3 837 12

Три варианта за името на Македония

Ще се разберат ли Гърция и Македония?

Три варианта за името на Македония
Снимка: Shutterstock
Deutsche Welle

Опитният дипломат Матю Нимиц вече двайсет години се опитва да намери компромис в един спор, който отвън изглежда неразбираем. Както е известно, след разпадането на бившата Югославия, Македония обяви през 1991 година независимост и вписа в конституцията си държавното име „Република Македония". Гърция обаче има претенцията, че това име е част от нейното историческо наследство и се опасява, че съседната държава може да предяви териториални претенции към едноименната гръцка провинция. Проевропейските политически партии в Гърция междувременно са склонни да приемат за съседката си някакво име, съдържащо прилагателното „македонски", но за „Република Македония" и дума не може да става, категорична е гръцката страна. Така си е до днес.

Тогава на какво се базират очакванията, че сегашният кръг от преговорите за името ще постигне напредък? „Новото политическо ръководство в Скопие действа разумно и сериозно се стреми към сближаване", казва Спирос Данелис, депутат в гръцкия парламент. Както е известно, новият македонски премиер Зоран Заев подаде сигнал, че иска да възобнови замразените още през 2014 година преговори с Атина. Данелис знае обаче, че от гръцка страна това никак няма да е лесно. Наскоро той даде интервю, което после беше цитирано изопачено – с твърдението, че той би бил приел дори името „Република Македония". Крайнодесните в Гърция изляха по негов адрес редица тиради на омразата, а на родния му остров Крит дори открито го заплашваха. В интервю за ДВ Данелис казва, че никога не е бил съгласен да приеме името „Република Македония", нито пък има намерение да стори занапред. Той обаче смята, че в сегашните разговори Гърция трябва да покаже готовност за компромиси.

Три компромисни предложения

Посредникът на ООН Нимиц е оптимист. „В Скопие има ново правителство, което демонстрира голям интерес да подхване въпроса. Според мен и гръцкото правителство разбира, че неговата външна политика в региона само ще спечели от намирането на решение", каза Нимиц. В интервю за гръцката държавна телевизия той все пак уточнява: „В сегашния дебат няма нищо изключително ново или магическо, позициите на двете страни са ни добре известни". Казано в прав текст: и на сегашните преговори в Ню Йорк на масата няма да се появи нито едно ново предложение, което досега не е било обсъждано. Това настройва скептично редица анализатори в Атина. Политологът Йоргос Цогопулос казва в интервю за ДВ, че не разбира извора на оптимизъм за сегашните преговори, доколкото според него и двете страни нямало да променят принципните си нагласи. „Вярно е, че вече го няма Груевски с неговите провокации, но това не означава, че неговият наследник ще тръгне да сменя името на страната", казва Цогопулос.

Атинският вестник Real News публикува новина, която досега никой не е опровергал. Според вестника, през идните дни Нимиц ще предложи три алтернативи за името на страната: Северна Македония, Горна Македония и Вардарска Македония. Последното име сякаш е най-приемливо за по-консервативните гърци, понеже „Вардар" не препраща към гръцката история. В момента се пита дали правителството на „Сириза" и Ципрас са готови да отидат на компромис, още повече, че коалиционните партньори от дясно-популистката партия АНЕЛ се обявяват категорично срещу всяко използване на името „Македония".

Лидерът на АНЕЛ Панос Каменос вчера излезе със свое собствено предложение: страната да се казва просто „Вардарска". „Всякакъв компромис, който съдържа думата „Македония" за Каменос е равносилен на политическо самоубийство", твърди Цогопулос. А ако АНЕЛ излезе от правителството, Ципрас ще изгуби мнозинството си в парламента – при това тъкмо в момент, в който според него Гърция може да бъде освободена от международния финансов надзор и да се върне на финансовите пазари.

Ципрас смята да подложи въпроса на гласуване в парламента

Независимо от всичко това и правителството в Атина е настроено оптимистично. След като в началото на седмицата парламентът прие новия пакет за икономии и реформи, правителствен представител неочаквано заяви, че се надява на следващото ключово гласуване да бъде решен и спорът за името. Формулата е избрано умно: Ципрас явно възнамерява да подложи въпроса на гласуване в парламента, а не на референдум. И навярно ще получи подкрепа от всички опозиционни партии. „Представителната демокрация си има правила, избраните народни представители трябва да поемат своята отговорност", казва Данелис. „Именно парламентът е мястото, където трябва да се води дебатът за намиране на компромис в спора за името."

Република Македония


Още по темата

 • Името на Македония се решава в... Ню Йорк

  Името на Македония се решава в... Ню Йорк

  На 17 януари в Ню Йорк ще се проведе нов кръг от преговори за разрешаване на спора за името на Република Македония. Тази информация бе официално ...
  9.01.2018
  2 526
  10
 • Време разделно за Атина и Скопие

  Време разделно за Атина и Скопие

  Предложение, което ще съдържа термина "Македония" като част от названието на бившата югорепублика, сочи посредникът на ООН Матю Нимиц по ...
  17.01.2018
  1 112
  4
 • Всички са впечатлени от Македония

  Всички са впечатлени от Македония

  За Македония няма да е достатъчно само да реши въпроса с името си, за да стане член на НАТО. Това заяви генералният секретар на организацията Йенс ...
  18.01.2018
  1 345
  5
 • Пет предложения за ново име на Македония

  Пет предложения за ново име на Македония

  Пет са предложенията за ново име на Република Македония. Това е станало ясно на срещата на високо ниво в Ню Йорк, съобщи радио „Б92“, ...
  19.01.2018
  3 979
  17

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • непознат
  Отговор
  1 22:42  18.01.18
  Тия грчоля имат ли акъл?Каи си представят без думата Македония.За тях ще е самоубийство а за Македония няма да е.

  Коментиран от #7

 • 1914
  Отговор
  2 23:01  18.01.18
  Тия посерковци дето и луната е тяхна, нищо не заслужават. След 10год. ще са просто Албания.

  Коментиран от #3

 • onq s konq
  Отговор
  3 23:28  18.01.18

  До коментар #2 от "1914":

  Естествено че не заслужават,но и ние не заслужаваме Македония да се превърне в една ТАКТИЧЕСКА РУСКА ВОЕННА БАЗА с ракети насочени директно към БГ и Европа ,а това неминуемо ще стане ако не влезе в НАТО.
 • Истината винаги боли
  Отговор
  4 23:33  18.01.18
  Жабата от Червената къща,бързо озакони Макетата,без да помисли за последствията.Типично за нашите политици ,,Родолюбци"Най доброто име е,,Охридска България"Тя и Историята си е написана и доказана отдавна!!

  Коментиран от #5


 • Агоп
  Отговор
  5 23:56  18.01.18

  До коментар #4 от "Истината винаги боли":

  Много си прав, и без друго в Европа обикалят около 600 000 македоници с бг.паспорти.
 • Aham
  Отговор
  6 02:51  19.01.18
  Гърците се опасявали, Македония да не предяви претенции към гръцки области... Алооо, кви са тия глупости. Тия неща се договарят, пишат се договори и т.н.
 • Истина
  Отговор
  7 06:05  19.01.18

  До коментар #1 от "непознат":

  Много е просто!НОВА БЪЛГАРИЯ!
 • 8 06:47  19.01.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • гощо
  Отговор
  9 07:59  19.01.18
  Дълбока Българска провинция! Западна България! Провинция западна България! Нещо такова,само нахвърлям примери?!?!
 • Kcaniba
  Отговор
  10 08:13  19.01.18
  Българо- Гръцка Украина. Това е и името...
 • georgi
  Отговор
  11 09:43  19.01.18
  Може и български цигани.
 • 12 12:43  20.01.18
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай