Last news in Fakti

7 Януари, 2019 11:10 2 218 6

Български гражданин е задържан за трафик на мигранти

  • мигранти-
  • бежанци-
  • белгия-
  • българин-
  • трафик-
  • тайници-
  • камиони-
  • арест-
  • алдин

Той е изработвал и поставял тайници в превозни средства

Български гражданин е задържан за трафик на мигранти - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Българският гражданин Алдин Н. (41 г.) е бил предаден на Белгия по подозрение, че е ръководел организирана престъпна група за незаконното прехвърляне на мигранти към Великобритания, съобщават белгийски медии.

Според следствието той е направлявал дейността на автосервизи в Белгия, където са били изработвани и поставяни тайници в превозни средства. В тайниците са били заключвани до деветима мигранти, чийто път обикновено е започвал от Афганистан или Пакистан, преминавал е през Турция и България, за да достигнат Западна Европа и да се прехвърлят към британския бряг.

Разследването е започнало през 2016 г. в британското пристанище Дувър, където митничари се усъмнили в камион с българска регистрация. Външният обем на превозното средство не отговарял на вътрешната товарна кухина, затова митничарите поискали допълнителна проверка. Така те открили петима души в тайник, сред които три непълнолетни деца. Издадено било предупреждение към европейските служби да следят за подобни опити за измама.

До октомври 2017 г. европейските митничари се натъкнали на още 55 подобни случая. В разследването участвали службите на Великобритания, Белгия, Холандия, Германия, Франция и България. Белгийската прокуратура е повдигнала обвинения на седем души, а делото срещу тях започва тази седмица в Гент.

Отбелязва се, че изработваните тайници са били изключително тесни и неудобни, а някои от тях пряко са заплашвали сигурността и живота на мигрантите. В един от случаите тайникът е бил с размери 74 х 63 х 35 сантиметра, а при друг мигрантът е трябвало да се събере в двигателния отсек на автомобила, на мястото на резервната гума и част от охладителната система.

Подслушани телефонни разговори са доказали, че трафикантите са знаели колко трудно е да се пътува по този начин. Те дори направили опит, който показал, че биха издържали в подобни условия не повече от седем минути. За превоз от българо-турската граница до Великобритания мигрантите са плащали по 10 000 евро. Прехвърлянето на мигрант от Франция до Великобритания е струвало 1300 евро, се отбелязва в информацията, предаде БНТ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бизнес

    2 1 Отговор
    Алъш вериш да има
  • 2 525

    13 0 Отговор
    алдин .. тва не е българин , няма такова българско име .. алдин ??
  • 3 ИВАН

    9 0 Отговор
    Брей, те много богати бе, аз толкова пари на куп не съм виждал - ашколсум машаллах ... и за бебетата е ясно, че арабите финансират, за да превземат нашия свят без бой
  • 4 S7ALK3R

    6 1 Отговор
    Явно и тоя Алдин е сменил паролата на пещерата...
  • 5 Гост

    7 0 Отговор
    Както пееше дъртия чалга Иво Танев... Аладин... Аладин... на света е той един!
    Та и тука така. Чистокръвния българин Аладин превозвал бежанци.. Защо все като слушаме за българи в чужбина са от малцинствата? То не беше за детето във Фанкрфурт дето умряло- Нурджан. Сега задържали Аладин... Май май само малцинствата емигрират от България... то няма лошо- нека без тях е по- добре!
  • 6 МАНГАЛдин

    5 0 Отговор
    КРЪСТОСКА МЕЖДУ ИНДИАНЕЦ И ПУЙКА ! 200КМ ЗАД БОСФОРА ВСИЧКОТО РЯЗАНО МАНГАЛдин !
Новини по държави: