Last news in Fakti

30 Септември, 2018 17:00 2 483 7

Македония води до избори в Гърция

  • македония-
  • референдум-
  • гърция

Възможни са избори в страната

Резултатът от референдума в Македония може да доведе до предсрочни избори в Гърция, съобщи Катимерини.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас сключи споразумение за смяна на името на Македония със своя колега Зоран Заев по-рано през тази година. Той заяви, че е уверен, че ще получи подкрепа за европейското бъдеще на Македония в гръцкия парламент.

Гръцките опозиционни партии обаче обявиха, че няма да гласуват за ратифициране на споразумението. Основната опозиционна партия „Нова демокрация“ обяви, че няма да приеме споразумението, дори при следващ парламент.

Левите партии също обявиха, че няма да подкрепят споразумението.

Лидерът на националистите Панос Каменос, който е и министър на отбраната, заяви, че ще се оттегли от правителството при гласуване на споразумението. Неговата партия е и основен коалиционен партньор на Ципрас.

Днес са насрочени и масови демонстрации в Гърция срещу споразумението.

Референдумът в Македония вече е в ход. При одобрение на решението страната ще може да влезе в НАТО и ЕС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 прост българин

    10 0 Отговор
    СЛЕД ГЪРЦИЯ СМЕ И НИЕ ХА ХА ХА ...
  • 2 Димитър Кънев

    15 4 Отговор
    От къде на къде Македония е гръцка от къде на къде днешна Македония има връзка с древната еднодневка Македония ама нищо общо нямат.Единстсдната древна държава в света е България но уви рядко са я управлявали БЪЛГАРИ.Повечето пъти са я управлявали идиоти като днешните.

    Коментиран от #6

  • 3 Хасан

    1 13 Отговор
    Да живее Македония..най древната държава на Балканите
  • 4 Не са ни виновни управниците

    10 0 Отговор
    Ние сами сме си виновни, че мълчим и им позволяваме с нашите гласове, да си играят техните игри. Докато не изметем боклука и новите не са уплашени и респектирани от народа си, няма да има нормална държава.
  • 5 Южен поток

    4 5 Отговор
    Така или иначе, 2019 г. в Гърция ще състоят избори. Но каквото и да се случи на изборите в Гърция, правителството винаги ще бъде ... западен тип. Няма значение коя партия ще ръководи.
  • 6 Мършата

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "Димитър Кънев":

    Гърците първи са си го "заплюли" името Македония.... Аз мисля, че има много други подходящи имена, например идеално пасва името Западни Покрайнини на България!
  • 7 123

    1 0 Отговор
    Браво на гърците! Ето така постъпват истинските патриоти!...Въпреки че им опростиха половината дълг, въпреки че пребират наемите от военните бази, въпреки изсипаните милиарди от студената война до днес!!!...
Новини по държави: