3 723 26

Северен щит срещу Русия

Страните от Северна Европа засилват сътрудничеството в сигурността

Росен Стойчев

Северноевропейските страни се договориха да засилят обмена си на информация в областта на авиационното наблюдение, заради притесненията си от руското присъствие в региона, съобщи Voice of America.

Това стана по време на среща в Хелзинки. Страните в споразумението постоянно увеличават плащанията си за отбрана, след като Русия анексира Крим през 2014 г.

На срещата участваха министри от Дания, Финландия, Исландия, Норвегия и Швеция.

„Ситуацията предизвика обща загриженост в скандинавските страни. Националността ни е да укрепи националната си отбрана и да намерим сътрудничество, за да отговорим на предизвикателствата пред националната ни отбрана“, заяви финландският министър на отбраната Юси Нинисто.

Министрите от петте страни в петък ще се срещнат със своите колеги от Северната група. В нея влизат Великобритания, Холандия, Германия, Полша и трите балтийски държави.

Финландия


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Пеньо
  Отговор
  1 08:40  07.11.17
  Хората вземат мерки. Малкият орк е заплашвал всички тези държави.

  Коментиран от #4

 • дарина
  Отговор
  2 08:40  07.11.17
  русия не зачита правата на малките народи,върши агресии срещу тях и е нормално те да се обединяват за защита.това важи най вече за тези с граница с русия.срещу нас се ползват всякакви други провокации и диверсии,икономически и откровено провокативни,като,ще ви изкупим,за азбуката,за спасяването на евреите и др

  Коментиран от #5

 • 3 08:48  07.11.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Kcaniba
  Отговор
  4 08:49  07.11.17

  До коментар #1 от "Пеньо":

  Шльоко, като не си чел историята не можеш дори да предпроожиш, че всичко това напомня подготовката на втора световна!! Тогава БГ ската, днес ще се мре навред, независимо каквао увичиш тук! Пък най малко дали си за малкия орк или срущу него, защото древната мъдрост казва, когато се ритата атовете...

 • Kcaniba
  Отговор
  5 09:02  07.11.17

  До коментар #2 от "дарина":

  Нпо рая. Неука, необразована. Идеална за миене на кенефите и да обслужва инженерм и доктори бежанци!!!
 • Новиков
  Отговор
  6 09:02  07.11.17

  До коментар #3 от "професора":

  Четири години малките финландци не дават на ватниците да излезнат от ладожките блата.След немските летци , най много въздушни победи имат финландските пилоти , и накрая ватаците им пратиха милионна армия за да ги сломят - войната на зулу

  Коментиран от #10

 • 123
  Отговор
  7 09:02  07.11.17
  Да сте чули някой да е стрелял или бомбардирал в Крим? За каква агресия пишете. Всичко това са измишльтини за да лапнат едни пари и и да се плаща на търговците на смърт. Ако търсите агресора си отворете очичките и вижте кой бомбардира Либия, Авганистан, Ирак, Сирия...... и какъв е резултата.
 • Тейлър Суифт
  Отговор
  8 09:11  07.11.17
  Около Мордор трябва да се изгради санитарен кордон от Прибалтика до Черно море !
 • Нанко
  Отговор
  9 09:17  07.11.17
  Нормално е едни от най-успелите и развити страни да се обединят срещу дрънкащият оръжия и агресивен враг!

  Коментиран от #14

 • Хитрото
  Отговор
  10 09:29  07.11.17

  До коментар #6 от "Новиков":

  Единствената надежда за финландците остава Френско-британския план за сухопътна помощ от) армия с въздушна и морска поддръжка, който бива осуетен . След като финландското правителство не получава обещаната помощ се принуждава да поиска мир. ВСЕ НЯКОЙ ЧАКА АНГЛИЧАНИ И ФРАНЦУЗИ ДА МУ ПОМАГАТ И НЕ ГИ ДОЧАКВА. И НИЕ ЩЕ ЧАКАМЕ НАТО НЯКОГЪШКА МАЙ.
 • ПенаОтНощнатаСмена
  Отговор
  11 10:06  07.11.17
  хехехе :) тия чалмите така са им изшкурили пърделниците, та са си загубили акъла :) га Русия е била заплаха? Всичката мизерия до сега е идвала и иде от Западо :D
 • наблюдател
  Отговор
  12 10:44  07.11.17
  Ето че месния трол с десетките IP адреси изпълзя от дупката където се бе покрил след гафа на господарите му с българските евреи и реши да изкара някоя копейка. Само, че пак предизвика смях и погнуса с коментарите си, обилно поръсени с плюсове. И децата са наясно, че русия на Путин е заплаха за всички - на едни се мъчи да отнеме историята и културата (България), на други суверенитета (Украина и балтийските държави), а помага на най-мракобесните режими в света - Сирия, Северна Корея, Иран, Венецуела ... От държава с подобна политика всички се страхуват, но страха не създава авторитет, а само неприятели. Та ти троле си пиши - всеки твой пост ражда по един русофоб в България. потъпква всички общочовешки ценности - окопира чужди територии

  Коментиран от #13, #15

 • Kcaniba
  Отговор
  13 11:00  07.11.17

  До коментар #12 от "наблюдател":

  Трола много минуси ти слага!! Що русофоби измреха.... Колко още ще измрът!!! Османската русофобо-българоубийствената империя е съкрушил трола!! Къса ви е паметта - ще намаляват масово русофобите, стремежът им е неудържим.
 • Прометей
  Отговор
  14 11:10  07.11.17

  До коментар #9 от "Нанко":

  Нанко, дрънканиците които чуваш са САМО в твоята глава, имаш нужда от психиатър, нищо лично
 • Прометей
  Отговор
  15 11:14  07.11.17

  До коментар #12 от "наблюдател":

  “наблюдателчетУ“.......ми с тоя крив перископ не си за никъде..... Като онази приказка, НА КРИВА РАКЕТА, КОСМОСЪТ И ПРЕЧИ..
 • Прометей
  Отговор
  16 11:16  07.11.17
  На “умните и красивите“ все тролове им се привиждат и ВИНАГИ е ЕДИН с много IP......hahahahaaaaa..... Интересно обаче ЗАЩО самите те са някъде около ....2%... Риторичен въпрос.....

  Коментиран от #19, #22

 • ГОСТ
  Отговор
  17 11:35  07.11.17
  ЦЕЛУВАЧИТЕ НА АМЕРИКАНСКИ ЗАДНИЦИ ЗАЩО НИЩО НЕ СПОМЕНАВАТ ЗА ДЕЙСТВИТЕЛНИЯ АГРЕСОР САЩ ОТ КОЙТО СТРАДА ЦЯЛ СВЯТ. Я ДА МИ КАЖАТ ТЕЗИ МЕКЕРЕТА КОЛКО ВОЙНИ Е ЗАПОЧНАЛА РУСИЯ И КОЛКО ДЪРЖАВИ Е СЪСИПАЛА АМЕРИКА С НАЛАГАНАТА ОТ ТЯХ И ОТ НИКОЙ НЕ ПОИСКАНА ДЕМОКРАЦИЯ ПО АМЕРИКАНСКИ А ВСЪЩНОСТ СТАВА ВЪПРОС ЗА НАЛАГАНЕ С ОРЪЖИЕ НА АМЕРИКАНСКИТЕ ИНТЕРЕСИ И ОГРАБВАНЕ НА РЕСУРСИ.
 • хахахахха
  Отговор
  18 11:56  07.11.17
  обединили се джуджетата от европа срещу голямата мечка ,най вече с огромно количество памперси и салфетки/щото те друго нямат-справка от бундестага на Германия: 2/3 от самолетите +половината танкове са негодни и не могат нито да запалят нито да излетя, за другите държави -джуджета не ми сеговори -те само с арабите вътре не могат да се оправаят/.Та и ние пак да послушаме малко вицове за севелене южен югоизточен и прочие щит -поне по документи и малко лозунги.

  Коментиран от #26

 • Откачен Борсук
  Отговор
  19 12:08  07.11.17

  До коментар #16 от "Прометей":

  Ти някакъв статистик ли си? Как изчисли, че в България русорастите сте 98%? Как ми се иска политиците да пуснат едно референдумче - ЕС и НАТО, да или не... Тогава може би русорастите веднъж завинаги ще замлъкнат? Въпреки че е по-вероятно да оправдаят разгрома си със сорос, ЦРУ, ФБР, ционистите или не знам си още какво.
 • панов
  Отговор
  20 12:37  07.11.17
  русия е бита карта.това и кремълци го знаят и спасяват краденото по офшорки
 • юрист
  Отговор
  21 13:25  07.11.17
  Ами, какво повече да се каже- това, което човек сам си прави, никой друг не може да му го направи- точно това са руснаците! От плюене на България и българите, руска хибридна информационна война срещу ес, нато и сащ, не им остана време да забележат този консолидационен процес в Северна Европа и сега нека си блъскат главите в стената...Поведението на кремъл е най- добрата консолидационна основа, чрез която се сближават Исландия- държава, която ИЗЛЕЗЕ ОТ ЕС, но си е член на НАТО и Швеция- държава, която НЕ Е член на НАТО и ЕС, но пък е основателка на Европейското икономическо пространство....Този факт е напълно достатъчен - кой както иска, така да го разбира....
 • 22 14:45  07.11.17
  Този коментар е премахнат от модератор

 • РЕАЛИСТ
  Отговор
  23 21:30  07.11.17
  На север правят щит срещу Русия, но на балканите всички знаят че руснаците без воина ще ги превземат. Започнаха с Турция, Гърция остава и ние да им се помолим да ни превземат. Но много скъпо ще ни струва. Тези самолети които правителството ни иска да купува, ще допълнят хазната на краварите. Освен това ще бъдат мишена за руските военни учения. Турция се прави че ни е съюзник, но ни е по голям враг от Русия. Руснаците се заяждат с България заради политиците ни.
 • РЕАЛИСТ
  Отговор
  24 21:52  07.11.17
  Не трябва за всичко правителството ни да слуша ЕС. Защото те си карат на две скорости. След като искат ембарго срещу Русия а в същото време Германия продаде на руснаците завод за производство на мерцедеси. Българските послушници се отказаха от южен поток и сега дълго ще го сънуват. Колкото и да се въоръжаваме ставаме по голяма мишена за Русия.
 • ГОСТ
  Отговор
  25 22:11  07.11.17
  Господарите ни като искат щит, защо премахнаха и разоръжиха армията ни. Колко наши ракети бяха унищожени. Сега е ред на краварите да се разоръжат и да премахнат армията си. Защо не накараха Турция да се разоръжи а тя закупи ракети от Русия. Във България лобирането за въоръжаването и закупуването на самолети граничи с престъпление.
 • Ами
  Отговор
  26 16:48  08.11.17

  До коментар #18 от "хахахахха":

  Ушанкееее, твоята мечка смрадлива е САМ-САМА вече срещу целия останал цивилизован свят! Понял?!?

Напиши коментар:


Публикувай