Last news in Fakti

20 Април, 2018 07:42 2 462 10

Русия открила британски димни бомби в Сирия

  • мария захарова-
  • русия-
  • великобритания-
  • сирия-
  • бомби-
  • химическо оръжие-
  • германия

Намерени са произведени в Германия хлорни цилиндри

Русия открила британски димни бомби в Сирия - 1
Снимка: БТА/ AP

На територията на доскорошния бунтовнически анклав в Сирия Източна Гута, където в началото на месеца беше извършено предполагаемо нападение с химическо оръжие, бяха открити произведени в Германия хлорни цилиндри и британски димни бомби. Това каза днес говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

Районът близо до столицата Дамаск беше под контрола на бунтовниците в продължение на години и режимът на президента Башар Асад неотдавна си върна контрола над него. "Сирийските правителствени сили откриха в освободените територии на Източна Гута германски контейнери с хлор, както и димни бомби, произведени в британския град Солсбъри", заяви Захарова.

На 4 март в Солсбъри бяха отровени с нервнопаралитично вещество бившият руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Лондон обвини за нападението Москва, а тя отрече и определи случая като провокация. През последните дни Русия обвинява сирийските бунтовници, че са инсценирали предполагаемата атака с химически оръжия, извършена на 7 април в град в Дума. Според спасителни служби при нападението са загинали най-малко 40 души. Западът обвини режима в Дамаск за предполагаемото нападение с химическо оръжие и САЩ, Великобритания и Франция нанесоха удари срещу обекти в Сирия. Случаят доведе и до засилване на дипломатическото напрежение.

Москва публикува предполагаемите свидетелски показания на сирийско момче, което заяви, че е участвало в инсценирането на нападението. Руската армия обяви, че е открила в Дума химическа лаборатория и склад с химикали. Според нея те са били използвани за производството на сяра и на отровния газ иприт, както и на един цилиндър с хлор, съобщи "Дневник".

"Русия е засякла опити на терористичните групировки Джебхат ан Нусра (Фронт на победата) и "Ислямска държава" да създадат автономия в Южна Сирия с подкрепата на САЩ", каза още Мария Захарова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 рамзес III

    5 17 Отговор
    Оооо каква изненада ! А като си сменяха памперса след удара с томахавките откриха ли нещо в него?
  • 2 Петър

    3 6 Отговор
    Хахаха откриха акита

    Коментиран от #10

  • 3 2018

    10 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: САЩ са уплашени от липсата на отговор след ударите в Сирия
  • 4 Тръмп

    6 21 Отговор
    Тая лъжкиня е говорител на Злото вече никой не и вярва за нищо!:) Рейтинга и е,като на овцата Доли!:)Може да е генно модифицирана лично от другаря Путин?:):):)
  • 5 Владо Вр

    11 1 Отговор
    Хайде сега групата на ОЗХО в палатката.Пускай газ, и по миризмата да определят от къде е. Ако не успеят, бой с опаковките, докато се ориентират кое как е. И да питам: кога ще осъдят и обесят някоя бяла каска и доставчик на химикали за БОВ на брадатите главорези???
  • 6 Иванов

    4 15 Отговор
    Москалите лъжат повече и от Хитър Петър и Настрадин Ходжа взети заедно.
  • 7 jfoxfk

    3 2 Отговор
    И какво стана сега? Приемам новината за невярна защото СНН и ВВС не са я подтвърдили. Но представете си че руснаците ги извадят и покажат. Не вярвам Англия да продава на Русия такива неща. И ако наистина има такива димни шашки, произведени от британците в град Солсбъри, следват два отговора ... Значи по сведение на СНН, ВВС и Ройтерс и т.н. "независими" медии, както и правителствата на Британия, Франция и САЩ ги е употребило ... правителството на Асад. Щото само те използват хим. оръжие. Или Британия може да търгува и то с химическо оръжие /!!/ и да получава пари, а за наш Желяз за същото престъпление се иска екстрадиция?? Защо тогава прокуратурата на САЩ още не е поискала екстрадиция на отговорните британски лица? А ако новината е вярна и оръжието е намерено, както казват руснаците, при "подкрепяната от САЩ опозиция", пак Британия трябва да даде обяснение какво прави то там. И как, ако то не е под контрола на войските на Асад, е употребено срещу Дума. И защо тогава бяха бомбардировките?

    ПП Самият факт, че това излиза само в нета е достатъчно показателен. Ако новината беше невярна нашите електронни медии още вчера щяха да кажат тази новина по телевизията. Със съответният коментар.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Распутин

    1 1 Отговор
    Поредната доза глупости от Масква. Не е нещо неочаквано.
  • 10 antimediator

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Петър":

    Открили са акита от Вагнер.
    Поредната руска лъжа.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания