3 771 8

Пентагонът: Тръмп може да заповяда ядрен удар

До момента САЩ никога не са се сблъсквали с подобна заплаха, смята Джеймс Матис

Снимки: БТА/АР
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Шефът на Пентагона Джеймс Матис призна, че може да си представи ситуация, в която американският президент Доналд Тръмп може да даде заповед за нанасяне на превантивен ядрен удар без разрешението на Конгреса.

Матис участва в заседание свързано с външните работи на Сената, посветено на използването на американските военни сили в чужбина.

"Ако видим, че те (която и да е страна) се готвят за това (нанасяне на ядрен удар по САЩ) и това е неизбежно, то аз мога да си представя такава ситуация. Това не е единственото средство в нашия инструментариум. Аз считам, че контролът от страна на Конгреса не следва да се приравнява към оперативното управление", каза Матис, отговаряйки на въпрос на демократа Едуард Марки.

Шефът на Пентагона подчерта, че това решение "ще бъде разгледано крайно внимателно" и призова "да се има доверие към настоящата система, която е доказала своята ефективност в продължение на десетилетия".

"Не съм казвал, че това ще се случи, ние имаме различни традиционни средства, за да спрем подобно нещо. Президентът е задължен да защитава страната", заяви Матис, добавяйки, че до момента САЩ "никога не са се сблъсквали с подобна заплаха".

САЩ


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • бълхарник
  Отговор
  1 12:46  31.10.17
  И тоя му е много уискито....

  Коментиран от #3

 • Бесен Язовец
  Отговор
  2 13:46  31.10.17
  Пхенян: Ун може да заповяда ядрен удар
 • Дони
  Отговор
  3 14:17  31.10.17

  До коментар #1 от "бълхарник":

  Заглавието не отговаря на съдържанието на статията. Не е за пръв път.
 • Гостът
  Отговор
  4 14:20  31.10.17
  Има и други лидери които защитават страната си.И те ли трябва да предприемат нападения,като болния Трън дето се е забил в планетата.

 • Георгиев
  Отговор
  5 15:35  31.10.17
  Тръмп може да нареди ядрен удар без разрешението на конгреса, но ако Путин му нареди само...
 • mediator37
  Отговор
  6 16:36  31.10.17
  Ще е прекалено. Каквито и да са севернокорейците, не виждам с какво заплашват когото и да било и защо трябва да се отваря втора ядрена война пак от САЩ. Правилното решение е да бъдат признати официално за ядрена сила, влизат в клуба и толкоз. Няма нито една причина да не ги признаят официално за ядрена сила. Тогава ще подлежат на инспекции и проверки от МАГАТЕ и всичко което вършат ще е на светло.

  Коментиран от #7

 • Единствените
  Отговор
  7 17:06  31.10.17

  До коментар #6 от "mediator37":

  Заплашват, заплашват. Колкото и Германия заплашваше световния мир искайки си Данциг от мръсните поляци, които по това време трепеха немци на поразия. Заплашват със желанието си за суверенна държава, независима от измислени световни супер сили.
 • Д-р Хаус
  Отговор
  8 19:14  31.10.17
  Тръмп е обещал на Си Дзинпин ,че няма да бъде използвано ядрено оръжие на Корейския п-в или най малкото ,ще бъде направено всичко възможно да не бъде използвано.

Напиши коментар:


Публикувай