1 664 2

Извънредно положение в тропически рай (СНИМКИ)

Обявените мерки задълбочават допълнително кризата в Малдивите

Извънредно положение в тропически рай (СНИМКИ)
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Президентът на Малдивите Абдула Ямин обяви извънредно положение в страната, което ще продължи 15 дни, предаде Reuters.

Извънредното положение засилва правомощията на силите за сигурност да арестуват предполагаеми престъпници. Въвеждат се ограничения в свободата на събиране. Правителството ще има и допълнителни правомощия да разпорежда претърсвания и запориране на имущество.

Обявеното извънредно положение задълбочава кризата в архипелага, намиращ се в Индийския океан.

Миналата седмица Върховният съд анулира присъдите за тероризъм, корупция, измяна и отклоняване на средства, наложени през 2015 г. на девет опозиционери и на бившия президент на Малдивите Мохамед Нашид, който живее в изгнание във Великобритания. Съдът настоя за освобождаването на онези, които се намират в ареста. Мотивите му за това решение бяха, че присъдите са били политически.

Президентът на Малдивите обаче отказа да изпълни заповедта на съда и отправи предупреждение срещу всякакъв опит да бъде свален или арестуван. Държавният глава прати и три писма до Върховния съд, в които го призовава да промени решението си за освобождаването на опозиционерите.

Върховният съд освен това постанови миналата седмица в парламента да се върнат 12 депутати, отстранени след като се отцепиха от партията на Ямин. Това решение позволява теоретично на опозицията да си върне абсолютното мнозинство в парламента, наброяващ 85 депутати. Така тя може да свали правителството и президента.

Репресиите, извършвани от президента над опозицията в последните години, навредиха на имиджа на Малдивите като райска и луксозна туристическа дестинация. Архипелагът наброява 400 000 жители.

Малдиви


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • баси
  Отговор
  1 18:05  06.02.18
  Тоя да не управлява чрез герб франчайзинг ?
 • МПД
  Отговор
  2 17:07  08.02.18
  и там се гласи арабска пролет !

Напиши коментар:


Публикувай