Last news in Fakti

4 Март, 2019 17:00 4 017 4

Нова драма с алпинисти

  • алпинисти-
  • нанга парбат

Пакистански военни хеликоптери издирват двама европейски алпинисти, които са в неизвестност в планината Нанга Парбат

Нова драма с алпинисти - 1
Снимка: Shutterstock

Пакистански военни хеликоптери излетяха тази сутрин с четирима испански спасители на борда, за да търсят двама европейски алпинисти, изкачващи Нанга Парбат, "планината-убиец", деветият по височина връх в света (8126 м).

Италианецът Даниеле Нарди и британецът Том Балард, чиято майка - Алисън Харгрийвс загина на връх К2 през 1995 г., изчезнаха преди близо седмица. Лошото време осуети плановете за издирването им вчера, но днес небето се проясни и два военни хеликоптера излетяха от град Скарду с четиримата испанци на борда.

По думите на Карард Хаидри, секретар на Алпийския клуб на Пакистан, испанецът Алекс Чикон и тримата му колеги, един от които е лекар, ще помогнат да бъдат открити изчезналите алпинисти. Те ще се присъединят към пакистанския алпинист Али Садпара, който вече е в базовия лагер, и се надяват подобрението на времето да позволи да започнат издирването през деня. Спасителите планират да използват и дрон в търсенето.

Италианецът Стефано Понтекорво, който следи операцията, съобщи, че армейските хеликоптери са излетели от Скарду, за да спуснат Чикон и спасителния екип в Лагер-1 в Нанга Парбат.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГосТ

    10 3 Отговор
    Респект пред тези истински и смели хора, говоря за истинските алпинисти и катерачи,а не за онези които ги влачат до върха с кислород или се снимат в базовия лагер и започват да философстват за живота. Както ми каза един мой познат катерач "всеки си има своето" и "всички ще умрем,но някои ще загинат" ...за мечтите, устоите и целите си
  • 2 Batushka

    9 4 Отговор
    Кво ще ги спасяват да чакат там като мамутите докато се стопли ще ги сложат в музеите с образователна цел след няколко хиляди години...

    Коментиран от #3

  • 3 ГосТ

    15 2 Отговор

    До коментар #2 от "Batushka":

    Поне няма да ги ядат червеите,а пък и като мамутите могат да ги използват за генетичен материал,че като гледам какви плазмодии се размножават, вбъдеще ще има нужда от качествена ДНК
  • 4 Електрошок

    5 1 Отговор
    Циганин алпинист,шоп програмист и колоездач порноартист няма!Казвам го това като запален колоездач.