Last news in Fakti

2 Май, 2019 15:10 2 010 14

Юнкер се пречупи! Търси мир с бунтовника Орбан

  • виктор орбан-
  • жан-клод юнкер

Председателят на Европейската комисия възприе помирителен тон към унгарския премиер

Юнкер се пречупи! Търси мир с бунтовника Орбан - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер възприе помирителен тон към унгарския премиер Виктор Орбан, един от най-яростните критици на Брюксел сред европейските лидери, предаде ДПА.

Членството на популистката партия на Орбан ФИДЕС в Европейската народна партия беше замразено, а правителството му е изправено пред санкции на ЕС заради нарушаване на принципите на съюза за върховенство на закона. Но в интервю, публикувано днес в унгарското издание HVG Юнкер заявява, че изпитва "най-дълбоко уважение към Орбан", припомняйки моменти от историята.

"Възхищавах му се за смелостта, когато поиска да бъдат изтеглени съветските войски", каза Юнкер. "Той беше мой герой и няма да забравя никога ключовата роля, която изигра в успешния преход към демокрация".

През 2015 г. Юнкер нарече Орбан "диктатор" в шеговити забележки, за които не знаеше, че се записват. Но отношенията им се обтягаха от години, след като Будапеща започна да клони към крайната десница и зае твърда антимигрантска позиция.

Юнкер заяви пред HVG, че не смята Орбан за диктатор, но отказа да каже дали го смята за демократ.

Като цяло председателят на Еврокомисията изрази оптимизъм, че ЕС ще устои на възхода на популистките партии. Понякога "правителствата поемат отговорността да нарушат нашите общи ценности, когато се стигне до определени въпроси", каза той. "Но съм сигурен, че този въпрос ще бъде решен", добави Юнкер, подчертавайки, че върховенството на закона е в основата на европейското строителство.

Освен това Юнкер похвали страните от Вишеградската четворка /Чехия, Унгария, Полша и Словакия/ за тяхното "забележително развитие" и "смелите реформи", извършени след присъединяването към ЕС през 2004 година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 врачка

    20 3 Отговор
    Аз ви казах,батко Тръмп ще им докара акълът в кухите шиници,като започнем от Ердоган,че стигнем до ишияза.Само Тиквун е безнадежден,а покрай,и заради него-и ние!
  • 3 Хахах

    21 0 Отговор
    Вчера Полша на висок глас заяви, че както се дават пълномощия (в случая част от суверенитет), така може и да се оттегли. Това е предвидено в ДЕС и ДФЕС. ЕС не е държава и абсолютният суверенитет принадлежи само и единствено на националните държави. Щом в ЕС прехвърлените пълномощия ползва за безумни каузи, като насърчаване на незаконна миграция, ЛГБТИ с колективни права над останалите и прочие дивотии, може и трябва да бъдат оттеглени.
    Брюксел се събуди !!! ЕС трябва да е силен съюз на национални държави. 2004г. опитите за конфедерация умряха, възобновиха ги през 2015, но … англичаните, поляците и въобще Източна Европа ударихме спирачките. Иначе докато се усетим и кой знае още какви чудесии щяха да ни натресат левундерите от Брюксел
  • 4 Хрониките на Евразия

    20 0 Отговор
    Сороса клекна!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Хрониките на Евразия

    18 0 Отговор
    Алкохолика от ЕНП Юнкер! Къде ще оди? Че клека и клекнал пируети ще прави пред Орбан.
  • 7 Бесен Язовец

    20 1 Отговор
    Виктор Орбан винаги печели, и с него печели цяла Унгария!
  • 8 onq s konq

    15 0 Отговор
    Соросите винаги клякат я гледайте как клекнаха и пред Владимир Путин!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Политиците,

    13 1 Отговор
    като Орбан са бъдещето на силен ЕС, пътя по който водят ЕС соросоидите е пагубен за Европа и е в изгода само на говедата.
  • 11 Дядо Йоцо

    8 1 Отговор
    ББ, ако не знаеш как се прави политика във интерес на собствената си държава , виж как го прави Орбан ! ЕВАЛЛА !
  • 12 Помнещ

    3 0 Отговор
    Предизборно! После ще видим.
  • 13 Вито

    0 7 Отговор
    Унгарците са една мръсна и долна нация.През делечната '17 година,когато най-злото същество раждало се от човешкия род-В.Улянов-води една ГЛУТНИЦА ГЛАДНИ интернационалисти с цел ПРИСВОЯВАНЕ БОГАТСТВАТА НА РУСИЯ,едни от жертвите на тези разбойници са и Царското семейство.Разстрелва ги -няма да му споменавам името- един....унгарец.През 1956 г.руснаците не се поколебаха да пролеят кръв в Унгария въвеждайки "РЕД" в подчинените им страни ....И сега същият този Орбан, дето ВСИЧКИ го венцеславят,РАЗМАХВА пелерината на АНТИИМИГРАЦИЯТА, за да не се ВИЖДА ЗАИГРАВАНЕТО МУ С ПУТИН-въпреки наложените от ЕС и САЩ ограничения.Тези дни Тръмп го кани в Белия дом, на сладко събеседване на което-аз си мисля-ЩЕ МУ ПООПЪНЕ УШИТЕ!
  • 14 цун кай уй

    3 0 Отговор
    юнкер не можеш и на малкото пръстче да се опреш на орбан мандата ти изтича вече
Новини по държави: