Last news in Fakti

1 Октомври, 2018 13:45 4 982 35

Какво следва за Македония?

  • македония-
  • парламент-
  • гърция-
  • име-
  • референдум-
  • зоран заев

Възможни са предсрочни избори

Какво следва за Македония? - 1
Снимка: БТА/ AP

Македонските граждани вчера гласуваха на референдум за бъдещето на страната и по-специално евроатлантическото такова. Македонците бяха попитани дали подкрепят членството в Европейския съюз в НАТО чрез приемането на споразумението с Гърция. От години Атина блокира опитите на Скопие да стане част от европейското семейство.

Гърция смята, че Македония може да има териториални претенции към едноименната област в Северна Гърция. Поради тази причина премиерът Зоран Заев и гръцкият му колега Алексис Ципрас се споразумяха името на бившата югославска република да стане Република Северна Македония. След референдума и две страни на монетата – управляващи и опозиция – обявиха победа. Защо?

Зоран Заев описа като победа резултатите от допитването, защото огромна част от гласоподавателите (над 90%) гласуваха ЗА споразумението. Опозицията в същото време също изрази задоволство, защото на референдума гласуваха малко хора – далеч от нужните 50% имащи право на глас, за да стане референдумът задължителен за парламентаристите. Дори президентът на Македония Георге Иванов призова за бойкот в дните преди допитването. Логичният въпрос оттук насетне е какво следва за Македония?

Отговорът е прост, но крие много неизвестни след себе си – въпросът за името на Македония трябва да бъде решен от парламента. Зоран Заев вече заяви, че няма да подаде оставка. Той обаче ясно посочи, че ако ВМРО-ДПМНЕ бойкотира конституционните промени за промяната на името на Македония в парламента, ще свика предсрочни парламентарни избори.

Западни представители посъветваха Македония да продължи работата по приемане на договора с Гърция след вчерашния референдум, който не достигна желаната активност. Външното министерство в Атина каза часове след резултатите от вота, че страната остава посветена на договора, макар резултатите да са спорни. Еврокомисарят за разширяването Йоханес Хан обясни, че гласовете показват „широка поддръжка на евроатлантическото бъдеще на страната". Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг повтори, че вратите на алианса остават отворени за Македония, но първо трябва да се завършат всички процедури.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Инкогнито

    46 13 Отговор
    Значи сега гласували са 400хил.човека от 1,800 молиона имащи право. това си е чист провал на Македонската идея за ЕС и НАТО!!!

    Коментиран от #4

  • 2 Borislav Popov

    50 8 Отговор
    И какво излиза в крайна сметка? С референдум или не - важното е да ги набутаме в ЕС и нато.
  • 3 Македонец

    51 11 Отговор
    Избирателната активност беше далеч под 30%, имаше яко пълнене на кутии в албанските среди. Показахме им средрн пръст на еврогейовете.

    Коментиран от #22, #32

  • 4 Коментар

    23 4 Отговор

    До коментар #1 от "Инкогнито":

    Да ТАКА Е.
  • 5 Дилбер Танас

    19 48 Отговор
    Руската измет трябва да знае, че в Македония на последните няколко президентски и парламентарни избори участват не повече от 1 100 000 избиратели и никой президент или управляваща партия не са получавали подкрепа по-голяма от 550 000 гласа. На референдума за присъединяване на Македония към ЕС и НАТО с ДА са гласували над 610 000 избиратели. Противниците на референдума го бойкотираха защото бяха сигурни, че ще загубят - те се провалиха и правят масирана кампания за да представят провала си като победа! И да е ясно активността на албанците е само с около 4% по-висока от тази на нашите съплеменници, така че трябва да се престане да се повтаря и тази фалшива мантра, която цели да внуши, че проевроатлантическата ориентация на Македония е благодарение на албанците и пряко волята на македонците!

    Коментиран от #6, #9, #17

  • 6 НКВД

    22 8 Отговор

    До коментар #5 от "Дилбер Танас":

    Яяяяя, Ти ще кажеш!!??

    Коментиран от #8

  • 7 Инкогнито

    15 3 Отговор
    Какво ми слагате (-) бе БГ.,, арихметици"??? 50% от 1.800 е 900хил. :2 450хил-10%=400хил.!!!
  • 8 Дилбер Танас

    6 28 Отговор

    До коментар #6 от "НКВД":

    Да руска подлого, аз ще кажа, не получовеците от Евразия.

    Коментиран от #11

  • 9 Румяна Костова

    23 8 Отговор

    До коментар #5 от "Дилбер Танас":

    Чакайте,ама излиза ,че противниците на референдума са болшинство.И как тогава болшинството може да загуби?Възможен е и други вариант:Повечето македонци искат новото име на страната си,желаят да са в НАТО и ЕС,но в неделя всички са заети да печат чушки за айвър и не стигат до урните по уважителни причини.Излиза,че не Русия е виновна,а просто сезона на айвъра.Тема много важна да македонците.

    Коментиран от #10, #25

  • 10 Дилбер Танас

    6 26 Отговор

    До коментар #9 от "Румяна Костова":

    На референдума се гласува или "За" или "Против". над 90% за гласували а"За"., какво не ви е ясно на русоидите?

    Коментиран от #19

  • 11 ха ха ха

    24 6 Отговор

    До коментар #8 от "Дилбер Танас":

    Какво виждам? Джендъриански изблици на нервна криза! Твоите вопли ще бъдат оценени подобаващо , самоотвержени джендърианецо. Дядо шорош ще те назначи главнокомандващ (джендърион) на сосросианската гвардия с всички отличия и дар - розови балетни пантовки.

    Коментиран от #15

  • 12 Румяна Костова

    15 4 Отговор
    Не зная как сте със смятането,но 90 процента -,,За" от 34 процента не е някаква внушителна цифра.Казано по-просто за такива като вас-оказва се ,че съгласилите се държавата им да се назовава ,,Северна Македония " ,са малцинство.Което не пречи, обаче ,на сметките на Запада.С мъдростта на македонския народ или без те ще ги приемат в НАТО.

    Коментиран от #14

  • 13 АСАК

    10 4 Отговор
    В стремежа си да де надупят по-яко макетата си сцепиха газът.
  • 14 Дилбер Танас

    6 14 Отговор

    До коментар #12 от "Румяна Костова":

    Несъгласните са гласували и те са под 10%. Който е искал да не се казва така, е трябвало да отиде на референдума и да гласува. Всичко останало са спекулации и свободни съчинения.
  • 15 Дилбер Танас

    5 20 Отговор

    До коментар #11 от "ха ха ха":

    Много ми е любопитно да те видя какъв мъжкар си . Ще ти покажа и розовите си пантофки. Ама цялата руска измет сте мъжкари само пред клавиатурите.
  • 16 Monkeydonia

    5 2 Отговор
    Нито Русия, нито Западът могат да скрият истината ...
  • 17 Отврайт

    12 2 Отговор

    До коментар #5 от "Дилбер Танас":

    Да ти седне на главата Отврайт с тлъстият си задник!
  • 18 Филибелиоглу

    16 1 Отговор
    Абе пичоолар ! Цялата дандания за името е гърция да не блокира преговорите на Македония/Северна,Скопска,Шопска..../ за "пълноправно членство" в Ес и НАТО,за да може Русия да бъде изтласкана окончателно от Балканите.Вярно,че Сърбия все още се дърпа,но...я вижте каква разходка по язовира си спретна Хашим Тачи! Утре ще се поразходи и по Охридското езеро ! Пука им на еврогейците за Македония и Западните Балкани ! Пука ми и на мен за тия дето искат автокефална македонска църква,а за щяло -нещяло ни плюят,крадат ни историята и ни наричат "бугараши",наследници на татарите.Като много искат в ЕС и НАТО да направят референдум за присъединяване към България и няма да има проблем нито с името,нито с членството.Ще опитат Члена,дето и ние го опитваме.
  • 19 веселяк

    14 4 Отговор

    До коментар #10 от "Дилбер Танас":

    На референдума гласуваха албанците в Македония, трима македонеца и един българин заблуди се, че гласува за присъединяване към България!

    Коментиран от #20

  • 20 Дилбер Танас

    4 14 Отговор

    До коментар #19 от "веселяк":

    Активността сред етническите албанци е едва 4% по висока от активността сред македонците бе русоид!

    Коментиран от #21, #24

  • 21 Белчо

    12 2 Отговор

    До коментар #20 от "Дилбер Танас":

    Спри да се излагаш, бре Танасе!
    На всички ни стана ясно, че референдума не постигна очакваните резълтати. Защо подскачаш като Заев,и да обясняваш че нямаш сестра?
    А това със идиотските ти трели "руска измет" , "руска подлога" , и от тоя сорт , дава на всички тук пишещи да разберат, че си обикновен гербераст-джендър. Какво общо има референдума на Заев(човекът на ЦРУ в Скопие) , с руските интереси (ако са останали още такива) ?
    Явно Цветанов (човека на ЦРУ в България) , не е научил заека , как се "правят" референдуми!
  • 22 Не щъркели, дори комар няма да премине.

    2 8 Отговор

    До коментар #3 от "Македонец":

    Какви средни пръсти сте показали ? Само изчакайте да мине Нова година. Албанците ще ви разкажат играта. Тогава ще се молите на НАТО да влезе ама тагава курац.
  • 23 ТОЧКАТА

    4 0 Отговор
    Какво следва ли...Па се*га ке им сакат и дупе и паре....за тех-куро....Ма те са го разбрали щот имат подобна на нас емиграция ....
  • 24 веселяк

    9 1 Отговор

    До коментар #20 от "Дилбер Танас":

    Да ти го надилбера Танасе-Най-много са гласували в албанските секции. Албанците в Македония категорично искат да се разграничат от македонското население и да се присъединят към ЕС и НАТО.
  • 25 Голем смях

    1 2 Отговор

    До коментар #9 от "Румяна Костова":

    Простакесо,на референдума за АЕЦ Белене гласуваха 22 процента ,но сега отново обсъждат възобновяването на проекта.Нали 78 процента бяхя против.

    Коментиран от #33

  • 26 едно предложение

    2 0 Отговор
    ...реферндум всяка седмица (може и през три дена) докато не се постигне ,,успеваемост'' 99,999%....чу ли бе,Зайоооо...
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Не е важно, че моята крава издъхна, но

    1 0 Отговор
    Защо твоята крава е ива и нездрава ? Когато ЗАПАДА е в криза, проблема си той решава чрез ВОЙНА ! Защо е този ЗОР за членство в НАТО ? Да печем ВИЕНСКИ кифлички и козунаци, да пеем песни да строим заводи или да СЕ ХВЪРЛИМ ЗА ГУШИТЕ един на друг и се самоунищожим . После ИДВА ЗАПАДНАТА " ПОМОЩ "! Глад, МИЗЕРИЯ, болести, смърт, геноцид, етнически вражди и чистки - необуздан армагедон ! ЛОШО и страшно става, но вървим стремглаво на там. Давай Бойко, ти си умен, образован, далновиден и отговорен. Затрий ни като народ и държава ! Един завод, болница или училище не построи а се огласим за войни . ОТ КАКЪВ ЗОР и срещу кого ?
  • 29 Няма демокрация

    0 0 Отговор
    Това е разграждане и унищожаване на народ и държава. Каква държава имахме и до каква разруха я докараха. Ръгай Бойко ръгай чушки в боба ! Затривай Бойко, тъй както и турци не са ни затривали.Българи ЧОРБАДЖИИ са вадили още по-жестоко душите народни !
  • 30 Красив ум

    0 0 Отговор
    До "Инкогнито" Инкогнито си бил и в часовете по математика.
    При население от 2 милиона с децата, 50% е 1 милион. Гласува ли са 650000. Това са фактите. Заев го изработи сръбското ДС. Да правиш допитване през 2018г. със списъци от 2002г. Ум робува, ум патки пасе.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 333

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Македонец":

    Показали сте среден пръст, ама друг път. Ако идеята за ЕС е толкова чужда на македонците, трябваше да има валиден референдум с отговор НЕ за името. Очевидно, тия, които са за НЕ се притесняват, че са по-малко, за това предпочетоха да бойкотират референдума.

    Коментиран от #34

  • 33 333

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Голем смях":

    Всъщност на референдума за Белене 60,6% са за. Против са малко под 38, останалите са невалидни.
  • 34 Македонец

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "333":

    Мисли си ти. Шиптарите пълнеха кутии. Излиза че за 1 час са гласували по 17 шиптари на секунда в периода от 17:00 до 18:00. С фантомски гласоподаватели и баба ми знае. Айде да се преброим ама на ЕС и НАТО не им изнася.
  • 35 Цар Вул

    0 0 Отговор
    Да сте чули някой от "макетата"да казва Република Северна Македония по телевизор,радио или лично!Всички казват МАКЕДОНИЯ!Защо?Хайде кажете ми бе тъпунгери??!!Едно време един евреин ни натика насила в нато и ЕС без да ни питат и да правят референдуми!!Беше на всички ясно какъв резултат щеше да се получи!ОТРИЦАТЕЛЕН ВОТ!Днес ТИКВОЧА вместо да си гледа тук работата тръгнал за фашистка ПОКРАЙНИНА след като оправи Западните Балкани!!А в ООН прави и заговори с Грузия срещу Русия!!!Този е луд за връзване!!Братя българи да им дадем отпор на тия национални предатели,крадци и мошеници!!!Какво става с цените/ток,парно,храна и т.н./пенсиите,заплатите?
    Увеличават само налози,данъци,местни данъци и нямат спиране,за да има какво да крадат и да плащат на джендърите от ЕС!Докога ще се свиваме в черупките си и ще навираме глава в пясъка/като щрауса/пред опасността да изчезнем от картата на света?Какво ми пука на мен за "македонците"-тази измислена пасмина!!Тях ще ги оправят албанците с Х.Й!
Новини по държави: