Last news in Fakti

30 Април, 2018 15:51 2 864 4

Косово: Нямаме нищо общо с Каталуния

  • косово-
  • каталуния-
  • рамуш харадинай-
  • испания

Пет страни от ЕС - Испания, Кипър, Гърция, Румъния и Словакия, отказват да признаят независимостта на Прищина

Косово: Нямаме нищо общо с Каталуния - 1
Снимки: БТА/АР

Премиерът на Косово, родено в резултат на отцепване от Сърбия, изключва всякакво сравнение между Прищина и Каталуния, съобщава АFP. Мадрид отказва да признае Косово от страх, че това може да насърчи каталунския сепаратизъм.

Не е възможна никаква аналогия между Косово и Каталуния, заяви Рамуш Харадинай, като добави, че неговата страна "никога" няма да признае независимост на този испански район, стремящ се към отцепване.

Косово провъзгласи през 2008 г. независимостта си от Сърбия. Пет страни от ЕС - Испания, Кипър, Гърция, Румъния и Словакия, отказват да признаят независимостта на Косово.

Косово се роди от разпадането на югославската федерация в един кървав процес на всички срещу всички. Това не е случаят на Испания, където гражданските и политически права се спазват, заяви Харадинай.

Косово: Нямаме нищо общо с Каталуния

Ние се борим за демокрация, но най-вече за правата на човека. Случаят на Каталуния не е такъв, подчерта той.

Испанското правителство пое през октомври контрол над Каталуния след гласуването на едностранна декларация за независимост от депутати, привърженици на идеята за независимост, в регионалния парламент.

Върховният съд обвинява за "бунт" сепаратистките лидери.

Рамуш Харадинай каза, че е "отворен за всякакъв контакт" с испанското правителство три седмици преди извънредната среща на върха на ЕС за Западните Балкани в София на 17 май.

Косово: Нямаме нищо общо с Каталуния

Според медиите на Пиренеите испанският премиер Мариано Райхой е решил да не присъства на форума, за да избегне среща с косовските лидери. От канцеларията на Рахой все още не са коментирали тази информация.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 goni

    7 0 Отговор
    "За кучета и котки може! За прасета не може!"
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Хасан

    1 15 Отговор
    Турция има исторически права в Косово.

    Коментиран от #4

  • 4 Бачо Киро

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "Хасан":

    Какви претенции може да има държава основана на 29 октомври 1923-а година? Нещо базирано на Османската империя? А като почнат предните собственици да претендират? Ще преразпределяме турските земи ли? Къде ще ходите тогава?