Last news in Fakti

16 Октомври, 2018 14:35 2 882 17

Сръбският патриарх застана зад Русия

  • църква-
  • сърбия-
  • русия-
  • патриарх-
  • ириней-
  • украйна

Ние сме за единство на църквата, заяви Ириней Сръбски

Сръбският патриарх застана зад Русия - 1
Снимка: Shutterstock

Действията на Вселенския патриарх водят към разкол не само в Украйна, но и в други поместни църкви, заяви патриархът на Сръбската православна църква в интервю за сръбския вестник "Вечерне новости", предаде ТАСС.

Ние сме за единство на църквата, съгласие, отговорност, вярност към каноните и против всичко, което разделя и води към опасността от разкол. Като стъпка, водеща към разкол, аз разглеждам последното съобщение на синода на Вселенската патриаршия от 11 октомври, заяви Ириней. На 11 октомври синодът в Истанбул подкрепи украинското искане за независима, автокефална църква и сне анатемата от патриарх Филарет, който се надява да оглави независимата украинска църква.

Патриархът на Сръбската православна църква Ириней каза още, че Белград няма да купи членството в ЕС чрез враждебни действия спрямо Русия. Основният ни проблем не са многовековните ни съседи албанците, а всъщност развитата Европа и Западът като цяло (с малки изключения), тъй като Западът не се занимава с разрешаването на опасната за всички криза, а се занимава със своите интереси, посочи патриархът.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Перър

    15 7 Отговор
    нашета патриаршия им ли мнение или те са послушни?
  • 2 Дядо Николай

    28 30 Отговор
    Напълно очаквано шумадийските православни свине застанаха зад църквата на руската кочина . Въпросът е зад кого ще застанат българските синодални старци, зад руските попове от КГБ, рискувайки да разединят и малкото истински православни в България или зад Вселенския патриарх?
  • 3 рашка с прашка

    28 27 Отговор
    Друго от сръбските глупаци не сме очаквали. Става ясно кои народи и държави ще ги бъде като нормални, цивилизовани общества, и кои ще си останат крепостни селяни.
  • 4 onq s konq

    27 21 Отговор
    Не може ШАЙКА КОМУНИСТИЧЕСКИ БЕЗБОЖНИЦИ да се правят на "БОЖИ СЛУЖИТЕЛИ".Както е и невъзможно ПОСТРОЙКА със забоден кръст на покрива и табелка на вратата"Църква" ,но обслужвана от АГЕНТИ НА ДС и Русия и изпълняваща ПОЛИТИЧЕСКА РОЛЯ ,ДА СЕ НАРЕЧЕ "БОЖИ ХРАМ"!
  • 5 Пеньо

    21 12 Отговор
    Бла, бла и накрая - НИЩО. Няма да се самоотлъчат. Типична сръбска политика.
  • 6 Гошо

    21 14 Отговор
    Въобще не ме интересува мнението на сръбските бради!
  • 7 А българският ?

    15 14 Отговор
    Или ще разчистим Рилският манастир ? Полша, Унгария, Словакия, Румъния, Сърбия се разграничиха от УКРАЙНСКИТЕ ЛУДОРИИ а какво постигна БОЙКО С Портрошенко ? КАКВА Е НАШАТА П ПОЗИЦИЯ ? Защо НАШИЯТ ЗАР, винаги е ни тъй, ни иначе а КАЛЪЧ !? Що за п.тки аматьори в СОФИЯ се гушат ! До кога ще сме плъхове нищожни ? П.тки , а не ПОЛИТИЦИ !
  • 8 jforfk

    12 11 Отговор
    Не е важно кой крив, кой прав, а факта, че се създава прецедент да се нарушава устава на Светата православна църква от Вселенският патриарх ... Защото утре, когато някой алтернативен синод на, без значение коя, църква иска отделяне и Вселенският патриарх ще вземе да го разреши. Всичко трябва да е съгласно устава на Вселенската православна църква. И да се гледа само това, което пише в него.
  • 9 Валя

    11 7 Отговор
    Извинете да попитам този ,,устав,, кой го е писал ? под диктовката на Бог ли е ? съгласуван ли е с него ? изобщо давал ли е разрешение на когото и да било да се произнасят от негово име ? Защо всички влизат в ролята на божии юристи , за кои се мислят тия ? аз като гледам никой не се интересува от неговото мнение , произвол и лицемерие , ето това е църквата

    Коментиран от #10, #11

  • 10 Румяна Костова

    7 11 Отговор

    До коментар #9 от "Валя":

    Може и донякъде да сте права.Но въпросът тук не е какво представлява църквата като институция.А ,че има едни хора в Америка ,които се правят на много загрижени каква да бъде украинската църква.А и не забравяйте ,че по време на турското робство единствено чрез православната ни църква се е запазила нашата писменост.Без нея сега да пишем с латински букви на турски.
  • 11 Румяна Костова

    7 7 Отговор

    До коментар #9 от "Валя":

    Спомнете си обръщението на Паисий Хилендарски към българския народ.
  • 12 Савата

    22 6 Отговор
    Това се очакваше.В края на краищата Русия подари на Сърбия не малко български територии преди има няма век.
  • 13 Бяс

    14 4 Отговор
    На ход е признаването на МПЦ. Сърбите беснеят.
  • 14 Голем смях

    10 6 Отговор
    И добре че султан Абдул Азис дава разрешение за създаване на българската екзархия и определя границите на обхвата и.И интересно защо единствено заради православната църква се е запазила българската писменост.Поредните алабализми .А ако бяхме католици нямаше ли да запазим писмеността си.А десетките народи които не са създали писменост и пишат на латиница да не би да са изчезнали или да живеят по-бедно от ..българите с азбуката.Поредните простотии си написала Руми.Простотиите които дрънкаха комунистите и техните слугински учени и попове.А Киев е дал християнството на цяла Русия и заслужава да има своя църква.
  • 15 хахаха

    1 0 Отговор
    Ами той е единствения от целия православен свят!!!
  • 16 klilk

    2 2 Отговор
    Руската патриаршия губи украинската църква, а Сръбската патриаршия губи македонската. Нормално е да се подкрепят.
    Но на кого изобщо му пука за сръбската позиция? На никого :)
  • 17 Сръбският Патриарх

    1 0 Отговор
    Би ли дал Патриаршията си на руската такава и да не е Патриарх?
Новини по държави: