456 0

Оставка спаси ирландското правителство

Избегнати са предсрочни избори

Денис Джамбазов

Ирландският вицепремиер Франсис Фицджералд подаде оставка, с което по всяка вероятност ще предотврати падането на правителството и предсрочни избори, съобщи Би Би Си.

Тя беше в центъра на политически скандал, който заплашваше да свали местния кабинет. Министър-председателят Лео Варадкар заяви, че е приел оставката с „дълбоко съжаление“. Предсрочни избори в страната биха усложнили предвидените за следващия месец преговори между Брюксел и Лондон за излизането на Великобритания от Европейския съюз.

Франсис Фицджералд заяви, че сама е взела решението да подаде оставка и никой в правителството не е поискал това от нея. „Беше необходимо да взема това решение, за да се избегнат дестабилизиращи избори в този критичен момент“, заяви вицепремиерът.

Фицджералд се озова в центъра на съдебно разследване заради разкрита неотдавна информация за полицейски сержант, който разобличи злоупотреби в полицейското си управление. По време на разследването адвокатите на полицията се опитаха да дискредитират показанията на полицая, като го обвиниха в правонарушения.

Фицджералд, която по това време беше правосъден министър, беше обвинена, че не е защитила полицая и също е участвала в опитите да се опетни името му.

Ирландия


Напиши коментар:


Публикувай