Last news in Fakti

12 Ноември, 2018 09:59 2 800 10

Саудитското разузнаване готвело още убийства на високопоставени врагове

  • саудитска арабия-
  • турция-
  • джамал хашоги-
  • истанбул-
  • генерал ахмед асири-
  • принц мохамед

Интересът към екзекуции, тайни операции и военни кампании, надзиравани от принц Мохамед, бележи промяна в политиката на кралството

Саудитското разузнаване готвело още убийства на високопоставени врагове - 1
Снимки: БТА/АР

Високопоставени служители от саудитското разузнаване, близки до престолонаследника Мохамед бин Салман, миналата година са питали група бизнесмени дали може да се използват частни компании за убийства на ирански врагове на кралството, пише американският в. The New York Times, като се позовава на трима експерти, запознати с дискусиите.

Разговорите се състояли повече от година преди убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги и били организирани от Джордж Надер, бизнесмен от американско-ливански произход. Преди това той се срещнал с принц Мохамед и разговарял за иранския си план с представители на Белия дом, пише The New York Times.

Обмислянето на убийства започнало след началото на утвърждаването на принца като силен човек в кралството.

През март 2017 г. в Рияд бил разискван план на стойност 2 млрд долара за привличане на служители на частни компании, които се занимават с разузнавателна дейност, към операции за дестабилизиране на икономиката на Иран, пише The New York Times. На срещата присъствал и вече уволненият генерал Ахмед Асири, който наредил убийството на Хашоги, посочва изданието.

Саудитското разузнаване готвело още убийства на високопоставени врагове

Тогава високопоставени помощници на генерала се интересували за убийство на Касем Солеймани - лидер на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция, смятан за непоколебим враг на Саудитска Арабия.

Интересът към убийства, тайни операции и военни кампании като войната в Йемен, надзиравани от принц Мохамед, бележи промяна в политиката на кралството, което исторически е избягвало авантюристична външна политика, която би създала нестабилност и би застрашила удобната позиция на Рияд като един от най-големите световни износители на петрол, изтъква вестникът.

Бизнесмените с предишна кариера в разузнаването смятали този план срещу Иран като доходен източник на средства и за начин да отслабят държава, смятана от саудитците за изключителна заплаха.
На тези срещи участвал и израелецът Джоуел Замел, тясно свързан с разузнаването в еврейската държава.

Надер и Замел смятали да разкрият скрити авоари на Корпуса на ислямската революция в Иран, да създадат фалшиви профили в социални медии на фарси за подклаждане на безредици в Иран, да финансират ирански опозиционни групи и да публикуват истински и фалшиви обвинения срещу високопоставени иранци, така че да ги настроят един срещу друг.

Саудитското разузнаване готвело още убийства на високопоставени врагове

Джордж Надер е съветник на престолонаследника на Обединените арабски емирства, държава, която заедно със САЩ и Израел смята Иран за най-голямата заплаха за стабилността в Близкия изток.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ванката

    26 0 Отговор
    каде е англия да обвини путин и всички лизачи да игонят по някой дипломат от държавите си ??? защо хамерика не наложиха нито една санкция на убииците??? да ти ебем и фалшивия свят и чудо да идва по-бързо тая война че много се вмириса сеетовното управление!!!
  • 2 Сиромаха

    11 0 Отговор
    Нормално , Имат си много пари и не искат никой да им пречи да си ги Харчат .
    Интересно колко ли пъти " на Ден " се молят техния Бог да им прости греховете ? Сигурен съм че са Доста .
  • 3 ГосТ

    20 0 Отговор
    Еми, добре че е Русия наистина със суровата си сила.... иначе всички влизаме в месомелачката на Пинк Флойд. Европа няма да се справи без най силната си страна в тая помия...
  • 4 Пешо

    17 0 Отговор
    ФАЩ бутнаха Европа в ямата в която се гърчи в момента. Напълниха я с терористи, ФАЩ водят търговска война... европейските ценности се оказаха еврогейски извратенящини, още малко забавяне с изхвърлянето на соросоидите и ще има "... късно е либе за китка", т. е. Европа ще се е превърнала окончателно в световна клоака.
  • 5 Borislav Popov

    1 8 Отговор
    Правилно правят саудитите, ликвидират агентите на Сорос, там неговите номера не минават .

    Коментиран от #6

  • 6 Потев

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "Borislav Popov":

    НЕ ЗНАМ ДАЛИ ОСЪЗНАВАШ КАКВА ГЛУПОСТ СИ НАПИСАЛ, А И Е НАОБРАТНО - СОРОС СИ СЪТРУДНИЧИ СЪС САЩ ЗА НАЛАГАНЕТО НА НЕГОВИТИ ИЗГЪЗИЦИ

    Коментиран от #9

  • 7 Townboy

    4 0 Отговор
    Сауди Арабия е американският трън в задника на ислямския свят!
  • 8 Kcaniba

    3 1 Отговор
    Санкции???
  • 9 Borislav Popov

    2 3 Отговор

    До коментар #6 от "Потев":

    Ти нищо не разбираш, всички които са недоволни от управляващата елита и от своето правителство, са агенти на Сорос !
  • 10 любопитен

    6 1 Отговор
    В кравефермата що е тихо?