1 246 2

Косово: Западът не спази уговорките

Президентът Хашим Тачи обвини международната общност, че не държи на думата си

Снимки: БТА/АР
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Косовският президент Хашим Тачи обвини международната общност, че не е изпълнила докрай сделката. По думите му Прищина е спазила договорката и е създала съд за военни престъпления, който да съди косовски албанци за случаи, свързани с конфликта в Косово, предаде Reuters. Според държавния глава Западът не е отговорил със същото.

Тачи каза, че сред нещата, които международните представители са обещали в замяна, е било да ускорят членството на Косово в ЕС и ЮНЕСКО, да либерализират визовия режим за пътувания на косовски граждани на Стария континент, както и да позволят на Прищина да сформира своя армия.

"Международната общност обаче не изпълни нито едно от тях", заяви Тачи.

Специалният съд за Косово беше основан в Хага миналата година, но още не е започнал да разглежда дела.

Около 10 000 души загинаха, а 1700 изчезнаха по време на конфликта между сръбските сили и албанските сепаратисти в Косово през 1998-1999 г. Войната беше прекратена след намесата на НАТО на страната на косовските албанци.

На 17 февруари 2008 г. Косово обяви независимост от Сърбия, която Белград не признава.

Косово


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Чепа
  Отговор
  1 19:38  09.10.17
  А добър ден!
 • стоян георгиев
  Отговор
  2 01:59  10.10.17
  тачи ,нека първо се види кво от обещаното ще свършите.обещаното не е като даденото!трябва да се осъди бая народ от аок участвал във военни престъпления,а под ударите на този закон ще попаднат и бая политици ,може и ти да си в кюпа тачи!

Напиши коментар:


Публикувай