Last news in Fakti

13 Април, 2024 06:45 736 3

Правителството на Хаити издаде указ за сформиране на преходен политически съвет

  • хаити-
  • правителство

Тази стъпка трябва да доведе до възстановяване на сигурността в страната

Правителството на Хаити издаде в петък дългоочаквания указ за сформиране на деветчленен преходен политически съвет – стъпка, която трябва да доведе до възстановяване на сигурността в страната, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Указът бе публикуван в официалния вестник на Хаити заедно с имената на девет политически партии или социални сектори, които ще бъдат представени в съвета, включително двама наблюдатели без право на глас. Указът обаче не съдържа конкретни имена и остава неясно кога те ще бъдат съобщени, отбелязва Ройтерс.

Преди месец, на фона на ескалация на насилие от страна на улични банди в столицата Порт о Пренс, премиерът Ариел Анри заяви, че подава оставка до назначаването на негов приемник, което трябва да стане от преходния политически съвет. Първоначално се очакваше, че за тази стъпка ще са необходими няколко дни, припомня Ройтерс.

Указът, издаден в петък, призовава съвета да участва в съставянето на „приобщаващ кабинет от министри в съгласие с министър-председателя“. В указа се съдържат и правила за участие в самия съвет, като забрана в него да влизат хора със съдебно минало.

Планът за преходен съвет бе договорен с посредничеството на Карибската общност преди Ариел Анри да подаде оставка. В указа се казва, че съветът трябва „бързо“ да избере нов премиер, но не се поставя срок.

Близо 95 000 души избягаха от столичния район през последния месец, след като въоръжени банди поеха контрола. Жителите на Хаити страдат от недостиг на основни стоки, тъй като ключовите пристанища остават затворени.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вуду

    5 0 Отговор
    Демокрацията в Хаити, много прилича на положението в бг.

    Коментиран от #2

  • 2 Ха-ха-ха

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Вуду":

    По един калъп са правени демокрациите
  • 3 Тома

    5 0 Отговор
    Ако търсят краварския посланник той е тук в България