474 0

Споразумението с Великобритания е само джентълменско

Тереза Мей обяви, че може и да не изплати задълженията към ЕС

Росен Стойчев

Сделката за излизането на Великобритания от ЕС е джентълменско споразумение. Това обявиха от ЕС, цитирани от Би Би Си.

От Европейската комисия обяви, че Великобритания е приела „споразумение със стискане на ръце“ между Дейвид Дейвис и Мишел Барние, които са двамата основни преговарящи.

Дейвис вече обяви, че сделката за границата на Ирландия няма да бъде приета официално, ако двете страни не постигнат финално споразумение.

През миналата седмица Великобритания се съгласи на условията за изплащане на задължения. От там обаче обявиха, че те ще бъдат изпълнени, само ако бъде сключено търговско споразумение.

„Правителството обяви, че ние сме страна, която спазва задълженията си. Смятаме да потвърдим това. Постигнахме съгласие за ангажиментите, които се съгласихме да изпълним като член на ЕС в името на бъдещото партньорство“, заяви британският премиер Тереза Мей.

Двете страни постигнаха споразумение за изплащането на 35 или 39 млрд. паунда от британска страна. Според Мей сумата е много по-ниска от първоначално исканите от ЕС 50 млд.

В същото време тя подчерта, че Великобритания не смята да плати нищо, ако не бъде постигнато финално споразумение. Преговорите продължават на срещата на върха на ЕС през тази седмица.

Великобритания


Още по темата

 • Десетилетия ще плаща Великобритания на ЕС

  Десетилетия ще плаща Великобритания на ЕС

  Великобритания ще трябва да плаща на ЕС в течение на десетилетия според условията на споразумението за „развода“. Това прогнозира ...
  9.12.2017
  867
  2
 • Снежен хаос във Великобритания

  Снежен хаос във Великобритания

  Десетки полети бяха отменени, а много пътища се оказаха трудно проходими, съобщи НОВА ТВ. Най-дебела е снежната покривка край Брекън, в Уелс ...
  10.12.2017
  1 219
  4
 • ЕС: Тел Авив е столицата на Израел

  ЕС: Тел Авив е столицата на Израел

  ЕС няма да последва САЩ в решението за преместването на американското посолство от Тел Авив в Ерусалим. Това заяви на пресконференция върховният ...
  11.12.2017
  3 621
  25
 • Лондон: Няма да ставаме васал на ЕС

  Лондон: Няма да ставаме васал на ЕС

  Великобритания трябва да сключи силно търговско споразумение с ЕС след Брекзита и да избегне зависимост от блока, съобщи Ройтерс. Агенцията цитира ...
  17.12.2017
  1 059
  3

Напиши коментар:


Публикувай