1 341 3

Паника сред милиони японци заради... гаф

Фалшива тревога причини хаос

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Денис Джамбазов

Предупредителната система за земетресение хвърли в паника милиони японци. Оказа се, техническа неизправност в системата за предупреждение стои в основата на всичко, предаде Би Би Си. Имаше ефект и върху месния транспорт.

Япония е страна, в която често има сеизмична активност. Японската инфраструктура е изградена така, че да издържи на силни трусове. Местните жители са свикнали да бъдат предупреждавани по телефоните, когато има силно земетресение или опасност от цунами.

Последната тревога обаче се оказа фалшива. Милиони японци са получили съобщение на мобилните си телефони, че е регистрирано силно земетресение в префектура Ибараки. Японската метеорологична агенция обаче е допуснала сериозен гаф.

Не е имало силно земетресение. Системите са отчели като едно силно две по-слаби земетресения. В съобщението е било казано, че е регистриран трус с магнитуд 6.4 по скалата на Рихтер, което е причинило паника сред населението. Истината е била друга. Трусове със сила 4.4 и 3.9 са били отчетени на 350 километра от японския бряг. За щастие няма пострадали хора при създалата се паника. Властите се извиниха за допуснатата грешка.

Япония


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Гост
  Отговор
  1 15:04  06.01.18
  "Милиони японци са получили съобщение на мобилните си телефони, че ..." Това е ефективна система за гражданска защита. Такава трябва да бъде и в България.
 • Иван Господинов
  Отговор
  2 21:05  06.01.18
  Чак пък паника? Те там цунамита и земетресенията са част от ежедневието. Виж ако Годзила излезе вече е проблем
 • Подводница
  Отговор
  3 22:07  06.01.18
  ..."Имаше ефект и върху месния транспорт. "Ха добре,че постния транспорт не е засегнат а само месния.

Напиши коментар:


Публикувай