Last news in Fakti

24 Септември, 2017 20:00 4 766 12

Черна дупка на крачка от Земята (ВИДЕО)

  • черна дупка-
  • земя-
  • млечен път-
  • слънце-
  • наса

Астрономи откриха най-близката до планетата ни двойна черна дупка

Астрономи от Технологичния институт в Рочестър, Ню Йорк, откриха най-близката до Земята двойна черна дупка, съобщи Lenta.

Системата, съставена от два свръхкомпактни обекта, се намира в галактиката NGC 7674, която е на разстояние 400 милиона светлинни години от Млечния път.

Двойната черна дупка е открита с помощта на радиоинтерферометрия със свръхдълги бази. При този метод се използват няколко телескопа, разположени в различни точки на нашата планета. Въпросната глобална система от наземни астрономически инструменти функционира като един голям телескоп със свръхвисока разделителна способност, която превишава 10 милиона пъти възможностите на човешкото око.

Откритите обекти, които се намират в центъра на спиралната галактика, изглеждали като два компактни източника на радиовълни, разделени един от друг на разстояние 1 светлинна година. По своите характеристики те съответстват на големи черни дупки, около които има акреционни дискове от поглъщания газ. Общата маса на системата надвишава 40 милиона пъти слънчевата.

На астронимите досега са известни едва няколко обекта, които е възможно да са две въртящи се около общ център на масата черни дупки. Те се намират в галактики, отдалечени от Земята на разстояние 1 милиард и повече светлинни години.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    16 12 Отговор
    Да пратим там астронавтите!!
    Те и на луната са кацали, и в черната дупка ще се гмурнат!!!
    Хахаха
  • 2 Хаяско

    2 5 Отговор
    Ко каза ?!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Cosmos

    10 0 Отговор
    400 мил. с. години а още търсят живот на Марс ???
  • 6 куку руку ку

    4 1 Отговор
    Да ви имам крачкомера...
  • 7 Shmeker

    6 2 Отговор
    400 милиона светлинни години.. тва превърта крачкомера на тъпометъра....
    А и тя светлината ще се загуби ако пътува толкова дълго.

    Не трябваше ли именно черните дупки да са тези чрез които може да пътуваш в пространството? Да вземем да си направим по-близка такава. Вземайте по една лопата и кофа черна боя, копайте и боядисвайте... само не забравяйте да вземете лопатата и кофата със себе си, че ако вземете да пътувате да можете да се върнете обратно.. от другия край на дупката не се знае дали ще намерите лопата и черна боя....
  • 8 Веско

    6 2 Отговор
    Черните дупки са обектите с най-голяма маса и енергия.Енергията им е толкова висока че изхвърлят унищожителни радиационни лъчове,подобни на тези с които се илюстрират свръх модерни оръжия.Разликата тук е че диаметъра на един лъч може да бъде с размерите на земния,или много дълъг.Освен това черните дупки имат свръх унищожителна природа,черна дупка с диаметър на копче ще унищожи земята и би всяла хаос с орбитите на останалите планети.Това за пътуването във времето посредство тях е романтичен телевизионен мит,защото допира до нея ,дори на стотици хиляди километри е смъртоносен.Преди да погълне/унищожи обект близко до нея,вече като почти ""във нея" се трансформира в дву измерен обект след което идва разпадането,и оттам нататък учените не знаят какво се случва-затова им викат "черни" дупки.И за да направя връзка със статията бих казал че за 2 черни дупки и разстояние на 400 милиона години от нас,това реално не е много.Но ако тръгне да ни поглъща,ние отдавна ще сме си изпяли песента и бъдещите поколения ще сблъскат лице в лице с проблема.
  • 9 IDIL

    6 1 Отговор
    Империята на злото и тероризма ФАЩ са най голямата черна дупка на земята хахахаааа...
  • 10 МАНЧО

    7 1 Отговор
    Вчера се върнах от една такава дупка в кв, Стрелбище,ракията им гола вода.
  • 11 Иван Господинов

    0 0 Отговор
    Въх умрехме! Американците ще ни спасят!
  • 12 Джорчи

    0 0 Отговор
    Осама БенЛаден се е мушнал в нея