Last news in Fakti

28 Септември, 2017 07:49 1 329 16

Шефове на интернет гиганти ще свидетелстват за евентуална руска намеса във вота

  • facebook-
  • twitter-
  • google-
  • доналд тръмп-
  • сащ-
  • избори

Ръководителите на Facebook, Google и Тwitter са помолени да се явят на публично изслушване в комисията по разузнаване към Сената на 1 ноември

Шефове на интернет гиганти ще свидетелстват за евентуална руска намеса във вота - 1
Снимки: БТА/АР

Ръководителите на Facebook, собствениците на Google и на Тwitter са поканени да свидетелстват пред американския Конгрес в рамките на разследването за възможна руска намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г., предаде Reuters.

Съветник в Сената заяви, че ръководителите на трите компании са били помолени да се явят на публично изслушване в комисията по разузнаване към Сената на 1 ноември.

Лидери на комисията по разузнаване към Камарата на представителите заявиха, че комисията ще има открито изслушване следващия месец с неназовани технологични компании в усилие "да разбере по-добре как Русия е използвала онлайн средства и платформи, за да посее раздор и да повлияе на нашите избори".

Представители на Facebook и Google потвърдиха, че са получили покани от комисията в Сената, но не казаха дали ще се отзоват. Тwitter не бе открит непосредствено за коментар, посочва Reuters.

Комисията в Камарата на представителите не назова компаниите, но източник от нея каза, че се очаква законодателите да изслушат същите три компании, които са помолени да свидетелстват в Сената.

Поканите за изслушване са поредната стъпка на разследващите конгресмени да получат информация от интернет компаниите, докато разследват мащаба на предполагаемите усилия на Москва да повлияе на миналогодишните избори в САЩ. Законодатели и от двете партии се опасяват все повече, че социалните мрежи може да са изиграли ключова роля в операцията за влияние на Русия.

Шефове на интернет гиганти ще свидетелстват за евентуална руска намеса във вота

Facebook разкри този месец, че предполагаеми руски тролове са похарчили 100 000 долара за разпространение в социалната мрежа на рекламни съобщения с политически характер, посредством създаването на фалшиви профили и страници.

В сряда президентът Доналд Тръмп нарече Facebook "анти-Тръмп" мрежа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Mitko

    11 3 Отговор
    Много подвеждащо заглавие, срам и позор. Читателят остава с впечатлението, че отговорни лица от социалните мрежи имат информация за руска намеса в изборите и искат да свидетелстват.

    Коментиран от #2

  • 2 чичо Митко

    5 8 Отговор

    До коментар #1 от "Mitko":

    Как па само ти сЪ подведе!?!
  • 3 поручик ржевски

    9 12 Отговор
    Руснаците винаги така правят като си мислят че ще им се размине !

    Мислене на неандарталци!!!
  • 4 Бай хой

    8 2 Отговор
    Като са шефове на интернет гиганти и работят за ц ру да не са с два чифта мъги?

    Пак ни облъчват със хибридните атаки на цру.

    Коментиран от #6

  • 5 tost

    8 0 Отговор
    Прекалена употреба на телешко води до заболяването "луда крава "

    Коментиран от #7

  • 6 жщг

    4 10 Отговор

    До коментар #4 от "Бай хой":

    На теб като ти плащат руснаците да не си с три ?

    Коментиран от #8

  • 7 дроид

    2 5 Отговор

    До коментар #5 от "tost":

    Човешкото е друга работа !!?
  • 8 КГБ

    7 1 Отговор

    До коментар #6 от "жщг":

    Направо сме с 4

    Коментиран от #14

  • 9 юрист

    1 9 Отговор
    “...Публикувано във факти.бг: "да разбере по-добре как Русия е използвала онлайн средства и платформи, за да посее раздор и да повлияе на нашите избори"....“ Вие сега ли откривате топлата вода? Ми отворете който и да е било бг. новинарски сайт с възможност за публикуване на коментари под статиите и ще ви стане ясна цялата им “технология“. Започва се с подигравки към представителите на етническото мнозинство от дадена държава; ако тя е малка по размери, руските тролове внушават, че няма право да се портивопоставя военно на русия при евентуална руска военна агресия в нея; постоянно се слави руското оръжие, оплюват се и се заклеймяват като “соросоиди“- РУСКИ термин на фсб, впрочем- всички коментатори, които считат, че Родината им трябва да се отбранява военно от ВСЕКИ агресор, включително и русия; постоянно се манипулират най- свещените чувства на мнозинството- емпатията им, любовта им към собствената им държава, Родина и земя и се цели премахването й от сърцата им и настаняването там на любов към чуждата държава русия...Мога да изброя още поне 10 метода на водене на руска психологическа война в бг. форуми.
  • 10 юрист

    1 9 Отговор
    Как руските тролове сеят раздор, ли? Като обругават ВСЕКИ, който не е бивш член на бкп, не е комунист, не е клошар, пенсионер и последен бедняк и внушават на околните, че този човек е “чорбаджия- изедник“; като се пропагандира, че всеки, който е от интелигенцията и не упражнява тежък физически труд, е търтей и паразит и трябва да търпи всякакви форми на държавна принуда, без да е извършил престъпление; като се внушава, че “съюзът с русия е необходим на българите като въздуха и водата за всяко живо същество“, без да се споменава обаче, какво ще се случи с дружелюбните българи, когато русия нападне военно България и дали ние ще си запазим държавата; като се подчертава, че България ТРЯБВА да бъде разрушена като държавност и държава, просто защото, видите ли....имало много проблеми в нея и за това по-добре да не съществува, за да могат турци, цигани, руснаци и всякаква друга паплач да си делнат територията й помежду си. Поради всички тези пропаганди и внушения, вредни за българската държавност, държава и българите, считам руските тролове за най- долната измет на обществото и ги приравнявам на нивото на терористите от идил.

    Коментиран от #11

  • 11 Гост

    8 1 Отговор

    До коментар #10 от "юрист":

    Юристе, юристе, юристееееееееееееееее...... Ти си знаеш!

    Коментиран от #12

  • 12 юрист

    1 9 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    Това, което знам, съм го написала...И да знаеш- БЪЛГАРИН НИКОГА НЯМА ДА БЛИЖЕ КРАКАТА НА РУСНАЦИТЕ, както поиска ТВОЯТ жириновски, защото според него и руските тролове, русия била СЪЗДАЛА третата българска държава и ни била освободила от 5 вековното турско робство! Руските имперски войници НИКОГА не са се били за свободата на БЪЛГАРИЯ, а само за защита на интересите на ИМПЕРСКА РУСИЯ и този факт никой от вас не може да отрече!

    Коментиран от #15

  • 13 Барчо

    6 1 Отговор
    Като знаем как ползва Тръмпи интернет услугите, не трябва да се изключва и варианта тези така наречени "тролове" да са поръчани и заплатени от него. Щом е способен да се държи като последния селяндур, въпреки че е президент, има логика и да използва селски хитринки в предизборната си кампания.
  • 14 дроид

    2 4 Отговор

    До коментар #8 от "КГБ":

    Така си и помислих ! Даже бях сигурен !!!

    Като се понаведете така по -отзад си вижда втори чифт . Но не се радвайте - не са ваши а само временно ги ползвате !!!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Кака Гинка

    2 0 Отговор
    Тоя припев вече става смешен.Явно до края на мандата на Тръмп ще четем за "руска намеса".Какво ли печели Русия от избора му,а и така самите те признават,че чужда държава може да качва или сваля президентите им.Това не е ли в разрез с тяхната философия,че са най - могъщите на света?!