Last news in Fakti

16 Ноември, 2018 13:43 5 256 3

Турция има втори запис от убийството на Хашоги

  • джамал хашоги-
  • турция-
  • запис-
  • убийство-
  • саудитска арабия-
  • аудио

Журналистът беше убит на 2 октомври

Турция има втори запис от убийството на Хашоги - 1
Снимка: Shutterstock

Турция разполага с втори, по-дълъг, аудиозапис от убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги, който беше екзекутиран на 2 октомври в сградата на саудитското консулство в Истанбул. Това твърди журналистът на „Хюриет“ Абдулкадир Селви.

Дисидентът беше убит по брутален начин в дипломатическата сграда, а от тялото му продължава да няма и следа. Службите смятат, че специално изпратен екип от Рияд е осъществил екзекуцията, след което е унищожил нарязаното на парчета тяло. Вторият запис е любопитен и от още една гледна точка – той оборва версията на Саудитска Арабия.

Прокуратурата в Рияд призна, че в консулството е било извършено убийство, но версията на арабите е различна – те твърдят, че първоначално е имало опит Хашоги да бъде убеден да се върне в родината си. Той е отказал и се е стигнало до пререкание, след което и до убийство. Турските служби обаче не са съгласни. Те са убедени, че още с влизането си, без каквито и да е опити да бъде убеден, Хашоги е бил мишена.

Турските разследващи не са съгласни и с твърдението на саудитския прокурор, че Хашоги е бил убит, след като преди това е бил упоен с фатална дока наркотично вещество. Журналистът е бил удушен с въже според разследващите. След бруталната екзекуция международната общност постави под натиск Саудитска Арабия. Във Вашингтон обявиха, че налагат санкции на 17 саудитски длъжностни лица, заподозрени за участие в убийството.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пак ли

    3 1 Отговор
    всяко чудо за три дни...
  • 2 че то кой ли го няма

    0 0 Отговор
    И аз го имам.
  • 3 Емил

    1 0 Отговор
    че то кой ли го няма-защо не скочиш от някой блок-никой няма нужда от малоумни простаци като теб
Новини по държави: