1 195 0

Протест в Букурещ заради коледен базар

Протестиращи влязоха в сблъсък с полицията

Снимка: БТА/ AP
Снимка: БТА/ AP
Денис Джамбазов

Под натиска на дясноцентристката опозиция в лицето на председателя на Националната либерална партия Лудовик Орбан и председателят на Партия Народно движение Траян Бъсеску, кметицата на румънската столица Габриела Фиря беше принудена да отмени решението си за организирането на коледен базар на площад "Виктория", където обикновено се провеждат антиправителствените демонстрации, съобщи БНР.

Както съобщи агенция Аджерпрес, няколко десетки демонстранти влязоха в сблъсъци с полицията на пощада, където столичните власти подготвяха откриването на коледния базар. Манифестантите се опитаха да сринат загражденията, но бяха спрени от служители на жандармерията. Опозицията вече обвини кметицата, която е от управляващата Социалдемократическа партия, че с решението си за базара се стреми да блокира протестите на площада, където се намира Министерския съвет.

Самият премиер Михай Тудосе, който е съпартиец на Фиря, също не одобри решението й. Той каза, че избраното място за базара не е най-добрата идея. Последните два месеца на площада се състояха масови протести срещу законодателните опити на управляващите да облекчат съдбата на осъдени или заподозрени в корупция лица.

Румъния


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай