3 062 1

В Турция арестуваха трима българи

Българските граждани превозвали нелегално гюленисти

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Денис Джамбазов

Шестима заподозрени за връзки с терористичната организация „Фето“ турци и трима български граждани са арестувани при спецоперация на Дирекцията за борба с контрабандата и организираната престъпност, съобщават от полицията в Одрин.

Българите са посочени като водачи на група, която направила опит за нелегално преминаване в Гърция, съобщи „24 Родопи“. Три семейни двойки и 5 деца пътували с микробус за Гърция. Превозното средство било спряно в района на крайграничното село Йеникадън. При проверката се установило, че двама от бегълците са обявени за издирване.

Х. Т. бил издирван за създаване и ръководене на терористична група, а Й. Ш. за членуване в незаконно формирование. Шестимата са задържани, а петте деца са предадени на роднини. Арестувани са и тримата българи. При разпитите се установило, че срещу солидно заплащане те щели да прекарат през границата членовете на „Фето“– организацията на сочения за организатор на опита за преврат ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен.

Срещу Н. К., Г. М. и С. М. ще се води съдебен процес. Съдия им наложил постоянна мярка за задържане и те са преведени в затвора в Одрин. След опита за военен преврат през миналата година турските власти започнаха масови чистки.

От българското външно министерство потвърдиха за арестите. Генералното консулство на Република България в Одрин е получило информация от турските власти, че на 17 ноември са били задържани трима български граждани. С решение на Втори наказателен съд – Одрин от 20 ноември т.г. на тях е наложена мярка „задържане под стража” и тримата се намират в затвора от закрит тип „F” в град Одрин. Тримата български граждани са обвинени в „нелегален трафик на мигранти и умишлено подпомагане на престъпна организация”.

Турция


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Патриот
    Отговор
    1 15:19  22.11.17
    В България - турци, В Турция - българи. Трябва да се премахне двойното гражданство. А и в Турция съдбната система не се контлорира от политечески сили, които с пълна сила цащитават такива... небългари.

Напиши коментар:


Публикувай