобритания, Франция, Холандия и Норвегия.

„В момента се обработват документите. Очакваме физическото връщане да започне през следващия месец”, казва Йоанис Музалас министър по миграционните въпроси на Гърция. Връщането не се отнася до мигрантите, които са пристигнали в Евросъюза преди март тази година. Музалас допълва, че няма представа къде ще бъдат настанени бежанците, които им се връщат, но „условията на живот ще бъдат добри и ще съответстват на изискванията на ЕС”.

Казусът за връщането на мигранти в Гърция не подлежи на дискусии, доколкото южната ни съседка е член на ЕС.

На практика Гърция се оказва между чука и наковалнята след нарасналото напрежение между Берлин и Анкара в резултат на призива на Ердоган към турците в Германия да не гласуват за Меркел на предстоящите през септември избори във ФРГ. За последните 6 дни над 1200 бежанци са преминали от Турция в Гърция. Около 2400 е броят им за периода 1-20 август. Дефакто половината са пристигнали в Гърция през последните няколко дни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 tost

    8 1 Отговор
    След Гърция ,да се готви и България ............за бежанците де ;)
  • 2 меркелизъм

    8 1 Отговор
    Меркел внася, пробира и брака в задния двор на Европата това е просто и ясно !
  • 3 стоян георгиев

    2 5 Отговор
    къде са сега противниците на меркел?аиде поревете сега що ги връща !!!!тва щеше да бъде още от началото на кризата така и гърци,българи и италианци нямаше да знаем къде сме ако германия не пое удара.
  • 4 незнайко

    3 0 Отговор
    А защо не ги върнат от другата страна на Средиземно море, а само до Гърция ? На юг и който от където е там да отива !!!