Last news in Fakti

28 Август, 2017 17:12 2 217 21

Брюксел търси начин бързо да отдели Белград от Москва

  • сърбия-
  • косово-
  • русия-
  • ес-
  • белград

ЕС е решил твърдо да постави акцента върху въпроса за Косово

Брюксел търси начин бързо да отдели Белград от Москва - 1
Снимки: БТА/АР

Европейският съюз ще бъде по-взискателен към Сърбия от септември, пише белградският вестник "Вечерне новости", позовавайки се на свои източници в Брюксел. ЕС е решил твърдо в тази фаза на присъединяването на Сърбия към ЕС да постави акцента върху въпроса за Косово, отношенията с Русия и върховенството на закона.

Естония, Латвия, Литва и Полша настояват да се ускорят нещата по отваряне на глава 31, която се занимава с външната политика и политиката на сигурността и отбраната, в преговорите, за да отделят възможно най-бързо Белград от Москва, като поставят условия в преговорния процес.

Що се отнася до Косово, Брюксел иска нови стъпки с цел нормализиране на отношенията и в този смисъл доста се очаква от вътрешния диалог по този въпрос в сръбското общество, който предстои в скоро време. Когато става дума за върховенството на закона, в ЕС желаят към тази тема да се пристъпи със същия ентусиазъм, с който се водят икономическите реформи.

Брюксел търси начин бързо да отдели Белград от Москва

Министърът за европейската интеграция Ядранка Йоксимович изрази очакване, че до края на годината Белград ще отвори още три глави в преговорите с ЕС, изтъквайки, че Сърбия е сериозен кандидат, с който ЕС разговаря като с партньор, пише изданието.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 юрист

    13 17 Отговор
    Сърбия няма да се откаже от русия, най- малкото, защото наистина е единствената европейска държава, която ИЗЦЯЛО дължи освобождението си и възстановяването на държавността си, на русия . Заради руската имперска политика от края на 19 век, сърбия получи възможности да присъедини към държавната си територия много географски области, населени с над 90% етнически българи- т.е. част от българското етническо землище в периода 1876-1885 г., които не бяха включени в територията на двата васални протектората , наречени княжество българия и източна румелия и в последствие, нямаше как да бъдат присъединени към българската държавна територия след Съединението през 1885 г.

    Коментиран от #4, #9

  • 2 юрист

    6 10 Отговор
    Из история на сърбия от уикито“... След Руско-турската война (1828-1829) с Одринския мирен договор в 1829 г., автономията на Сръбското княжество е договорно установена и международно призната, макар турските войски да остават в Белград и още няколко крепости....“
    https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F_%D0%BD%D0%B0_%D0%A1%D1%8A%D1%80%D0%B1%D0%B8%D1%8F и Одрински мирен договор (1829)
    от Уикипедия, свободната енциклопедия Одринският мирен договор от 14 (по стар стил от 2) септември 1829 година е мирен договор между Руската и Османската империя, който поставя край на Руско-турската война от 1828 – 1829 година....Договорът налага автономия на Гърция, Сърбия и Дунавските княжества – Влахия и Молдова, под османски сюзеренитет и руска закрила.[1] Пряка последица за Сърбия е султанският хатишериф от 1830 година[3], а за румънските територии – ликвидирането на османската поземлена собственост и на османския контрол върху търговията със зърно и добитък....Веднага след сключването на Одринския мир руснаците разформироват и обезоръжават българските доброволци в своята армия, които са обвинявани в неподчинение, кражби и дезертьорство. На руските военни и цивилни лица на Балканите е наредено да избягват всякакви контакти с местното население, които са смятани за „източник на сериозни затруднения в политическо отношение“. Окуражени от руската политика, турците започват погроми над християните на много места в източна Тракия....

    Коментиран от #5

  • 3 юрист

    5 13 Отговор
    “... Окуражени от руската политика, турците започват погроми над християните на много места в източна Тракия.[5] Това кара между 100 000 и 140 000 българи от Варненско, Сливенско, Ямболско, Старозагорско и други райони[6] да се изселят във Влахия, Молдова и Бесарабия.[7] Руските окупационни власти полагат усилия да ограничат изселническата вълна, тъй като смятат присъствието на християнско население по пътя към Константинопол за стратегическо преимущество на Русия в дългосрочен план. Между българите в региона, които искат да се изселят, и тези, които предпочитат да останат, възниква конфликт, стигнал и до тежки саморазправи.[8]..“
    https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D0%B4%D1%80%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%B5%D0%BD_%D0%B4%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80_(1829)
  • 4 Знаещ

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "юрист":

    Виж отговора ми на темата за Домусчиев и с интерес чакам твоя коментар.
  • 5 Знаещ

    10 2 Отговор

    До коментар #2 от "юрист":

    "Засягащи Черна гора, Сърбия и Румъния
    Сърбия е призната от Портата за независима държава и за участието си във войната анексира поморавските градове Ниш и Лесковац, Прокупле и Куршумлия както и части от Новопазарско (Член 3). Частта от Поморавието влиза в границите на Западната българска автономна област, предвидена от Цариградската конференция на Великите сили от 1876 г.[19]
    Засягащи България
    Договорът предвижда създаването на автономно, трибутарно княжество България с християнско правителство и правото да има войска. Окончателните граници на Княжеството трябва да се определят от смесена руско-турска комисия, но размерите на България, определени в общи линии на приложената карта, трябва да служат за основа на окончателното разграничение.

    Територията на България ще обхваща земите от река Дунав по новоустроената сръбска граница и оттам по западната граница на казата Враня до планината Карадаг. Оттам границата ще мине по западните граници на казите Куманово, Кочани, Калканделен до Кораб планина. След това границата се спуска на юг по Черни Дрин и после по западната граница на казите Охрид, Старово и Корча стига до планината Грамос. Оттам границата тръгва на изток през Костурското езеро, стига до река Мъгленица и се спуска до Солунския залив. Границата заобикаля Солун и през Бешичкото езеро излиза на Орфанския залив. От Буругьол границата извива на север към Родопите до Чепеларе, откъдето завива на изток и се спуска по Арда, после минава през Източна

    Коментиран от #6, #10

  • 6 Знаещ

    11 2 Отговор

    До коментар #5 от "Знаещ":

    "...после минава през Източна Тракия до Черно море, като оставя Одрин в Османската империя, а Лозенград, Люлебургас и Малко Търново – в България. Границата напуска морския бряг при Мангалия и през Добруджа излиза на Дунава при Расово (Член 6). Договорът се опитва да създаде голяма славянска държава на Балканите – княжество България би имало площ от около 170 000 кв. км. и би обхващало Видинско, Врачанско, Търновско, Русенско, Силистренско, Варненско, Софийско, Пиротско и Вранско в Поморавието, почти цяла Македония (без най-южните области), части от Косово (Качаник) и Албания (Корчанско), част от Източна Тракия и Южна Добруджа.[20]"

    Коментиран от #7

  • 7 Знаещ

    15 3 Отговор

    До коментар #6 от "Знаещ":

    "Първите отзиви от подписания предварителен договор стават ясни, веднага щом той става известен за западните Велики сили. Обединеното кралство и Австро-Унгария се обявяват против него, заявявайки че Русия сама е решила Източния въпрос в своя полза, без да се допита до западните Велики сили.

    Заедно с Обединеното кралство, Италия и Франция се обявяват силно против излаз на България на Бяло море, под претекст че ще бъде използван от Русия, за да окаже влияние над Средиземноморието и морските сили в Европа.[21] Готово да покаже настойчивостта си, Обединеното кралство започва да се готви за война. Започнати са мерки за съставянето на два експедиционни корпуса за военни действия срещу русите и превоз на английски войски от Индия, през Суецкия канал в Средиземно море.[22]"
  • 8 Контра

    22 6 Отговор
    ГА ИМ ФЪРЛЯХА БОМБИ И СРИНАХА БЕЛГРАД ТОГАЗ ЕВРОПЕЙЦИТЕ МЪЛЧАХА КЪТ СЛИВИ.СЯ ИСКАТ ДА ПРИЛАПАТ ПОРЕДНИНИТЕ БАЛЪЦИ АМА МОЖЕ И ДА ИМ ПРИСЕДНЕ ЗАЛЪКА.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 юрист

    5 11 Отговор

    До коментар #5 от "Знаещ":

    „...Публикувано във факти.бг: Договорът предвижда създаването на автономно, трибутарно княжество България с християнско правителство и правото да има войска....“ Това е санстефанския мирен договор от 1878г, а аз пиша за Одрински мирен договор от 1829, с който на практика се възстановява сръбската държавност “...Политически[редактиране | редактиране на кода]
    Договорът налага АВТОНОМИЯ на Гърция, Сърбия и Дунавските княжества – Влахия и Молдова, под османски сюзеренитет и руска закрила.[1] ..“ - https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D0%B4%D1%80%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%B5%D0%BD_%D0%B4%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80_(1829) Двата договора са нещо РАЗЛИЧНО, ТЪЙ КАТО ОДРИНСКИЯТ МИРЕН ДОГОВОР ОТ 1826Г. ИЗОБЩО НЕ ПОСТАНОВЯВА АВТОНОМНОСТ НА БЪЛГАРИЯ! Сега схвана ли?

    Коментиран от #11

  • 11 Знаещ

    14 3 Отговор

    До коментар #10 от "юрист":

    Сан Стефанския мирен договор е най-важния за България договор, защото той трябва да оформи границите на току-що освободената ни родина и да предреши съдбата на България до ден днешен. Ако както искаха руснаците ние си бяхме върнали всички български земи нямаше да се налага после да водим войни за възстановяването им. Не мога да разбера защо никой от козяшките тролове не се запита защо лиже задниците на хората, които са ни отрязали близо половината територии и са заплашили с война Русия когато е искала да си възстановим всички територии където живеят българи и когато поставената на колене османска империя не е имала силата да се противопостави сама. Защо Англия праща флотата си пред Цариград и плаши Русия с война когато руснаците са само на 20 километра от него и се готвят да го превземат и да изтикат мюсюлманите завинаги от Европа?

    Коментиран от #12

  • 12 юрист

    7 9 Отговор

    До коментар #11 от "Знаещ":

    “...Публикувано във факти.бг: Сан Стефанския мирен договор е най-важния за България договор..“ Не е вярно- той е ПРЕЛИМИНАРЕН, ПРЕДВАРИТЕЛЕН договор, чиито клаузи СА ОТМЕНЕНИ И ИЗМЕНЕНИ И ТОЙ В АВТЕНТИЧНИЯТ МУ ВИД, НИКОГА НЕ Е БИЛ СЪС СТАТУТА НА ОКОНЧАТЕЛЕН ДОГОВОР, И НИКОГА НЕ Е ВЛИЗАЛ В ПРАВНА СИЛА! Освен това- статията е за СЪРБИЯ- НЕ ЗА БЪЛГАРИЯ, за това цитирам ПРИДОБИВКИТЕ ЗА СЪРБИЯ от страна на русия чрез Османският мирен договор, в подкрепа на тезата си, че русия е дарила свободата на сърбия, а БЪЛГАРИЯ Е ИЗВОЮВАЛА СВОЯТА СВОБОДА ЧРЕЗ УЧАСТИЕТО НА БГ. ОПЪЛЧЕНИЕ И БЪЛГАРИТЕ В РУСКОТУРСКАТА ВОЙНА ОТ 1877Г. И ЧРЕЗ БОЕВЕТЕ НА ШИПКА, НА КОИТО ИМЕННО БЪЛГАРСКОТО ОПЪЛЧЕНИЕ ОБРЪЩА СТРАТЕГИЧЕСКИ ХОДА НА ВОЙНАТА, УДЪРЖА ПРОХОДА ШИПКА И ТАКА НА ПРАКТИКА СПЕЧЕЛВА ВОЙНАТА ЗА РУСИЯ! ЗА ТОВА РУСИЯ НЕ Е ПОДНЕСЛА ДАРОМ СВОБОДАТА НА БЪЛГАРИЯ, ОБАЧЕ РУСИЯ Е ПОДНЕСЛА ДАРОМ СВОБОДАТА НА СЪРБИЯ И ПОСЛЕ Е ОЩЕТЯВАЛА БЪЛГАРИЯ ЗА СМЕТКА НА СЪРБИЯ- сега разбра ли? Не винаги ми се удава да пиша като за малоумни- по-ясно от това не мога да ти го напиша!

    Коментиран от #13, #14

  • 13 юрист

    3 8 Отговор

    До коментар #12 от "юрист":

    “...Публикувано във факти.бг: Османският мирен договор...“ ОДРИНСКИЯТ мирен договор, разбира се- грешката е моя....
  • 14 Знаещ

    12 4 Отговор

    До коментар #12 от "юрист":

    "Първите отзиви от подписания предварителен договор стават ясни, веднага щом той става известен за западните Велики сили. Обединеното кралство и Австро-Унгария се обявяват против него, заявявайки че Русия сама е решила Източния въпрос в своя полза, без да се допита до западните Велики сили.

    Заедно с Обединеното кралство, Италия и Франция се обявяват силно против излаз на България на Бяло море, под претекст че ще бъде използван от Русия, за да окаже влияние над Средиземноморието и морските сили в Европа.[21] Готово да покаже настойчивостта си, Обединеното кралство започва да се готви за война. Започнати са мерки за съставянето на два експедиционни корпуса за военни действия срещу русите и превоз на английски войски от Индия, през Суецкия канал в Средиземно море.[22]"

    Коментиран от #15, #16

  • 15 Знаещ

    12 3 Отговор

    До коментар #14 от "Знаещ":

    Както сама виждаш Русия ни дала такива придобивки, че всичките на които сега се кланяме са скочили срещу нея и със заплаха с война са ни ги отнели.
  • 16 юрист

    6 10 Отговор

    До коментар #14 от "Знаещ":

    http://istmat.info/node/27176 Будапешт, 3/15 января 1877 г. Секретная конвенция между Россией и Австро-Венгрией Дополнительная конвенция чл.3 ...по време на посещението си в Райхщад, по принцип се съгласява със следното: при териториални промени или разпадане на Османската империя СЕ ИЗКЛЮЧВА формирането на голяма, сплотена славянска или друга държава
    http://istmat.info/node/27175 Рейхштадт, 26 июня/8 июля 1876 г. Рейхштадтское соглашение между Россией и Австро-Венгрией I. Запись русской стороны 2. Относно бъдещето:Б) Ако християните печелят: Силите ще действат съвместно, за да решат последствията от войната. Те НЯМА ДА ДОПРИНЕСАТ за формирането на голяма славянска държава... ЗАРАДИ ТЕЗИ ДВА ТАЙНИ РУСКИ ДОГОВОРА, САНСТЕФАНСКИЯТ ДОГОВОР ОТ 1878Г. Е ПРФЕДВАРИТЕЛЕН- Т.Е. СЪДЪРЖАНИЕТО МУ НЕ Е ОКОНЧАТЕЛНО И МОЖЕ ДА БЪДЕ ПРОМЕНЕНО ВЪВ ВСЕКИ ЕДИН МОМЕНТ- сега понял?

    Коментиран от #19

  • 17 Бесен Язовец

    2 8 Отговор
    И да се пънте и да се не пънете сърбите вече с единият крак са в НАТО а с другия в ЕС. Аз казах, точка.
  • 18 Знаещ

    9 0 Отговор
    Това което разбрах е, че ако думите ти бяха неоспорими Англия нямаше да плаши Русия с война и да придвижва армия към България.
  • 19 гост

    9 0 Отговор

    До коментар #16 от "юрист":

    Deja Vu:

    https://fakti.bg/world/256599-balgarski-voinici-otkazali-da-strelat-po-rusnaci

    Юристе, така ли си оставяш делата (в случая тезите), незавършени? И пак почваш "нови", аналогични (теми) без да си защитила старите? Доста тролско поведение, не мислиш ли?
    Какъв е смисъла да се води спор с теб, когато ти се покриваш?
  • 20 no name no face no number

    1 0 Отговор
    НАТО=световен тиранин
  • 21 Патриот

    2 0 Отговор
    Сръбските политици не продажни като българските. Няма да се откажат от ръката, която им е дала хляб.
    Вече има нет всичко се знае ЕС не е това, за което се представя. Няма демокрация, равенство, свободни пазари.
Новини по държави: