Last news in Fakti

13 Май, 2012 17:13 1 856 0

Гърция с тройна коалиция за 2 години

  • гърция-
  • пасок-
  • каролос папуляс-
  • нова демокрация-
  • избори
Гърция с тройна коалиция за 2 години - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гръцкият политически ребус изглежда намери временно решение на мъчителните преговори, свикани от президента Папуляс. Три големи партии са постигнали споразумение за създаване на коалиционно правителство, което да управлява две години. Новината съобщи лидерът на радикалната лява партия „Сириза” Алексис Ципрас, която остава извън управлението. Въпреки че се класира като втора политическа сила на изборите на 6 май, радикалната левица не желае да влезе в правителство, което подкрепа спасителния международен заем от ЕС и МВФ в замяна на болезнени реформи.

Ципрас съобщи, че договорка за общо управление са постигналите първата и третата политическа сила – десните „Нова демокрация” и социалистите от „ПАСОК”. Третата партия в коалиция е малката проевропейска Демократическа лява партия, чийто представители не пресъстват в преговорите, предаде CNN.

Все пак, изявлението на Ципрас до момента не е потвърдено от останалите участници в срещата.

Още преди началото на преговорите това намекна лидерът на „Нова Демокрация” Андонис Самарас. Той се обяви за двегодишно временно коалиционно правителство, което да запази страната в Еврозоната.

Днешните преговори никак не бяха леки, като политическите лидери си размениха обиди. Папуляс бе свикал трите основни политически сили, според изборите резултати - "Нова Демокрация", "Сириза" и ПАСОК.

Гръцкият държавен гласа Каролос Папуляс имаше последен шанс да формира правителство, за да не поеме страната по пътя на нови парламентарни избори. Преди това първите три политически сили, излъчени на парламентарните избори, не успяха да го сторят. Формирането на управлението в Гърция е наложително, за да се правят реформи в замяна на спасителния международен заем.

Изборите на 6 май обаче зашлевиха звучен шамар на големите партии, пращайки в парламента радикални партии – крайнодясната и анти-имиграционна партия „Нова Зора” и радикалната левица.

Очаквайте подробности


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА