17 Юли, 2018 08:01 4 138 75

САЩ: Тръмп, руснаците не са ни приятели

  • джеймс коми-
  • доналд тръмп-
  • владимир путин-
  • хелзинки

Републиканци и демократи реагираха остро след пресконференцията на двамата президенти в Хелзинки

САЩ: Тръмп, руснаците не са ни приятели - 1
Снимки: БТА/АР

Лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл подкрепи заключението на американското разузнаване, че Русия се е намесила в изборите в САЩ през 2016 г., въпреки вчерашните изявления на президента Доналд Тръмп, предаде АР.

Републиканецът от Кентъки каза пред журналисти на Капитолия вчера: "Руснаците не са ни приятели". Той добави, че е напълно съгласен с оценката на разузнавателните служби за руска намеса в изборите, но не отговори на въпроса дали е разочарован от изявленията на Тръмп.

Бившият вицепрезидент демократ Джо Байдън каза, че пресконференцията на Тръмп с Путин е под достойнството на президентския пост.

Думите на Тръмп не изразяват онова, което мислят американците и това, което сме ние, каза Байдън, за когото се твърди, че обмисля да се кандидатира за Белия дом през 2020 г. Той прикани американците да "си кажат думата" и да покажат, че "ние вярваме в демокрацията, а не в диктатурата".

Сенаторът републиканец Боб Коркър, председател на сенатската комисия по външните работи, каза, че поведението на Тръмп на срещата с Путин "не е добър момент за нашата страна. Този ден беше много добър за президента Путин", добави той. Според Коркър няма съмнение, че Русия се е намесила в изборите в САЩ.

Председателят на Камарата на представителите Пол Райън каза, че несъмнено Русия се е намесила в американските избори през 2016 г. и продължава да подкопава демокрацията в САЩ и по света. "Президентът трябва да си даде сметка, че Русия не е наш съюзник. Тя остава враждебна към нашите основни ценности и идеали", продължи Райън.

Бившият директор на ФБР Джеймс Коми осъди отношението на Тръмп към Путин на срещата в Хелзинки. Коми написа в Тwitter, че Tръмп е застанал на чужда земя до Путин и е "отказал да подкрепи собствената си страна".

САЩ: Тръмп, руснаците не са ни приятели

АР цитира Коми, който нарича Путин "лъжец и гангстер, способен да убива". "Патриотите трябва да се изправят и да отхвърлят поведението на този президент", смята бившият шеф на ФБР. Той стана отявлен критик на Тръмп, след като бе уволнен от него през май 2017 г. и в мемоарите си го нарече "морално негоден" да бъде президент.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 гост

    41 8 Отговор
    От такива като този прост говедар страда света. Тоя не ми е приятел, а тоя ще го украдем петрола, на тоя ще му дръпнем златото.

    Коментиран от #73

  • 4 Реално

    49 7 Отговор
    Че то САЩ имат ли приятели.Едни васали и пудели около тях-факт!!!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ГНЕВЕН

    31 5 Отговор
    Йех, представете си, а говедата никого не са убили!!
  • 7 Сссерем

    11 45 Отговор
    Руснаците нямат приятели,те посегнаха на довчерашните си съюзници като Грузия и Украйна,Сталин се обръща в гроба като вижда какви зверства вършат бушмените и го е яд че не ги изпратил всичките в Гулаг,няма нищо да е жив и здрав бай дончо-видя се че не си поплюва,и първо ще ги смаже с глад а после и с бой,както се прави с бесните кучета.

    Коментиран от #11, #20

  • 8 българче

    40 4 Отговор
    Не само руснаците не са ви приятели. Българите също не са ви приятели. Направете едно допитване до хората и като видите резИлтата, си обирайте крушите завинаги.

    Коментиран от #12

  • 9 Сссерем

    6 27 Отговор

    До коментар #5 от "Т.о.ш.и.б.и.я.н":

    Да,ама още няма такава нация която да я свърши тая работа,целия свят да тръгне срещу НАТО и САЩ ще яде сопата.

    Коментиран от #21

  • 10 Д. Сноянов

    36 2 Отговор
    Внимателно изгледах пресконференция на Путин и Тръмп , Путин изтъкна един факт който нямаше как да бъде опроверган от никой и виждаме какво се случва в Сащ и дали наистина това е демократична държава , между Русия и Сащ има подписана спогодба преди години за това че при официално запитване от Сащ към Русия и обратното страната се задължава да проведе разследване и накаже виновните ако се докаже вината им в съда , никой не може да прави заключение и да издава присъди изземайки функциите на съда , по същата логика като часно лице е и Сорос каза Путин който от години работи срещу Русия но , Русия не казва че правителството и президента на Сащ са виновни за неговите действия , така че ако има официално искане от съда на Сащ ще бъде приета и разгледана от Русия във връзка с изборите в Сащ 2016 г .
    Как Тръмп да отговори на това , на истината ? Много правилно се държа президентът на Сащ и си личи че е разумен човек за сметка на тези които сега надават вой зад океана , тези които тласкат света към война .
  • 11 българче

    33 4 Отговор

    До коментар #7 от "Сссерем":

    Грузия първа нападна Осетия. Украйна изби 36 човека на майдана чрез полски снайперисти. Не се напъвай да лъжеш, куче краставо, да не ти напълня сфинктера с човечета, както братушките го напълниха на дедо ти. Изгниха ли му кокалченцата вече?

    Коментиран от #15, #65

  • 12 Сссерем

    7 42 Отговор

    До коментар #8 от "българче":

    Ти за мургавите си братя ли говориш?Защото всички разумни и истински българи (не като тебе),уважават САЩ и ненавиждат просия.

    Коментиран от #14, #18

  • 13 Сссерем

    4 31 Отговор
    Чудя се ако Решетников спре копейките дали тук ще остане един русороб-съмнявам се.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Сссерем

    5 28 Отговор

    До коментар #11 от "българче":

    Ти не се напъвай да не ти излезе .... украйна може да прави каквото си иска на нейна територия и най вече да избива терористи.

    Коментиран от #16, #22

  • 16 българче

    26 6 Отговор

    До коментар #15 от "Сссерем":

    Абе то и Българите могат да правят каквото си искат и да пълнят дупките на дедо ти - продажно копиле - терорист.
  • 17 Българина

    5 10 Отговор
    То пък ако си мислите че някой иска да ви е приятел...... Вашето приятелство е като новичок рано или късно убива
  • 18 смешник

    21 5 Отговор

    До коментар #12 от "Сссерем":

    , що не си направиш една тениска с "великата" си мисъл "Всички разумни и истински българи, уважават САЩ" и да излезеш на улицата, да видим колко метра ще минеш?! Май не ти стиска да си потвърдиш възгледите извън форумите, а? ... и що си мисля, че точно ти си от мургавите, които със сигурност ще ти подкрепят лозунгите - все пак доста долари се наливат в малцинствата, а не рубли, нали?!
  • 19 Borislav Popov

    24 3 Отговор
    Русия се е намесила във вашите избори ? А вие колко правителства свалихте директно с военна намеса ? Колко държави разрушихте за собствена изгода ?
  • 20 Borislav Popov

    17 4 Отговор

    До коментар #7 от "Сссерем":

    А краварите не посегнаха ли на досегашните си приятели. Опитаха ли въоръжен преврат в Турция ? Почнаха ли да скачат на Китай ? А какво стана с доскорошните им приятели - Филипините. А с Гренада ?
  • 21 Borislav Popov

    15 2 Отговор

    До коментар #9 от "Сссерем":

    То само Русия е достатъчна да го издъни това нато ! Да не говорим че зад нея са Китай , Индия ,С Корея, Иран и т.н. Краварите от една С Корея умряха от страх а какво да говорим за останалите. Видяхме в Сирия как Русия нарита една коалиция от 67 държави !

    Коментиран от #23, #25

  • 22 Borislav Popov

    12 4 Отговор

    До коментар #15 от "Сссерем":

    Че то в Украйна освен терористи друго май не остана.
  • 23 гост

    2 16 Отговор

    До коментар #21 от "Borislav Popov":

    САЩ имат минимум 2 пъти по-силна армия от руснаците ,а като прибавим и НАТО ,съотношението става десет към едно.Американците буквално могат да прегазят пияниците ,но руснаците имат една сигурност и тя е ядреното оръжие и то в големи количества.Именно заради него ,русия се смята за сила ,понеже останалата им военна техника е допотопна.

    Коментиран от #24, #26

  • 24 Borislav Popov

    13 2 Отговор

    До коментар #23 от "гост":

    Сащ не граничи с Русия .А и армията и е пръсната по целия свят .Прибави и това че армията на сащ е предимно наемна. В Русия е наборна.Всички са минали военна подготовка ! Там при едно положение могат да мобилизират и въоръжат около 45 милиона мъже ! Американците не могат да изтеглят всичката си армия и да я пратят да воюва. Не могат и да мобилизират голямо количество хора . НО ТУК ГОВОРИМ САМО ПРИ ЕДНА КОНВЕНЦИОНАЛНА ВОЙНА.
    Другото което е че по голямата час от държавите в нато няма да се включи в една война против Русия.

    Коментиран от #28

  • 25 русия е джудже

    3 17 Отговор

    До коментар #21 от "Borislav Popov":

    Русофилска подлого,тези държави дето си ги избройл ,не са никакви съюзници на руската кочина.Единствените съюзници на руските джуджета са Киргизстан,Таджикистан,Туркменистан,Таджикистан,Сирия и още 1-2 мюсюлмански кочини като руската.Зад Америка стоят над 60 държави и то най-силните и влиятелни на света.Виждаш ли каква е разликата ,подлого ?

    Коментиран от #27, #29, #30, #32

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 До тъпака джудже

    8 2 Отговор

    До коментар #25 от "русия е джудже":

    Русия има само един съюзник - руската армия , запомнете го това всички русофили и русофоби
  • 28 гост

    2 13 Отговор

    До коментар #24 от "Borislav Popov":

    Боже какви глупости си изписал.Точно с това изречение си пролича ,че не си нищо повече от един неук трол на който му се иска нещо ,ама нейсе.Само ще ти обясня ,че армията на Русия е НАПОЛОВИНА професионална,докато тази на САЩ е ИЗЦЯЛО професионална ,като американските войници са най-добре обучените в света ,като имат най-добрите съоръжения за тренировки ,които нямат аналог по света.Също така американската армия има и най-голям опит.Знаеш ли ,че от цялата армия на Русия ,само 80 хиляди имат специална екипировка,докато при САЩ такава екипировка е стандартна и цялата армия разполага с нея ? При Русия по-голямата част във всеки аспект е на аматъорско ниво.Пример е ,че през 2015г. сателитите им за предупреждение от ядрена атака имаха проблем и бяха паднали в продължение на няколко месеца.При САЩ подобно нещо ,никога неможе да се случи.

    Коментиран от #31, #38, #39

  • 29 Borislav Popov

    7 1 Отговор

    До коментар #25 от "русия е джудже":

    Видяхме ги тия над 60 държави какъв ритник получиха в Сирия !
    На 15 октомври 2016 президентът на Руската федерация Владимир Путин и премиерът на Индия Нарендра Моди, подписаха договор за военно и техническо сътрудничество между двете страни.
    Подписаните общо 18 документа предвиждат разширяване на направленията за общо обучение на двете армии, увеличаване на съвместните военни учения и институционалното взаимодействие между въоръжените сили на двете страни.
    Военно-техническото сътрудничество между двете страни не е просто някаква търговска сделка. То е, според окончателния документ „ особено привилегировано, СТРАТЕГИЧЕСКО партньорство“ между двете държави.
    Явно демонстрираната руска бойна мощ в Сирия е оказала своето въздействие върху държавите по света. Но не е само това.
  • 30 Borislav Popov

    11 2 Отговор

    До коментар #25 от "русия е джудже":

    Русия и Китай вече са във фактически военен съюз. Сега към този съюз се присъединява и Индия. САЩ са в ужас, защото няма как да победят повече от 2,5 милиарда души, колкото е населението на трите държави, с обща численост на армиите от 12 милиона добре обучени и още по-добре въоръжени войници, разполагащи с най-иновативните в света космически военни технологии на Русия.

    Този страховит съюз между трите държави, изпраща ясен сигнал към всеки агресор и най-вече към партията на войната в САЩ, че всеки опит да бъде застрашен мира на планетата, или нарушен стратегическия баланс между държавите в света, ще означава бързо и окончателно ликвидиране на агресора Америка и лишаването му от по-нататъшна възможност да предизвиква каквито и да било войни или военни действия.

    Коментиран от #33, #34, #37

  • 31 Borislav Popov

    7 1 Отговор

    До коментар #28 от "гост":

    След поредната военна авантюра на американски въоръжени сили далеч от родината в Ирак и Афганистан САЩ като че ли са на път да изживеят повторно Виетнамски синдром.
    За десет години война във Виетнам 58 хиляди американци загубиха живота си за една провалена кауза. През годините след конфликта 100 хиляди ветерани сами сложиха край на живота си вследствие на посттравматичен стрес. През 1990 администрацията за ветераните констатира, че една трета (31%) от воювалите в Азия са развили симптомите на Виетнамския синдром.
    Сухата статистика разкрива тревожни тенденции. Всеки трети (и повече) ветеран е умрял от свръхдоза наркотици, смъртоносна комбинация от различни вещества или директно самоубийство. Към момента на смъртта средната им възраст е била 28 години.
  • 32 гост

    5 2 Отговор

    До коментар #25 от "русия е джудже":

    Няма какво друго да му отговориш, нали?! Ама забравящ, че общите интереси диктуват съюзите! И като цяло къде смятате, че ще се води евентуална война между САЩ и Русия? В Русия ли? , че "нато щял да я прегази"... и как ще се дислоцира "10 пъти по-голямата натовска армия"? Като в Нормандия ли? С кораби може би или по въздух? А през това време руснаците какво ще правят? хахаха А като се изтегли от там, където е, какво ще стане в изоставените, окупирани територии? Може би ще си стоят мирно и тихо? ... абе изобщо много глупави разсъждения, от тотално промити мозъци!
    САЩ имат много повече да губят от Русия в евентуален пряк конфликт и много повече да мислят.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 ебати смешника

    1 11 Отговор

    До коментар #30 от "Borislav Popov":

    XAXAXAXAXAXAX какви високи технологии бе палячо ??? Руската кочина не е технологична страна ,за да има високи технологии.Какъв си ти бе ,демагог нещастен ,комунист ,само лъжи ръсиш тука ???

    Коментиран от #36, #43

  • 35 гост 2

    4 1 Отговор

    До коментар #33 от "гост":

    ДА, Сирия доказва написаното от теб!
  • 36 гост 2

    5 2 Отговор

    До коментар #34 от "ебати смешника":

    Може би! Само нещо да те попитам:
    Знаеш ли кога спира строежът на крепостите? Кога става нерентабилно финансирането на стоежът им?
    САЩ и Ко. още продължават с финансирането строежът на крепости, надявайки се да имат срещу себе си само първобитни армии....сети ли се за какво ти говоря?
  • 37 гост

    0 6 Отговор

    До коментар #30 от "Borislav Popov":

    По официални данни в момента руснаците са на 3-то място по активност и възможности в космоса ,като на първо са САЩ ,а след това Китай.Русия не участва в космически мисии освен да изстрелва спътници и да ходи до МКС.От друга страна американците изследват целия космос ,всичко което знаеш за космоса е благодарение на САЩ ,като именно американците отговарят за 90% от космически проекти.Така ,че можеш ли да ми обясниш ,как Русия е по-напред като всъщност е толкова назад ? И за какви иновации говориш ? Русия не е технологична и не допринася с нищо за иновациите, освен с едни 0.7% ,докато САЩ допринасят с 46% за иновациите по света,като следващата държава е Япония с 15%.Виждаш ли само как бързо се оказва ,че пишеш глупост ,след глупост ,само защото ти се иска да е така ?

    Коментиран от #40

  • 38 Borislav Popov

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "гост":

    И точно ти си тоя който не е разбрал. Че заедно с професионалната армия има и наборна. Редовната военна служба е задължителна за всички млади мъже в Русия."Армията става все по-силна и броят на наемните войници се увеличава", каза генерал-майор Александър Яренко, който ръководи центъра за подбор в Екатеринбург. "Оръжията са доста усъвършенствани и изискват високо ниво на обучение."
    Роден съм и съм израснал във Франция, разказва Ян. Баща ми е французин, а майка ми е рускиня, следователно имам двойно гражданство.
    След завършването на ВУЗ-а получих степен бакалавър и реших, че най-добрата възможност да отхвърля стереотипите и повече да разбера за Родината на майка ми, е да замина за Русия и да постъпя на служба в руската армия, защото в Русия и до днес военната служба е задължителна.
    Служих в Крим като гранатометчик в 542-ри батальон на морската пехота още преди събитията в Украйна.Руската армия — това, разбира се, е място за големи момчета, които се учат да живеят в обществото и да стават мъже.
    Изобщо не съжалявам, че служих в руската армия: това беше отлична част, открих много приятели, това е гордостта на Русия.След службата заминах за Франция, но разбрах, че искам да се върна обратно.

    Сега живея в Москва и съм благодарен на съдбата, че взех правилното решение.
  • 39 До тъпака гостенин

    6 0 Отговор

    До коментар #28 от "гост":

    Може и да е така но може и да не е така както казваш НО , нямат най-важните качества и това е доказано от военните експерти на Сащ и това са , жертвоготовност за родината , безстрашие пред лицето на смърта . С пари няма как да купиш такива качества бе мишок . Имаше наскоро даже такъв пример с руски офицер в Сирия който дава кординати за бомбен удар върху себе си заобиколен от ислямисти и още един пример на руски офицер командир на въздушна бригада е свален с ракета земя-въздух от ислямисти и води неравен бой след като се приземява успешно с парашут на земята заобиколен от ислямистите се взривил с граната убивайки още терористи с това и вик това е за всички загинали наши . Когато чуеш американски наемник да направи такова нещо макар и супер обучен , ела и пиши и ги хвали твойте "непобедими " професионалисти . Дотогава мълчи
  • 40 Borislav Popov

    7 2 Отговор

    До коментар #37 от "гост":

    Интересно - кой тогава вози американците като багаж до МКС ? Защо не се качват сами ? Или трябва да ползват батут ? Краварите са пърми - ама в Холивуд !

    Коментиран от #42

  • 41 Borislav Popov

    5 2 Отговор

    До коментар #33 от "гост":

    Китай предложи на Русия да създадат съюз против НАТО. Какво ще отговори Москва? Президентът на Китай Си Дзинпин: „Светът се намира на границата на радикалните промени. Ние виждаме как постепенно се разрушава Европейският съюз, как икономиката на САЩ претърпява крах, и всичко това ще завърши с ново пренареждане на света. След 10 години ни очаква нов световен ред, в който ключов фактор ще се окаже съюзът между Китай и Русия.”
    Фактически президентът Си Дзинпин предлага на Русия тя да направи следващата крачка и да се премине от политическо и икономическо партньорство към военнополитически алианс , способен не само да се противопостави на нарастващите предизвикателства, но и да заеме лидерска позиция след края на съществуващия в момента ред. Забележително е как деликатно китайската държава отправя такова сериозно предложение към Русия
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 факт

    5 1 Отговор

    До коментар #34 от "ебати смешника":

    Задокеанската кочина няма технологии. Само лъже и се надува, а една ограда не може вече 30 години да направи.
  • 44 Borislav Popov

    7 2 Отговор

    До коментар #42 от "гост":

    Сащ не са сглобили 90% от МКС . Всичко това е само в главата ти . Заря е първият изведен в орбита модул изстрелян с ракета-носител Протон на 20 ноември 1998 г. С полет STS-88 на космическата совалка две седмици по-късно е изведен модул Юнити и е скачен с модул Заря. Той е първият от общо три възела на станцията.
    Сглобяването на цялата станция изисква извършването на над 40 монтажни полета.
    Космически кораби скачвани с МКС също увеличават обитаемия обем. Поне един кораб Союз е винаги скачен със станцията и служи като „спасителна лодка“ за екипажа. Подменя се на всеки 6 месеца заедно с подмяната на екипажа.
    Станцията е обслужвана основно от руските космически кораби Союз и Прогрес

    Коментиран от #47, #49

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 гост

    1 2 Отговор

    До коментар #44 от "Borislav Popov":

    Не съм казал ,че всички части са на САЩ ,а че с техните совалски са скачени,защото никой друг няма такава възмжоност.В момента САЩ отговарят за по-голямата част от МКС ,като участието на Русия е в рамките на 10%.

    Коментиран от #50

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 ти сериозно ли

    0 2 Отговор

    До коментар #44 от "Borislav Popov":

    А бе капацитет смешен.Русия е държава с икономиката на Италия,с технологичното развитие на Филипините и със стандарта на живот на Бахрейн.Какво ни убеждаваш тука в някакви филми от 1001 нощ ?? Апарати на САЩ са обиколили всяка точка в слънчевата ни система.САЩ имат роувъри на Марс ,стъпили са на Луната,Имат телескопи в орбита ,а сега ще пратят James Webb в дълбокия космос.През 2030г. ще пратят хора на Марс.В момента се готвят апарати да бъдат пратени до Меркурии и Венера ,като НАСА са изработили материал който да издържи атмосферата на Венера.Ще пратят подводница да изследва метановите океани на спътника на Юпитиер - Европа.Всички снимки и познания които получаваш за галактики ,звезди ,черни дупки и.т.н.. е благодарение на САЩ бе смотлъо.Да не говорим ,че единствено НАСА следят 24/7 астероидите около Земята и само те имат възможността да се справят с подобна заплаха.Толкова са много нещата ,че даже не ми се изброява.Кажи едно нещо поне ,което правят Русия в момента от тези неща ? Няма нали ? Влезни в сайта на НАСА и виж как на всеки час излиза нова новина,докато в сайта на Роскомос ,единственото нещо са качили за последно е сателитна снимка на някакъв стадион от световното.ЕГАТИ УСПЕХА ЧОВЕК !

    Коментиран от #51, #52, #53

  • 50 Borislav Popov

    1 1 Отговор

    До коментар #47 от "гост":

    И с какво американците отговарят за МКС ? С това че даже не могат да стигнат до нея? При една авария с какво ще си спасяват астронавтите. А и дяловото участие на американците е около 20% . Останалото е на Русия ,Бразилия , Италия , Япония. Към 29 септември 2013 година до станцията са извършени 141 полета, 73 от които пилотирани:Руски 92 , американски 41 , Японски 4, Европейски 4 !!!
  • 51 Borislav Popov

    1 2 Отговор

    До коментар #49 от "ти сериозно ли":

    Капацитет - я виж дългът на Италия колко е ! Държавите с най-големи дългове в света : 5. Италия – 132,5%

    Съотношението дълг/БВП на страната е второто най-високо в еврозоната.
  • 52 Borislav Popov

    2 2 Отговор

    До коментар #49 от "ти сериозно ли":

    4 октомври 1957 – първия изкуствен спътник на Земята
    12 април 1961 – първи полет на човек в космоса (Юрий Гагарин)
    18 март 1965 – първо излизане на човек в открития космос (Алексей Леонов)
    19 април 1971 – първата орбитална станция
    1957: Първи изкуствен спътник, Sputnik 1
    1957: Първото живо същество в изпратено орбита, кучето Laika на Sputnik 2
    1959: Първото изтрелване на ракета от орбита, първи човешки апарат напуснал гравитационното поле на Земята, Luna 1
    1959: Първо предаване на данни, телеметрия ( telemetry, ) към и от космоса Luna 1.
    1959: Първи човешки апарат, който преминава покрай Луната, първи човешки апарат изпратен в хелиоцентричнаорбита, Luna 1
    1959: Първи човешки апарат достигнал до повърхостта на Луната, Luna 2
    1959: Първи снимки на обратната страна на Луната, Luna 3
    1960: Първите живи същества, който излизат в орбита и се връщат живи на Земята – кучетата Белка и Стрелка ( Belka and Strelka ) на Sputnik 5.
    1961: Първи човешки апарат изпратен до друга планета – Венера, Venera 1
    1961: Първият човек в космоса, Юрий Гагарин на Vostok 1
    1961: Първи човек престоял над 24 часа в космоса – Герман Титов, Vostok 2
    1962: Първи полет с екипаж от два човека, Vostok 3 and Vostok 4
    1962: Първи апарат изпратен до Марс, Mars 1
    1963: Първата жена в космоса Валентина Терешкова, Vostok 6
    1964: Първи екипаж от няколко човека (3), Voskhod 1
    1965: Първата разходка на човек извън космически апарат в открития космос – Алексей Леонов Voskhod 2
    1965:

    Коментиран от #57

  • 53 Borislav Popov

    1 3 Отговор

    До коментар #49 от "ти сериозно ли":

    Изкуствени спътници:Спутник – серия първи в света спътници.
    Спутник-1 – първия безпилотен космически полет.
    Автоматични междупланетни станции
    Марс – изследване на планетата Марс, първо меко кацане на неговата повърхност
    Венера – програма за изследване на атмосферата на Венера и нейната повърхност
    Вега – среща с Халеевата комета и пускане на балон в атмосферата на Венера.
    Фобос – програма за изследване на спътниците на Марс.
    Лунни станции
    Луна – изследване на Луната, доставка на лунен грунд, Луноход 1 и Луноход 2
    Пилотирани полети
    Восток – първи пилотирани полети в космоса
    Восход – пилотирани орбитални полети; първо излизане в открития космос на човек, първи многоместни кораби.
    Союз – пилотирани експедиции
    Орбитални станции
    Салют – първата серия орбитални станции
    Мир – първа орбитална станция от модулен тип.

    Коментиран от #54

  • 54 ти сериозно ли

    5 1 Отговор

    До коментар #53 от "Borislav Popov":

    Говоря ти за моментното участие на русия в космоса !! Не бъркай Русия със СССР и не приписвай успехи !! СССР бяха конкуренция на САЩ до известна степен ,но Русия в моментното си състояние не са космическа държава ! Покажи ми руските успехи след СССР и ги сравни с тези неща дето съм ти написал.

    Коментиран от #56

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Borislav Popov

    2 3 Отговор

    До коментар #54 от "ти сериозно ли":

    А какви са постиженията на американците към момента ? Май клонят към "0". Използват Руски ракетни двигатели. На кого е най големият космодрум в света?Да те подсетя ли ? А най новият ? Да те подсетя ли пак ? 2015 е вписан старта на спътника "Ломоносов", а през 2016 г. - международната космическа станция "ЕкзоМарс" №1. През 2017 г.,космическия апарат "Спектър-РГ". През 2018 г. се планира да започне "ЕкзоМарс" №2, а през 2019 г. - проектът "Луна-Глоб".

    През 2021 г се планира да се изпрати в орбита космическата лаборатория "Спектър-UV". а биоспътника "Бион-М" №2 - през 2022. Проектът "Арка" и апаратът "Резонанс" №1 ще стартират през 2023 г., а "Резонансите" с номера 2, 3, 4 и 5 е предвидено да започнат в началото на 2024-2025. Проектът включва и изстрелването на биоспътника "Бион-М" №3 и апарата "Интергелео-сонда" през 2025.

    Коментиран от #60

  • 57 835

    3 2 Отговор

    До коментар #52 от "Borislav Popov":

    Тези успехи са на СССР ,не на Русия.Съветския Съюз е бил съюз от 15 държави.По-голямата част от успехите е благодарение на другите държави в съюза.Русия в момента неможе да извърши почти нищо от това което е постигнал СССР,а дори и той капитулира в опита си да се надпреварва със САЩ.Както колегата по-горе е написал,Русия в днешния си вид и възможности ,не участват в космическата надпревара...

    Коментиран от #59, #62

  • 58 Димитър

    2 2 Отговор
    Правилно. саш нямат приятели. Нямат дори съюзници. За сащ или си подвластен на тях послушен васал, или враг.
  • 59 Borislav Popov

    1 2 Отговор

    До коментар #57 от "835":

    Колко % от тия 15 държави имат съществен принос в развитието на космическата техника ? По тая логика сащ са съставени от 50 държави които имат принос.
  • 60 ти сериозно ли

    4 1 Отговор

    До коментар #56 от "Borislav Popov":

    Пич ,ти четеш ли въобще ? Избройл съм ти мисиите с които САЩ са правили в близките години или ще правят сега.Кое не разбра ? Русия може ли да нарпави и малък процент от това ? Не.И какво значение ,има коя е най-голямата площадка бе капацитет ? САЩ имат 24 такива космодрума.Въпреки че това е руска дума.Докато Русия има само 3.Една частна компания като СпейсХ има повече успехи на космическа основа за една година от колкото целия Роскосмос за последните 5.Това е без да прибавяме НАСА и Blueorigin.В момента конкуренцията е между вътрешните космически агенции на САЩ ,отделно Китай ,а руснаците ги няма.

    Коментиран от #63, #64, #66

  • 61 Дивуй

    0 1 Отговор
    Да, такива като тебе.
  • 62 Borislav Popov

    2 4 Отговор

    До коментар #57 от "835":

    В момента Русия са единствените които извършват пилотирани полети да МКС и возат хора ! Защо американците не се нагърбят с това ? Или от четири совалки - две гръмнали им идват много ? 50% от совалките - бум !
  • 63 Borislav Popov

    1 2 Отговор

    До коментар #60 от "ти сериозно ли":

    Аз също съм ти изброил мисиите които са направили и които ще направят сега !Какъв ти е проблема ? Очила ли нямаш ?
  • 64 Borislav Popov

    2 4 Отговор

    До коментар #60 от "ти сериозно ли":

    Какви са успехите на СпейсХ че не мога да се сетя ? А да изпратиха една "тесла" из небесните простори ! Пътува ли още или е вече на парчета ? Щото ако всичко беше нормално щяха да бият тъпана по три пъти на ден !

    Коментиран от #67

  • 65 СТАРОТО

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "българче":

    лъжеш се "българче" не украинците иьбиха тези хора на Майдана а руски боклуци облечени в украински униформи разположили се по покривите. Мръсотиите на пияндурниците нямат край!!!
  • 66 Borislav Popov

    1 2 Отговор

    До коментар #60 от "ти сериозно ли":

    Какви са постиженията на американската космическа програма от 2000 година насам ? Май точно никакви . Само едни пожелания . Възможности - никакви !
    САЩ ще купуват от Русия ракетнокосмически двигатели РД-180 поне до 2024 г. Американците подготвяха замяна, но изделието експлодира през май при стендови изпитания

    Страните вече са подписали договори през 2017-2018 г. САЩ да получат 22 броя двигатели РД-180

    Краварите ще използва руските двигатели поне до 2024 г.,

    Бяха извършени стендови изпитания на двигателя ВЕ-4 от компанията Blue Origin, който трябваше да замени РД-180, но те завършиха с взрив на изделието.

    Коментиран от #68

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 ти сериозно ли

    2 0 Отговор

    До коментар #66 от "Borislav Popov":

    Къде се хващаш за тея двигатели ? Говориш нещо дето си чул недочул някъде.РД-180 се ползват за първия етап на изстрелването на ракетите Атлас и то за сателити.Купува се от ватниците ,защото излиза за без пари на САЩ ,а патента е американски.Скоро завода може да бъде преместен в Алабама.Както казах ,тези двигатели се ползват за сателити и то от 20г. насам.Преди това как си мислиш ,че се е работило ? Виждаш ли за какви неадекватни аргументи се хващаш ? По тая логика аз да те питам ,знаеш ли защо СССР губи състезанието до луната ? Защото не успяват да направят ракета като Сатурн 5 на САЩ.Сглобяват една ракета ,но тя се оказва тотално ненадеждна и се отказват.

    Коментиран от #70

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Borislav Popov

    1 3 Отговор

    До коментар #68 от "ти сериозно ли":

    Патента на какво ? На транспорта до обора ? Американците използват руски ракетни двигатели за ускорителните блокове, които се нуждаят от голяма мощност и надеждност при стартиране.
    Това, че американски компании купуват руски двигатели на фона на рязкото захлаждане в отношенията между двете страни стана повод за ожесточени спорове с САЩ. Против тези покупки се изказаха редица лица, сред които сенаторът на щата Аризона Джон Маккейн, както и директорът на компаниите „Тесла“ и „Спейс Екс“ Илон Мъск.
    Въпреки това опитите за възпрепятстване на покупката на руски двигатели не се увенчаха с успех.

    По-рано от Пентагона решиха, че за създаването на аналог на руските двигатели ще е нужно сериозно финансиране.
    Ракетният двигател с течно гориво и затворен цикъл РД-180 са разработени в средата на 90-те години на миналия век въз основа на двигателите РД-170. В момента РД-180 продължава да се произвежда от компанията „Енергомаш“.

    Коментиран от #72

  • 71 Borislav Popov

    0 4 Отговор

    До коментар #67 от "ти сериозно ли":

    oт ĸocмoдpyмa Бaйĸoнyp бe изcтpeлянa paĸeтa c peĸopдeн зa Pycия бpoй cпътници. "Coюз-2.1a" тpябвa дa извeдe в нeзaтвopeнa oĸoлoзeмнa opбитa ĸocмичecĸия aпapaт "Kaнoпyc-B-ИK" и гpyпa oт 72 мaлĸи cпътниĸa.

    Дo тoзи мoмeнт peĸopдът зa eднoвpeмeннo изcтpeляни cпътници пpинaдлeжeшe нa paĸeтaтa нocитeл "Днeпъp", ĸoятo пpeз 2014 г. oт пoлигoнa Kaпycтин Яp извeдe в opбитa eднoвpeмeннo 36 aпapaтa.
  • 72 246

    4 1 Отговор

    До коментар #70 от "Borislav Popov":

    Защо се правиш на умен бе ,русофилче ? Къде си чул за "патент за транспорт" ? Патента върху двигателите се държи от pratt&whitney.За да се премести този завод в САЩ ,ще струва около 5млрд. долара на НАСА ,което е огромна цена при положение ,че могат да го взимат от руските пияници за без пари ,защото все пак са втора ръка хора.Тука ти се обяснява ,че руските неможачи немогат да правят нищо по-различно от това да изстрелват сателити и не участват в космическата надпревара ,а ти пак ни обясняваш колко наброй сателили били изстреляли.Аз незнам ,въобще четеш ли си глупостите и с какъв акъл пишеш неща които нямат общо с темите и никаква тежест върху споровете.
  • 73 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    А на други ще му източваме парите на народа му чрез скъп ток от приватизирани ТЕЦ ове по съвсем НЕпазарен принцип като например чрез сключване на престъпен договор и даване на тлъст подкуп и какво ли не още
  • 74 antimediator

    3 0 Отговор
    Някой ще посочи ли кои са приятели на Русия ?!
    Всички, които се опитват да наричат американците кравари избиват комплекси.Произхождат от семейства на кравари, козари,овчари,коняри и т.н....

    Коментиран от #75

  • 75 гост

    0 2 Отговор

    До коментар #74 от "antimediator":

    Комплекси и страховете на господарите намират израз чрез лакеите и слугите им. На останалите просто не им пука и си говорят това, което мислят без да се съобразяват със спонсори....апропо, да не би да си потомък на Буров или на някой турски султан, аристократе? ...хахахах