Last news in Fakti

13 Юни, 2019 17:50 3 024 28

Скопие иска да инвестира в АЕЦ "Белене"

  • аец-
  • белене-
  • аец белене-
  • марко бислимовски

Оказа се, че Северна Македония официално размишлява дали да не влезе в проекта

Скопие иска да инвестира в АЕЦ "Белене" - 1
Снимка: БГНЕС

Председателят на Комисията за енергийно регулиране Марко Бислимовски подкрепя идеята Северна Македония да се включи в изграждането на АЕЦ "Белене", предаде агенция МИА.

Бислимовски посочи, че страната разполага с въглища за 15 години и дори след това те да бъдат заменени с природен газ, Северна Македония ще остане зависима от вноса. "Идеята да се инвестира в ядрена централа в съседна България е добър начин да си осигурим в бъдеще базова енергия, която да замени производството на ток от ТЕЦ", каза Бислимовски.

"Вярвам, че инвестицията в АЕЦ "Белене" в България“ е добър проект за Северна Македония. Разбира се, правителството и други инвеститори трябва да преговарят за условията, при които трябва да се изгради. По принцип моето лично мнение е, че трябва да влезем в такива регионални проекти, като вземем предвид енергийния потенциал, който имаме като страна", подчерта председателят на македонския енергиен регулатор.

Според него трябва да се инвестира в най-малко 500 мегавата от АЕЦ "Белене". Засега идеята е в "Белене" да има два блока, всеки с мощност по 1200 мегавата. По оценка на Бислимовски, 500 мегавата ще заменят количествата ток, който се произвежда от ТЕЦ край Битоля. Последният осигурява най-голям дял от базовата енергия на нашата съседка.

Позицията на Бислимовски не е само негово мнение. Оказа се, че Скопие официално размишлява дали да не влезе в проекта.

"Правителството сериозно обмисля предложените варианти в публичната покана, с оглед да се осигури енергийна независимост и стабилност. Има първоначален интерес към участие в този проект и в момента се правят подробни анализи. След подробния анализ обществеността ще бъде информирана за позицията и предприетите стъпки", заявиха официалните власти в Скопие.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БОКО

    29 20 Отговор
    Моля прекратете този позор Белене! :(
  • 2 Иванов

    12 18 Отговор
    Явно македоните искат да ни вдигнат във въздуха като в Чернобил. За нищо на света, да им се харижат реакторите и да си се гърмят сами!

    Коментиран от #15

  • 3 Професора

    12 4 Отговор
    Ще се включат тези скъсаните в град Прилеп стория по големина в Западните Покрайнини още нямат градски транспорт уртаци ще ни стават на АЕЦ??!!!
  • 4 Монгола

    24 7 Отговор
    Само турски лобисти не искат България да притежава втира АЕЦ!

    Коментиран от #12

  • 5 Йозеф

    12 14 Отговор
    Да им се подарят тенекиите от Белене и да си нашравят АЕЦ в центъра на Скопие. Без това проекта АЕЦ Белене вече е доататъчно финансово компрометиран и не е рентабилен.

    Коментиран от #8

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Бесен Язовец

    16 4 Отговор
    На тези въшчици от както си изтъргуваха името много им порасна работата! Много ми приличат на Косово не знам защо. Те са нашето българско Косово.
  • 8 Монгола

    16 6 Отговор

    До коментар #5 от "Йозеф":

    Я марш от България като не искаш АЕЦ - Белене марш в новата ти родина Турция или Америчка събирай си миризливите гащи и марш!
  • 9 МАКЕДОНОИД

    11 2 Отговор
    Всичко бугарско е македонско, що и АЕЦ „Белене” да не стане техен?!
  • 10 ФатмакЪ

    3 12 Отговор
    Да ги отнасят тези съвеЦки бойлери, но само барабар с Рожденика и Нушка непотребната...
  • 11 Трола стоян георгиев

    12 3 Отговор
    Лъже като стар соросоиден предател на България. Казва че тока от АЕЦ е най-скъпия, да сме правели ВЕИ-та, да сме гледали запада и да сме го копирали, и винаги обратно на руснаците. ОБАЧЕ ЕНЕРГИЯТА ОТ АЕЦ Е НАЙ-ЕВТИНАТА, от Козлодуй е 44лв на мегават, нашите ТЕЦове по 65 лв на мегават, американските ТЕЦове продават на около 180 лв. за мегават, а ВЕИ-тата 450 лв. за мегават. Затова запада си строи реактори, а Германия даже няма намерение да се отказва ни от АЕЦ, ни от ТЕЦ. Към 2019 в Англия, Франция и финландия се строят по 1 нов реактор, в Украйна и Словакия 2 броя, даже шефовете му в САЩ строят нови 2 броя, Беларус нови 2 броя. Ние ги имаме купени и трябва да ги монтираме за да заработят. Ако ще и в Козлодуй да е, малоумно е да.не развиваме атомна енергетика.

    Пост № 23 и 25 с лъжите на соросоидния трол: https://fakti.bg/bulgaria/387279-db-davat-darjavni-garancii-za-aec-belene?mobile_full_version=1

    Реактори в строеж към 2019: https://www.statista.com/statistics/513671/number-of-under-construction-nuclear-reactors-worldwide/

    Коментиран от #13

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Госあ

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "Трола стоян георгиев":

    Това всеки с мисловна дейност малко по голяма от на пиле би трябвало да го знае. Уловката в момента е, че би могло този проект да стане като с американските централи и всичко останало в България. Без правила и условия от държавата и частните интереси да се облагодетелстват прекомерно за сметка на бедния българин.
  • 14 123

    3 3 Отговор
    к'ъф АЕЦ, к'фи 5 лева!?Нищо няма да се направи, само фъндъци, а те завалийте се вързаха на бойковите приказки за дялове в АЕЦ дето няма да го има.
  • 15 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Иванов":

    Абе, Иванов! Ти с какво го измисли този пост, бе Иванов!? Наясно ли си, че за радиацията няма държавни граници, бе Иванов! Няма македонска, японска, руска радиация! Четете ги тез дебели книги, бе Иванов! За вас ги пишем! Сядай, двойка!
  • 16 сикиш

    7 1 Отговор
    Ако ББ спре за пореден път енергиен проест по политически причини, с него е свършено. Но той е много хитър и много ловко се нагажда към очакванията на хората. Без Белене няма бъдеще. След АЕЦ-а трябва да построим и Лагера на Газдов. И да пратим там Ал Йорданов, мартин димитров, васил филипов, инж Казанджиев, рада дълбоката, москов исцъкления, гърневски , симеонов винкела, касабов, байрактаров, цонев депесара, пеевски свинята, ,,,

    Коментиран от #19

  • 17 Фен на България

    3 2 Отговор
    Тия два лева немът,но ще инвеснемът.Ще трябва да разпродадът всичките паметници, които нямат нищо общо с тях.А и тия да гнили и У червата си и ще направят нещо нарочно.
  • 18 onq s konq

    8 3 Отговор
    Хитрите македонци НЕ ИСКАТ ДА КУПУВАТ ток от нас на междунар. утвърдени цени,А ДА СТАНАТ СЪДРУЖНИЦИ,гарантирайки си по тоя начин количества на "фабрично-заводска" цена.А естествено при един ТЕЧ ИЛИ АВАРИЯ - ПОСЛЕДСТВИЯТА СА СИ ЗА НАШАТА ТЕРИТОРИЯ!
  • 19 Чук

    1 8 Отговор

    До коментар #16 от "сикиш":

    Некое комунисче,ама не ти изнася нали те хранят,какво построиха комунягите 2 нещо ми посочи....

    Коментиран от #20

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Радо

    3 2 Отговор

    До коментар #20 от "Опа тролчо":

    Ти направо му го начука на герберасткото чукче.
  • 22 Tутанкамон

    2 1 Отговор
    И после централата била македонска...
  • 23 Българин

    4 2 Отговор
    За посмешище ни направиха тези оправници, не Самойл ми и Белене и Варна даже ще кажат че е македонска
  • 24 Българин

    5 3 Отговор
    Народните избранници превърнаха 5 вековно робство в мирно присъствие та няма да дадем на братска македония централите ни пътищата ни, царете ни.......
  • 25 гого

    3 3 Отговор
    Не разбрахте ли, че цената на тока от Белене ще е към 300лв и няма да има нищо общо с цената на тока от Козлодуй? Ама, че прост народ. Две различни сгради не може да различи. Само му кажи "ядрения ток от всеки АЕЦ е евтин" и почват да хвърчат пачки през балконите.

    Коментиран от #26

  • 26 Куку

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "гого":

    Това , Трайчо ли ти го пошушна ?
  • 27 стоян георгиев

    2 1 Отговор
    смехориите от северна македония не спират.интересно що не си направят аец на вардар ,ще бъде наи-големио на светот задвижван от педали.в родината на александър македонски педали поне би трябвало да има достатъчно!
  • 28 КОЧА

    0 0 Отговор
    АБЕ ЗЕМЕТЕ ИМ ПАРИТЕ НА ТИЯ - ЗА ТОВА ЗАСЛУЖАВАТ ДА ОСТАНАТ БЕЗ ПАРИ ................................ДА НИ СТАНАТ РОБИ .................ЗАВИНАГИ ................
Новини по държави: