Last news in Fakti

5 Април, 2019 20:00 8 471 4

Индонезия затвaря остров Комодо, за да опази драконите (ВИДЕО)

  • комодо-
  • комодски варан-
  • варан-
  • остров-
  • индонезия

Защитници на природата са притеснени, че на острова вече се усещат последствията от масовия туризъм, който застрашава комодския варан

Индонезия затвaря остров Комодо, за да опази драконите (ВИДЕО) - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Индонезийските власти възнамеряват временно да затворят за посещения остров Комодо, където обитават огромните месоядни гущери - комодските варани, предаде Франс прес.

Мярката може да влезе в сила през 2020 година и трябва да бъде одобрена от правителството. Забраната няма да засегне съседните на Комодо острови, където също могат да се наблюдават гигантските варани.

Местни защитници на природата са притеснени от факта, че на остров Комодо вече се усещат последствията от масовия туризъм, който застрашава комодския дракон и неговия хабитат. Всяка година тук пристигат около 10 хиляди туристи.

В местния резерват се наброяват около 2300 гигантски варана, които достигат до три метра дължина и тегло между 70 и 90 килограма.

Докато островът бъде затворен за посещения, учените ще се опитат да рекултивират ендемичните растителни видове и да увеличат популациите на елените и прасетата, с които се хранят вараните.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    19 0 Отговор
    Прекрасно , древно същество!!!
    Приматите ще унищожат всичко.
  • 2 Справедлив

    21 0 Отговор
    Да им пратим нашите политици...по сочни са от прасетата..Варна че ги хапне с кеф:)
  • 3 Комод

    13 1 Отговор
    Тука имаме нужда, голяма нужда от варани.Могат да ни пратят от тях 🦎,за жълтите павета.

    Коментиран от #4

  • 4 гост

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Комод":

    Не само за жълтите павета , ами и в циганските гета да ги пуснат там храна има в изобилие , а и комода ще се интегрира по бързо от тия паразити.