Last news in Fakti

5 Април, 2019 21:31 16 296 15

Алкохолът забавя развитието на...

  • алкохол-
  • мозък

Употребата на спиртни напитки в детска и тийнейджърска възраст забавя развитието на мозъка

Алкохолът забавя развитието на... - 1
Снимка: Shutterstock

Учени от Орегонския университет за здравеопазване и наука установиха, че консумацията на алкохол в детска и тийнейджърска възраст забавя развитието на мозъка, съобщи Юрик алърт.

Бил извършен експеримент със 71 макаци-резус на възраст от 3 до 5 години, която съответства на 12-17-годишна възраст при хората. Макаците-резус били разделени на две групи. Участниците в едната група пиели само вода, а тези в другата - спиртен разтвор или алкохолни напитки.

Половин година по-късно учените сравнили размерите на мозъка в двете групи с помощта магнитно-резонансна томография и изяснили до каква степен алкохолът е повлиял върху развитието му. Било констатирано, че при интензивна консумация на алкохол - около 4 халби бира дневно, всеки изпит грам чист алкохол на килограм телесна маса намалява с около 0,25 куб.см годишния обем на растежа на нервни тъкани.

Специалистите отбелязват, че мозъците на подрастващите са по-чувствителни към алкохола в сравнение с тези на възрастните хора, тъй като връзките между клетките не са толкова трайни и лесно могат да бъдат унищожени. В тази възраст мозъкът се настройва, за да съответства на задълженията и задачите на възрастните хора.

Затова употребата на алкохол по време на формирането му може да повлияе върху възможностите за обучение през целия живот.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Borislav Popov

    19 33 Отговор
    Рушняците са живото доказателство.

    Коментиран от #4

  • 2 Мосак фонсека

    3 2 Отговор
    Пена да му мисли,чака я много самотно наливане .
  • 3 Студент

    22 8 Отговор
    Не е възможно алкохола е легален значи е безвреден тревата е нелегална значи е вредна а тия дето пушат са наркомани а спиртосмукачите са напълно нормални и трезвени мозъци и всичко това е върха на човешкия интелект

    Коментиран от #8

  • 4 НАТО ВЕЦ

    12 7 Отговор

    До коментар #1 от "Borislav Popov":

    Мммм, не. Поляците.

    Коментиран от #6

  • 5 Анализатор

    45 1 Отговор
    Днешните тинейджъри ползват външна памет, а мозъка им е заместен от приложения. Не им трябва интелект. Ние поркахме, но бяхме философи, един вид интелектуалци и бохеми. Според мен оттогава мозъците ни се разраснаха. Всяка сутрин започваш нов живот, дори си забравил вчерашното си име. Непозаната до теб в леглото. Абе направо редовно преформатиране на хард диска. Ех младост....
  • 6 Джудже

    8 2 Отговор

    До коментар #4 от "НАТО ВЕЦ":

    И двамата не сте прави: "Бил е извършен експеримент със 71 макаци резус". Илиза, че не се отнася за руснаци или поляци, а макаци ;-)
  • 7 Мосак фонсека

    8 0 Отговор
    Студент ,добре дошъл на земята:)))))))
  • 8 Клюкар

    2 5 Отговор

    До коментар #3 от "Студент":

    Пиян си,легай си.
  • 9 Възмутен

    14 3 Отговор
    Тъпи американци, не знаят че алкохола уврежда мозъка ли? Цял свят го знае от 200 години, те сега го разбират! Стигнало и до тях най-накрая! Въпросните "учени" като деца посещавали ли са училище? Или това в американското школо не се учи? Образуването на нови мозъчни клетки спира с раждането на човека. След това интензивно започват да се създават връзки м/у невроните(синапси) и този процес продължава до към 18тата-20тата година. Естествено е че употребата на алкохол от подрастващите е особено вредна! Абсолютно недопустим е алкохолът при бременност защото чрез кръвта отива директно в плода, и го уврежда в момент на бурна пролиферация. Тези са за разстрел! 71 маймуни са съсипали!

    Коментиран от #10

  • 10 Джак

    5 3 Отговор

    До коментар #9 от "Възмутен":

    Добре че бяха все пак тия "тъпите американци" че да имаш интернет и комп сега на който да пишеш и ни поднасяш бисерите си. Или ще кажеш че силиконовата долина е руска /джон атанасовска/ ??
  • 11 Al Kapone

    2 3 Отговор
    Не пак, не сух режим!
  • 12 Анализатор

    1 2 Отговор
    Алкохолът всъщност е урината на бактериите разграждащи захарите. А наздраве!
  • 13 Ломски

    4 0 Отговор
    А аз се чудя що е пълно с олигофрени около мене...

    Коментиран от #14

  • 14 Чебурашка

    2 2 Отговор

    До коментар #13 от "Ломски":

    От толкова много руска паплач ли си наобиколен? изкарай им малко одеколон и глей сеир, ушите им плющят от кеф.
  • 15 666

    1 1 Отговор
    Изхабили са пиенето с пустите му макаци,поне да беха хванали руснаци за тоя опит или доброволци от нас.........71 човека,само от махалата ша са 2 пъти повече.....поне