Last news in Fakti

4 Юни, 2019 10:08 4 399 18

Китай обвини САЩ в арогантност

  • тянанмън-
  • сащ-
  • китай-
  • майк помпео

Пекин изрази недоволство от изявлението на Вашингтон за 30-годишнината от кървавото потушаване на протестите на площад "Тянанмън"

Китай обвини САЩ в арогантност - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

Китайското посолство в САЩ изрази "силно недоволство" от изявлението на Вашингтон за 30-годишнината от кървавото потушаване от китайското правителство на студентските протести на площад "Тянанмън", предаде Ройтерс.

Посолството заяви, че изказването на американския държавен секретар Майк Помпео се дължи на "предразсъдъци и арогантност" и представлява "груба намеса" във вътрешните работи на Китай.

"Човешките права в Китай са в най-добрия си период, който някога са имали", допълни дипломатическата мисия.

Вчера Помпео призова Пекин да отбележи днешната годишнина с освобождаване на всички затворници, излежаващи присъди за борба с нарушенията на човешките права в Китай.

На 4 юни 1989 г. китайското правителство изпрати танкове да смажат демократичните протести и така и не обяви окончателен брой на загиналите. Оценките на правозащитни организации и очевидци варират от няколко стотици до хиляди.

Мерките за сигурност на площада и днес бяха засилени, но без никакви признаци за протести или други възпоменателни събития. Стотици униформени и цивилни полицаи наблюдаваха площада и околностите му и правеха проверки на документите за самоличност и багажниците на автомобилите.

Китай обвини САЩ в арогантност

В Китай не се говори открито за годишнината от репресиите на "Тянанмън" и тя няма да бъде официално отбелязана от правителството, което в навечерието ѝ засили цензурата и спря откритото обсъждане на насилието.

Годишнината е предмет на спорове и в отношенията между Пекин и западните страни, които поискаха китайските ръководители да понесат отговорност за даването на заповедта на Китайската народноосвободителна армия да стреля по собствения си народ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Справедлив

    66 6 Отговор
    САЩ=арогантност,наглост,лицемерие,алчност,дебелоочие,военнолбие...и т.н....
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Обикновен човек

    66 4 Отговор
    А краварите защо не отбелязват с тържествени мероприятия 8 август по случай тържественото бомбандиране на Хирошима с атомна бомба и защо не споделят своята радост и щастие пред света за това че през1945 затриха 200 000 човешки същества от лицето на земята за секунди????

    Коментиран от #7

  • 5 СССРБарета

    35 5 Отговор
    А краварника защо не освободи Асандж! иначе ги разбирам и онези на Тянанмън със същите като тези във Венецуела и като тези преди това в Сирия дето руснаците и наритаха кофите! просто заблудени платени агенти на ЦРУ!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Гост

    52 3 Отговор

    До коментар #4 от "Обикновен човек":

    За Хирошима макар и нелепо все ще намерят някакво нагло обяснение. Примерно, че са избегнали по-големи последващи кръвопролития, ако не са действали така.
    Но никак даже не е нормално да бомбандират София и още 200 други селища в страната ни. За това американците са кретени отвсякъде, защото България изобщо по никакъв начин не ги е застрашавала. И после тези американски кретени имат почитатели от българите. Загубен народ сме, ама не на 100% за щастие...
  • 8 Гост

    23 2 Отговор

    До коментар #6 от "Дони":

    Освен дебила Дони друг такъв не виждам в темата. Щеше да има такъв, ако някой защитаваше китайците за това което са направили тогава. Но очевидно никой не ги защитава. Просто на хората им писна една и съща гнусна манджа да ни я сервират по два различни начина. И на едната да трябва да ръкопляскаме, а за другата идентична трябва да я хулим и обиждаме...
  • 9 Веспучи

    24 3 Отговор
    Тия американоси ходят навсякъде и всичко о.ират!
  • 10 М Сесе Секо

    5 2 Отговор

    До коментар #3 от "Мугабе":

    Прав си, ма мен...
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Българина

    15 3 Отговор
    Арогантност е само първото обвинение, от списъка, останалите са всички възможни обидни квалификации които се сетите и в какъвто и ред да ги подредите, няма да сбъркате..... Ядохме им бомбите и 30 г геноцид на бг етноса чрез планове на Ран Ът, СБ и МВФ. за тези юдейски изчадия само холокоста ги оправя. Стискам палци на Китай
  • 13 Erectus Maxsimus

    4 3 Отговор
    Американската армия не е клала собствения си народ,но във другите държави е нещо нормално,включително и западните. Гражданската в Америка е изключение,това е война.
  • 14 Знам знам🙄

    3 2 Отговор
    Ми тъй ми. Няма да си плюят в устата я. Ама егати наглеенето бе. Що се праат толкова на ощипани булки тия американци. Баш у тоя момент требваше да се изостри мрънка ето. Тц тц тц.
  • 15 ???

    5 2 Отговор
    Ами какво друго им остава??? Освен да са арогантни и надменни
  • 16 ВДВ

    3 3 Отговор
    На фона на милиардното китайско население, жертвите са в пределите на статистическата грешка!
  • 17 Габдулла

    4 2 Отговор
    Когато една държава е силна не и пречи дори няколко десетки хиляди да застреля. Но при положение, че имаш над два милиона затворници, които работят като роби е малко неуместно да парадираш за човешки права.

    Коментиран от #18

  • 18 Красо

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "Габдулла":

    Кои са в затворите някои хванати от пътя ли.Ако бяха взели пример от нас убиици крадци изнасилвачи на свобода ако това искаш какъв си ти.