589 4

Жена получи болничен заради кучето си

Дамата спечели в съда

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Денис Джамбазов

Италианка спечели съдебен случай, който е уникален по рода си в Италия. Тя получи парично обезщетение за издаден болничен от работодателя си, за да гледа своето куче, съобщи „Индипендънт“.

Дамата, чието име не се споменава, преподава в Римския университет „Ла Сапиенца“. Нейните адвокати заявиха, че е имала право да се погрижи за болното си куче.

Според италианското законодателство всеки, който причини страдание на животно, може да влезе в затвора за срок от година и да бъде глобен с €10 000. В крайна сметка съдията по делото преценил, че италианката е в правото си да вземе болничен и да се грижи за четириногото.

Университетската преподавателка е отсъствала два дни от работа. Домашният й любимец се е разболял и е трябвало да го заведе незабавно на ветеринар. Съдът реши, че работодателят – в случая висшето учебно заведение – трябва да разгледа отсъствието й от работа като болничен, а не като отсъствие от работа.

Освен това университетът няма право да санкционира своята служителка, отсъствала два дни от службата. Организациите за защита на животните на Апенините се изказаха ласкаво за решението на съда.

Те посочиха, че съдебното решение може да окаже положителен ефект над тяхна дългогодишна цел – домашните любимци правно да се разглеждат като членове на семейството.

Италия


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • бббббб
  Отговор
  1 16:16  12.10.17
  В тази сфера сме неандерталци.

  Коментиран от #3

 • Цък цък
  Отговор
  2 16:19  12.10.17
  Ако беше заради котето, щеше да е разбираемо, ама заради кучетооо ;)
 • Пазарен Либерализатор
  Отговор
  3 16:41  12.10.17

  До коментар #1 от "бббббб":

  Няма такова нещо, аз съм взимал болничен за свинчекол, тя и свинята е животно и някой трябва да се погрижи да не умре от студ...
 • Зло
  Отговор
  4 21:20  12.10.17
  Куче и кучка.

Напиши коментар:


Публикувай