865 4

Си Дзинпин иска да е пожизнен лидер

Китайският лидер изглежда ще може да се задържи на власт повече от два мандата 

Снимки: БТА/АР
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Китайската комунистическа партия (ККП) се обяви за премахване на конституционното ограничение, предвиждащо максимум два мандата за президента на страната, информира пекинска държавна медия. Това дава възможност да продължи управлението на сегашния лидер Си Дзинпин, предаде Reuters.

ЦК на ККП предложи да се премахне от основния закон текстът, според който президентът не може да остане на поста повече от два поредни петгодишни мандата, съобщи агенция Xinhua. Съответно Си, оглавил КНР през 2013, би трябвало да се оттегли през 2023 г.

Политическите традиции, действали в Китай през последните десетилетия, повеляват всяко ново поколение ръководители да се задържа на власт най-много 10 години.

ЦК предложи освен това "идеите на Си Дзинпин" да бъдат включени в конституцията на страната.
Поправките се очаква да бъдат разгледани от Общокитайското събрание на народните представители, чиято годишна пленарна сесия започва на 5 март.

Политическата философия на китайския партиен и държавен лидер - идеите му "за нова ера на социализма с китайска специфика", бе включена през октомври м. г. в обновения устав на ККП от делегатите на нейния 19-и конгрес.

Си Дзинпин стана вторият лидер на страната след основателя на комунистическия режим през 1949 г. Мао Цзедун, удостоен приживе с честта да бъде споменат в основния партиен документ. Името на друг виден китайски ръководител - Дън Сяопин, беше вписано в устава след смъртта му през 1997 г.

Откакто застана начело на партията през 2012 г., Си събра в ръцете си толкова власт, колкото никой друг китайски лидер не е имал поне от четвърт век насам. Той започна борба с корупцията, в рамките на която досега са наказани над един милион служители. Някои обаче виждат в тази кампания главно средство, чрез което президентът може да се отърве от всяка вътрешна опозиция.

Управлението му беше отбелязано с връщане към своеобразен култ към личността на държавния и партиен глава, постоянно присъстващ в медиите, и със засилване на репресиите спрямо борците за демокрация и правозащитниците.

Китай


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Въпрос
  Отговор
  1 10:21  26.02.18
  Добре бе,едно не мога да разбера--Ройтерс какво го е.е -колко години китаеца ще е на власт??? Или са се загрижили и за демокрацията в Китай..-май забравиха,че в Китай е комунизъм-и тоя ще седи на власт колкото и английската кралица?
 • Кралицата
  Отговор
  2 12:46  26.02.18
  Не е на власт!
 • Фан ми за
  Отговор
  3 14:25  26.02.18
  Гледай го сега , ами че иаз искам да съм за цял живот. То и асадчо се бори да оцелее , и кой не иска ? Тези са най опасни кхмери
 • фен
  Отговор
  4 00:05  27.02.18
  Начело и на Бьлгария за да трьгнем напред.

Напиши коментар:


Публикувай