911 4

Вучич: Ще бъдем готови на компромис с Косово

Анатоли Стайков

За нас сърбите остава голям проблем - отношенията между Белград и Прищина, не защото някой е обещал нещо на някого, а защото някой е достатъчно отговорен да мисли за бъдещето на Сърбия и веднъж завинаги да реши тежките въпроси, заяви президентът на Сърбия Александър Вучич, цитиран от медиите в западната ни съседка.

"Ще бъдем готови във всеки момент да разговаряме с албанците за постигане на компромис, но преди това се надяваме и очакваме да бъде изпълнено Брюкселското споразумение", каза Вучич след разговор с докладчика на ЕП Дейвид Макалистър.

"Независимо, че според най-новото проучване 80 процента от сръбското население би искало да имаме замразен конфликт в Косово, аз ще направя всичко, което зависи от мене, без да обръщам внимание на политическата си кариера, да преобърна тази позиция. Защото ако веднъж конфликтът се размрази, не искам да бъда отговорен за нови войни и стълкновения. Няма да взимам решение против волята на народа, а ще се опитам да убедя по-голямата част от него, че за нас мирът и стабилността са много по-важни", каза още Вучич.

Външният министър Ивица Дачич обърна внимание на официален Лондон, че Сърбия няма да гледа благосклонно, ако през август, когато ще председателства Съвета за сигурност на ООН,

Великобритания включи в дневния ред въпроса за разреждане или премахване на откритите заседания за ситуацията в Косово, пише вестник "Новости". Заседанията на Съвета за сигурност за Косово, на които се разглежда докладът на генералния секретар на ООН за ситуацията в страната, се организират на всеки три месеца. Съгласно резолюция 1244 докладите са задължителни, но в нея не се уточнява колко често трябва да се представят, а пише, че това трябва да става "на определени времеви интервали".

Сърбия


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Бесен Язовец
  Отговор
  1 10:24  25.05.18
  Русофилнята, гледа, чете и тъпее и не знаят какво да кажат даже ! Ми Вучко почти призна Косова ! Ко ша прайм другари и него ли ще го смятаме за предател ??
 • плевен
  Отговор
  2 10:28  25.05.18
  Сърбите вече не са коравите балканци.Усещам европейска изтънченост.Този хариза Косово,а преди това предадоха доброволно фронтовите си командири.За без пари.
 • Бесен Язовец
  Отговор
  3 11:26  25.05.18
  Погледнете му само мутрата на тоя плужек Вучич и ще ви изяснят нещата.тоя е аут скоро ще си ходи

  Коментиран от #4

 • Бесен Язовец
  Отговор
  4 11:30  25.05.18

  До коментар #3 от "Бесен Язовец":

  До като беше приятел с Пути, вие русуфилите постоянно му лижехте топките тук и го въздигахте до небесата, а сега и той ли мутра стана !?

Напиши коментар:


Публикувай