1 035 1

Тайван призовава за отворен и свободен Индо-тихоокеанския регион

Страната има водеща роля в развитето на региона

Форум, посветен на сигурността в Индо-тихоокеанския регион, се проведе по-рано тази седмица в столицата на Република Китай, като събра водещи експерти от страната и чужбина. Целта на еднодневното събитие бе да се разгледат различни начини за създаване на по-свободен, отворен и проспериращ регион.

„Тайван е идеален партньор за държави, които се стремят да усъвършенстват стратегиите си и е готов да работи съвместно с всички за насърчаване на мира и стабилността в региона“, заяви министърът на външните работи на Република Китай Джоузеф Ву по време на събитието, като добави: „Тъй като демокрацията е един от най-важните фактори, стоящи в основата на свободния Индо-тихоокеански регион, Тайван може да сподели своя богат опит и да помогне на други държави да укрепят своята демокрация и да създадат стабилни граждански общества. Също така имаме много какво да предложим по отношение на насърчаването на по-добро сътрудничество на всички нива“.

По думи на Ву, правителствената инициатива „New Southbound Policy“ е от основно значение за региона, доколкото разширява търговското и културно присъствие на Тайван в 18 целеви страни. Последната има за цел да укрепи връзките на страната в областта на земеделието, бизнеса, културата, образованието и туризма с държавите-члнки на Асоциацията на държавите от Югоизточна Азия, Австралия и Нова Зеландия. В тази връзка Тайван планира да играе по-голяма роля в бъдещото развитие на региона, като доказателство за това се явяват и 3.5 милиарда щатски долара, заделени от правителството в подкрепа на реализацията на редица свързани проекти.

Според министъра, Индо-тихоокеанският регион е дом на 4 милиарда души и представлява глобален и исторически значим културен и търговски център. „Изключително важно е регионът да бъде отворен и свободен в ползна на своите граждани, а и на света като цяло“, каза той.

„В същото време е важно да се знае, че Тайван няма да попречи на възхода и развитието на която и да е държава. Правителството призовава всички индо-тихоокеански заинтересовани страни да се обединят и заедно да се борят за сигурността, като същевременно защитават правото на равенство и не се поддават на външен натиск.“

Събитето събра близо 200 водещи експерти от Тайван, Австралия, Индия, Япония и САЩ. От Министерство на външните работи заявиха, че се очаква задълбочените дискусии по време на форума да доведат до полагането на здрави основи за постигане на консенсус по редица ключови въпроси и да проправят път за укрепване на партньорствата между регионалните заинтересовани страни.

Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • 298
    Отговор
    1 14:58  02.09.18
    Еффтина пропаганда. Ситуацията е съвсем друга.

Напиши коментар:


Публикувай