Last news in Fakti

27 Юни, 2018 13:31 3 677 23

На Турция все повече не й пука за ЕС

  • турция-
  • ес-
  • членство-
  • реджеп ердоган-
  • бежанци

Преговорите за присъединяване на Анкара към съюза на практика са в мъртва точка

На Турция все повече не й пука за ЕС - 1
Снимки: БТА/АР

ЕС констатира, че водените с Турция преговори за присъединяване на практика са в мъртва точка, а Анкара все повече се отдалечава от съюза, се казва в заключителната декларация на срещата на външните министри на 28-те в Люксембург, предаде AFP.

"Съветът отбелязва, че Турция все повече се отдалечава от ЕС. Поради това преговорите .за присъединяване на Турция на практика са в мъртва точка", пише в документа на срещата, на която се обсъдиха перспективите за разширяване на ЕС.

Уточнява се, че "не се предвижда отваряне или затваряне на преговорна глава и не се предвижда никаква дейност по модернизиране на митническия съюз ЕС-Турция".

На Турция все повече не й пука за ЕС

Тези изводи потвърждават заключенията на последния доклад на Европейската комисия за оценка на страните кандидатки за членство, който бе публикуван през април. В него ЕК също изключи отваряне на нова глава в преговорите по присъединяване на Анкара.

Отношенията между Брюксел и Анкара силно се обтегнаха след опита за държавен преврат в южната ни съседка от юли 2016 г. и последвалите масови чистки срещу опозиция и журналисти.

В декларацията си външните министри на ЕС приветстват усилията на Турция за приемането на над 3,5 милиона бежанци на своя територия, но изразяват и съжаление за "диспропорционалните мащаби и обхват на взетите мерки" след опита за преврат и призовават Анкара "спешно да обърне негативната тенденция.

На Турция все повече не й пука за ЕС

Сред поводите за безпокойство на министрите са "постоянното и тревожно отстъпление на правовата държава и основните права и влошаването на независимостта и функционирането на съдебната система", както и наказателните мерки срещу журналисти, университетски преподаватели, депутати и членове на политически партии, правозащитници и потребители на социалните мрежи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Дългият

    22 1 Отговор
    Дайте да се разберем...на Турция не и пука...или Е.С. казва че се отдалечава от него...Пишете както трябва да не си мислим че някой е завършил журналистика с Пищови...
  • 3 niki

    15 17 Отговор
    Турция НЕ може без ЕС. Икономиката й е така изградена че без ЕС, се връща на крайна бедност. Каквото е днес Турция, това го дължи на западните заеми, западните инвестиции, западната техника, и западните който купуват 70 нa сто от турските износни проидукти. А говорейки за НАТО, сащ е суперсила и не може да толерира безкрайно анти-съюзното поведение на Турция. Време е, както предлага г-н Мичъл, и двете страни да вземат окончателните си решения. Турция избра ли лагер?

    Коментиран от #6

  • 4 СссереМ

    8 20 Отговор
    Айде към анадола и аборигените.
  • 5 Савие Мюмюн

    22 10 Отговор
    На турците не им пука, защото колониалните кочини използват ЕС за изнудване.
  • 6 xexexe

    10 13 Отговор

    До коментар #3 от "niki":

    ами Ислямска Република става, диктатура, авторитаризъм и т.н., сигурно ще избере лагера на чалмите от Иран, Талибан, Боко Харам(и "великите православните братя" от Русистан)
  • 7 onq s konq

    7 15 Отговор
    Няма драма в ситуацията,дори така е по-добре и за двете страни.От една страна Турция си изпълнява поетите задължения да възспира мигрантите,ЗА КОЕТО СИ ПОЛУЧАВА ЕВРОМИЛИАРДИТЕ.От друга страна Европа държи Турция "на къса каишка", защото си затваря очите за милионите турски работници работещи БЕЗПРЕПЯТСТВЕНО във почти всички Евродържави БЕЗ ТУРЦИЯ ДА Е ЧЛЕН НА ЕС.Най-важният коз на Европа обаче е БЕЗМИТНАТА ТЪРГОВИЯ НА ТУРЦИЯ С ЕВРОПА,независимо че Турция не е член не ЕС.Естествено всички тия "екстри" могат много бързо да бъдат отнети на Турската страна ,което ще бъде СМАЗВАЩ УДАР ПО ТУРСКАТА ИКОНОМИКА и ТУРСКИТЕ УПРАВНИЦИ МНОГО ДОБРЕ ГО ЗНАЯТ!
  • 8 ЧЕРПАКА

    17 5 Отговор
    Дреми му на Ердо за ЕС, и правилно щяха да бъдат мижитурки и мизерници като нас .
    ЕС Първо ти спира заводите и фабриките , съсипва ти икономиката после ти дава като мечкарят с тоягата .
    Ако не съм прав , приемам критиките ви.
    ЕВРОПА НИ ДАВА ПО МАЛКО С ЛЪЖИЧКА , А ГОРЕ ПО ВЪРХОВЕТЕ ВЕДНАГА ГИ УСВОЯВАТ ТЕЗИ НЕЩА.
    А ХОРАТА СА САМО НАБЛЮДАТЕЛИ И ЧАКАТ 100 те евро на родителите си , и с 5010 лв. заплата кърпят положението за да оцелеят . НЯМА КВО ДА СЕ ЛЪЖЕМ , НИЕ НЕ СМЕ ГЕРМАНЦИ , ХОЛАНЦИ ДАТЧАНИ И ШВЕДИ .

    Коментиран от #19

  • 9 хасан обича салам

    5 14 Отговор
    абе тоз на земята, в снимката, представител на непобедимия аскер ли е?
  • 10 Саламов

    9 6 Отговор
    Тези на снимката са терористите от рабоническата партия с калашници, които са добре подкрепяни от запада.
    Западът незнае с какво зло си играе , това е като бумеранг .
    Турци държи на митническия съюз с европа, друго не я интересува .
    Не искат турция да бъде разграден двор като при нас , и няма да го допуснат никога .
  • 11 код

    7 2 Отговор
    "най-голямата опасност се ражда по време на победата.", Наполеон

    Победата на 24 юни отново потвърди онова, което беше изтъкнато през април 2017 г. след референдума, че сега единството на турската нация е под съмнение.
  • 12 А как така?

    16 6 Отговор
    "На Турция все повече не й пука за ЕС".. Че вие, чак сега ли го разбрахте?.. горкичките ми те гейропейци.. Турция да не е като нас да е съгласна да се управлява от Брюксел, а което е още по-смешно, да се хвали с това!.. имат си хората топки, и се смеят на такива "новини " на гейропейците, които са заразени от една незаразна болест, която се нарича "мания за величие "... А сега са седнали и видели, че не могат да покорят Турция, която не им танцува по гайдата и прикриват поражението си, си мислят, че ги наказват с не отваряне на главички за присъединяване към ес... бре бре бре.. тия от БУРУКсел, с манията си за величие, май Анкара я бъркат със зайчето от Скопие, който дори името на страната си прододе. .

    Коментиран от #20

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 А може би

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "15:08 27.06.18":

    Той е автора, друго обяснение нямам..
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Лека нощ

    4 3 Отговор

    До коментар #17 от "KIRDJALISTAN":

    Я да видим дали спиш... Нарежда му да скочи и той скочи. Нарежда му да лае и той лае. Нарежда му да целуне краката й и той ги целува. Кой е мъжът в къщи, той или мистрес Емине?

    Коментиран от #21

  • 19 айде

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "ЧЕРПАКА":

    да ми изброи кои заводи и фабрики е затворил ес. само да доуточня това да са били ЧАСТНИ заводи защото след 89-та всичките ни заводи бяха държавни и нямаше как да останат такива при пазарна икономика. посочи например кои отрасли са затворили ес като същите отрасли при тях са държавна собственост за да не ми твърдиш , че заводите можело да останат държавни.проблема ни е , че българите не искаха промяната и оставиха комунистите да направят ПЛАВЕН преход което им позволи да изкупят-приватизират заводите и да ги нарежат на скраб...защото от комунист бизнесмен не става !!
  • 20 ами тогава

    3 6 Отговор

    До коментар #12 от "А как така?":

    направо ес да махне митническият съюз с турция да видим къде ще изнасят 60-те % от продукцията си която сега е за ес .просто едни санкции като на русия и турция си заминава...те полезни изкопаеми НЯМАТ
  • 21 KURDJALISTAN

    0 1 Отговор

    До коментар #18 от "Лека нощ":

    ..Тайипчето, кой, не знам, будала съм
  • 22 Хасан

    4 3 Отговор
    За една силна и независима Турция..а не одупени като някои други..

    Коментиран от #23

  • 23 Да да

    2 4 Отговор

    До коментар #22 от "Хасан":

    Прихванал си комедийните разкази от Ерпосран :ДДДДД ! Със или без ЕС пуйкиленд върви към икономическа катастрофа, породена от политическа олигофрения! Никой не е в състояние да помогне и ще се чака пациента да изпадне в клинична смърт,за да се отстрани тумора притискащ мозъка! За мен фалит на турция е супер оферта и искрено се радвам че мустакатия комедиант (не Чаплин) спечели изборите съвсем демократично в условията на "извънредно положение" ! Надявам се ти, като истински турчин родолюбец, да си вземеш багажа и да заминеш в майката си да я оправиш!
Новини по държави: