Last news in Fakti

9 Април, 2019 08:51 4 124 14

Глобалното затопляне се оказа много по-опасно

  • глобално затопляне-
  • северен полюс

Ледниците на нашата планета се топят с много по-бързи темпове, отколкото се предполагаше до момента

Глобалното затопляне се оказа много по-опасно - 1
Снимка: Shutterstock

Ледниците на нашата планета се топят с много по-бързи темпове, отколкото се предполагаше досега, като всяка година губят по 369 милиарда тона от масата си, предаде АР.

Най-всеобхватното изследване на ледниците, осъществявано някога установи, че хиляди покривки от сняг на сушата, компресирани в лед, се топят с 18 процента по-бързо, отколкото международен екип от учени беше изчислил през 2013 година.

Днешните световни ледници се топят пет пъти по-бързо в сравнение с 60-те години на миналия век. Този ускорен процес се дължи на глобалното затопляне на климата, като добавя допълнителни количества вода в и без това повишаващото се ниво на океаните.

"За поседните 30 години почти всички региони по света са започнали едновременно да губят ледена маса", изтъкна авторът на изследването Майкъл Земп, директор на Свтовната служба за наблюдение на ледниците към университета в Цюрих.

Най-бързо свиващите се ледници се намират в Централна Европа, Кавказ, Западна Канада, САЩ, и Нова Зеландия. Те губят средногодишно над 1 процент от масата си . При този темп на топене, тези образувания ще изчезнат до края на века, предупреждават учените.

Измерванията били направени чрез сателитни измервания на 19 000 ледника. От направеното проучване проличало, че Югозападна Азия е единственият от 19-те изследвани региона, където ледниците не се топят. От 1961 година насам, светът е изгубил 10,6 трилиона тона лед и сняг.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Яшко

    29 8 Отговор
    То е от краварските фъшкии,да се приберат само в техния си обор и да не замърсяват из целия свят
  • 2 Бай хой

    21 6 Отговор
    Глобалното затопляне е опасно защото води до глобално замръзване. Факт.
    В историята винаги са се редували периоди на затопляне и ледникови такива. Борете се срещу международното положение.
  • 3 Госあ

    9 1 Отговор
    Ами като видите марката на Мер де Глас само преди няколко десетилетия и сега, могат да ви се изправят косите. Е тука,в Алпите. Не е в "далечните и имагинерни" полюси !
  • 4 cvbcvbc

    11 16 Отговор
    От 30 години слушам и чета как ледниците се топят и щели да залеят Холандия примерно. Нищо не се случва, обяснението е просто това е една голяма лъжа. Преди години бяха изловили учени от оон за завишаване на температурите в северния ледовит океан мисля беше, обаче много бързо се забрави, понеже не изнася на едни хора които правят пари от тая работа.

    Коментиран от #6

  • 5 нервен

    1 0 Отговор
    До края на века вика....
  • 6 Гост

    8 9 Отговор

    До коментар #4 от "cvbcvbc":

    Точно така, това е поредната платена статия. Ледниците се топели, пък нивото се повишило незабелязано с 3 см. Даже бяха хванали учените да манипулират данните за измисленото Глобално затопляне и най-вече за човешката вина за това и СО2. Всичко е бизнес, а най-грозния е този на търговията с въздух и емисии. Дано някой ден тези престъпници си платят за това.

    Коментиран от #8

  • 7 Японеца

    5 7 Отговор
    Еколозите са едни домбронамерени и манипулирани хора!
  • 8 Момчил Петков

    18 5 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Не бъди тъп, когато нивото почне да се покачва с метри за десетилетие вече ще е твърде късно въпреки че едно апокалипсисче ще е много полезно на това златотърсаческо общество

    Коментиран от #9, #10

  • 9 Гост

    5 8 Отговор

    До коментар #8 от "Момчил Петков":

    Няма нужда, ти си иззел тази функция за тъпотата. То се учи в училище закона на Архимед. Вярвай в глупости и плащай за тях.
  • 10 Госあ

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Момчил Петков":

    😂 демокрация а ? Как ще стане тая работа ? 😂
  • 11 Eleonora

    7 5 Отговор
    Истерията с глобалното затопляне днес се "продава" като топъл хляб. Пресата иначе си мълчи за "бомбата с глобалното затопляне", която експлоадира преди около 4 седмици, където основателя на Greenpeace Patric Moore казва, че " глобалното затопляне е една страхова кампания, водена от учени, които биват финансирани с пари от данъците".

    Коментиран от #13

  • 12 НАТО ВЕЦ

    13 2 Отговор
    Няма "глобално затопляне". С дейността си човечеството извършва "тераформинг", който ще доведе до преразпределяне на водните ресурси и промяна на разположението на плодородните зони. Кой ни е виновен, че изсякохме горите и нарушихме регионалните термални условия и водните цикли? Даже при "тъпия социализъм" се провеждаше залесяване и планиране на микроклимата. За това, някога имаше и зими и дъждове. Сега с простотията и лакумията си постепенно сме се запътили към субпустиня. В глобален мащаб промените си вървят циклично и слава Богу още не ножем да им влияем, така че, като и "писне" на Земята от населяващите я самовлюбени дебили, ще се отръска от сганта.
  • 13 Госあ

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Eleonora":

    А кой е този и какво е публикувал ?
  • 14 Гост

    3 2 Отговор
    Крайно време е да се забрани производството и продажбата на автомобили с ДВГ.Стига сме обслужвали корпоративни интереси за нешето здраве и сметка.
Новини по държави: