1 729 3

Тръмп vs мигрантите - войната започна

Белият дом предприе стъпка за съществено ограничаване на молбите за убежище в САЩ

Тръмп vs мигрантите - войната започна
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Правителството на американския президент Доналд Тръмп предприе значителна стъпка за ограничаване на молбите за убежище от мигранти чрез регулация, според която хора, влезли незаконно в САЩ през южната граница, няма да имат право на убежище, предаде Reuters.

След като планът влезе изцяло в сила, което се очаква да стане през следващите дни, мигрантите ще имат право да искат убежище, само ако са влезли в САЩ пред официалните входни точки.

"Това, което се опитваме да направим, е да канализираме молбите за убежище през входните точки, където има повече ресурси, капацитет и служители за експедитивно и ефикасно обработване на молбите", обясни на брифинг с журналисти висш американски представител.

"Системата ни за предоставяне на убежище се огъва под прекалено многото необосновани молби за убежище от чужденци, това натоварва прекомерно капацитета ни и ни пречи да предоставим бързо убежище на онези, които наистина го заслужават", посочи министерството на вътрешната сигурност.

Съгласно имиграционните ни закони президентът има всички правомощия да преустанови или ограничи влизането на чужденци в САЩ, ако сметне, че това е от национален интерес, се казва в комюникето на министерството.

Това решение заплашва да предизвика юридическа битка.

Влиятелният Американски съюз за граждански свободи (ACLU) реагира незабавно. "Американският закон изрично позволява на хората да искат убежище, независимо дали са влезли по официалните канали или не, заяви в комюнике Омар Джадуат от съюза.

"Незаконно е да се заобикаля този принцип чрез дадена агенция или указ", подчерта той.

Миналата седмица в декларация за имиграцията малко пред междинните избори президентът Тръмп обяви, че ще подпише указ по въпроса.

САЩ


Още по темата

 • Рок легенда: Тръмп е неофашист

  Рок легенда: Тръмп е неофашист

  Бившият вокалист, текстописец, композитор и басист на групата Pink Floyd Роджър Уотърс призова "да не се гласува за неофашисти като Жаир ...
  5.11.2018
  823
  8
 • "Това може да вгорчи живота на Тръмп"

  "Това може да вгорчи живота на Тръмп"

  Вече е ясно: след междинните избори в САЩ републиканците запазват мнозинството си в Сената, но пък демократите печелят контрола над Камарата на ...
  7.11.2018
  1 663
  7
 • Тръмп: Предизвикахме историята

  Тръмп: Предизвикахме историята

  Президентът на САЩ Доналд Тръмп порица изключително враждебното според него отразяване на него самия и на Републиканската партия по време на ...
  7.11.2018
  2 634
  10
 • Пентагонът: Можем да използваме войската, ако се наложи

  Пентагонът: Можем да използваме войската, ако се наложи

  Министърът на отбраната на САЩ Джим Матис каза, че Белият дом му е дал ясни пълномощия да използва войската за защита на митническия и граничния ...
  22.11.2018
  1 835
  4

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Тръмп
  Отговор
  1 09:08  09.11.18
  На САЩ му трябва нов Едгар Хувър и подобни Омаровци да бъдат депортирани незабавно!:):):)
 • Аналлизатор
  Отговор
  2 09:36  09.11.18
  Еврогейовете да гледат и се учат.
 • Румяна
  Отговор
  3 20:33  09.11.18
  Ами и у нас е така.Само преминалите през КПП законно.Нищо лошо не е направил,напротив,посочил е законността.

Напиши коментар:


Публикувай