Last news in Fakti

12 Април, 2018 12:47 1 599 7

Санкция от над $70 млрд. грози Facebook

  • facebook-
  • санкция-
  • глоба-
  • съд-
  • фейсбук

Искът е за предполагаема злоупотреба с личните данни на повече от 71 милиона души

Британски и американски адвокати заведоха колективен иск срещу Facebook, Cambridge Analytica и две други компании.

Искът е за за предполагаема злоупотреба с личните данни на повече от 71 милиона души, съобщи в. „Гардиън“. В иска се посочва, че фирмите са получили частна информация за потребителите на социалната мрежа, за да разработят „политически кампании за пропаганда“ в Обединеното кралство и САЩ.

Новината за делото дойде във вторник, 10 април, когато Facebook започна да уведомява отделните жертви на кампанията по събиране на данни от Cambridge Analytica.

Колективният иск с участието на британски граждани е подаден в щата Делауеър, САЩ, където се базират Facebook, SCL и Cambridge Analytica. Седем индивидуални ищци, всичките потребители на Facebook, фигурират в документа – петима американци и двама британци. Броят им може да се увеличи с напредване на делото.

Законът за съхраняваните комуникации на САЩ предвижда минимална глоба от 1000 долара за всяко нарушение, установено от съда, посочват американските адвокати. Това означава, че ако загуби делото, Facebook може да понесе щети в размер на повече от 70 милиарда долара.

В началото на април Facebook пусна обобщени цифри за засегнатите потребители – в световен мащаб 87 милиона души са дали своята информация на приложението „Това е вашият цифров живот“, създадено от Cambridge Analytica.

Роберт Руяк, съинициатор на колективния иск, казва, че „Facebook напълно се е провалила в задължението и обещанието си да опази личната информация на милиони потребители и когато е знаела, че тази информация е насочена срещу нейните собственици, не е предприела необходимите действия“.

Facebook прави милиарди долари, продавайки реклами, насочени към клиентите си, а в този случай спечели милиони от реклами на политически кампании на гърба на клиентите си – от тяхната собствена, лична информация. „Това е неприемливо и те трябва да бъдат подведени под отговорност“, категоричен е Ричард Фийлдс от вашингтонската адвокатска кантора Fields PLLC.

Facebook твърди, че първоначално е била подведена, но признава, че не е реагирала отговорно, за да защити данните на 1 милион британски потребители и 70,6 милиона души в САЩ. Предполага се, че данните са използвани за пръв път в британския референдум за излизане от ЕС, а след това и в САЩ по време на президентските избори през 2016 г.

Наред с Cambridge Analytica, двете други фирми, посочени в правния регистър, са SCL Group Limited, която предлага услуги на фирми и политически партии, и Global Science Research Limited (GSR). Стив Банън, бивш съветник в кампанията на Доналд Тръмп и впоследствие негов съветник на Белия дом, е оглавявал Cambridge Analytica през 2014 г., когато данните са били събрани и извлечени, сочат юридическите документи. Неврологът от университета в Кеймбридж Александър Коган, учредител на GSR, също фигурира в документите.

В понеделник Cambridge Analytica опроверга много от твърденията, направени относно бизнеса на компанията. Тя твърди, че е получила данни само за 30 милиона американски граждани; че изобщо не е използвала данните в кампанията на Тръмп или референдума за Брекзит; и че данните от Facebook са получени законно чрез инструмент на социалната мрежа, предава technews.bg.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госта

    5 1 Отговор
    А дано, ама надали.
  • 2 ПЕШО

    5 0 Отговор
    Ха-ха позната история.Да не са луди да убият златната кокошка.Ще вземат от яйцата и ще я оставят пак да снася до следващият път.
  • 3 alvin

    2 2 Отговор
    Предполагам, че Марк Зукърбърг също е руснак. Няма как да е иначе. Ще излезе, че американците сами си манипулират изборите, а после търсят да обвинят Русия за това ... :D :D :D.
  • 4 мразим фъсбук

    4 1 Отговор
    Долу фъсбук. Дъ гу зъкриат.
  • 5 АДВОКАТА

    2 0 Отговор
    Въпрос За СИГУРНА СУМА:
    Кой ще ИЗКЯРИ от цялата работа ?
    ОУУ. ЙЕЕЕЕ .....
  • 6 Работа и далавера

    1 0 Отговор
    Бълха ги охапала!!!След това ще наваксат десетина пъти повече....
  • 7 гост

    2 0 Отговор
    Айде вече да го закриват най-накрая този тъп феисбук измислен с една единствена цел...Тоест да точи личните данни,снимки,писма,телефонни разговори и прочие на потребителите...И след това да може да маниполират и крадат който си пожелаят !!!!!!!!!!!!! Все пак не е прост тоя дето яде баницата .........!!!