Last news in Fakti

13 Май, 2012 08:03 6 325 25

Вазов: Гърците трябва да си получат урока

  • григорий вазов-
  • вузф-
  • гърция-
  • криза-
  • драхма-
  • евро
Вазов: Гърците трябва да си получат урока - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Спекулации са твърденията за разпад на еврозоната и разклащане на еврото. Този сценарии е възможен за Гърция, но всичко ще бъде на неин гръб и за нейна сметка. Това заяви в ProИнтервю доц. Григорий Вазов, ректор на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ).

„Представяте ли си какво икономическо шоу ще бъде завръщането им към драхмата? На гърците им беше много хубаво - 30 години лъжеха Европа, лапаха, играха сиртаки, получаваха гергьовски заплати и какво ли още не. Сега дойде ред да си плащат”, категоричен е ректорът на ВУЗФ.

„Във финансите няма понятие опрощаване на дълга. Ще има преструктуриране на дълга и вместо да го плащат 20 години, ще го разсрочат за 40-50г. Инвеститорите умишлено страдат публично, но вътрешно са изключително доволни, защото си осигуряват регулярен доход за години напред. Гърците трябва да си получат урока”, изтъкна той.

Неговото мнение е, че у най най-страшното и тежкото от кризата е отминало, „но все още ходим по дъното и чакаме първата скаличка, на която да стъпим, за да се изкачим нагоре”.

„Искам да подчертая, че България е една от малкото държави, където системите на застрахователното и банковото дело успяха да останат стабилни, което ни спести много ексцесии”, каза още Вазов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Братой

    2 0 Отговор
    Ех господин доцент , Дайте обяснения че въпреки кризата и всички проблеми на Гърция как хората там живеят по добре от нас.
    Аз мога да ви кажа защо,..... защото са сплотени и не са завистливи и злобни-"Гърците трябва да си получат урока”

  • 2 wise

    2 1 Отговор
    и аз съм на мнение че за мързела трябва да се плаща не виждам защо европа трябва да им дава непрекъснато за да живеят охолно без да работят!
  • 3 МакСИТуУу

    1 1 Отговор
    Виж кво става в бг че хората за разлика от гърците нямат и два лева за хляб погриже те се за бг първо.Штото на там на където върви до 10 години само пенсионери ште има в бг
  • 4 ВИП АМГ

    1 1 Отговор
    garcite sa nagli i skoro shte izduhat taratora.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 yellow

    1 1 Отговор
    напротив, прав е човекът, стига толерантност към мързела и тарикатлъка
  • 7 123

    1 1 Отговор
    В БГ кои е "лапал"!? Ако се разболееш не си взимаш болнични , защото не можеш да си платиш сметката към Топлофикация, кое им е наглото на гърците ,че искат даживеят нормален живот, а не като тук работа по 12-14 часа за 20-25 лв.
  • 8 yellow

    2 1 Отговор
    Нека да живеят нормален живот но със свои пари. Вместо да работят те се ослушват кой будала ще им даде милиарди за харчене
  • 9 IQ146

    1 1 Отговор
    Положението на гърците е НЕСПАСЯЕМО. Неспасяемо заради самите гърци. Тези преговори и кандърми в момента са абсолютно безсмислени. Те могат да се водят едва СЛЕД КАТО гърците са въвели драхмата, преживяли са 2-3000% инфлация и обезценяване, редили са се на опашки за основни продукти, ХОРА СА УМИРАЛИ ОТ ГЛАД, ПЕК или СТУД и ЧАК ТОГАВА ще са склонни на компромиси за намаляване на доходите. Дотогава ВСЯКО намаляване на доходи ще доведе до ГРАЖДАНСКА ВОЙНА! И изобщо не е опасно напускането на еврозоната от Гърция! То е необходимо, даже ЗАДЪЛЖИТЕЛНО УСЛОВИЕ за европейската стабилизация. Проблемите на Гърция са от 40 г. и априори са НЕРЕШИМИ! Просто народът НЯМА ДА ПРИЕМЕ исканите рестрикции! Затова преговорите приличат на опит за заличаване на отговорности и прехвърляне на проблема на гърба на европейския данъкоплатец! Толкова ли трудно да се разбере, че не можете да ДАДЕТЕ НАСИЛА! Колкото и да ви се иска. Насила можете да ВЗЕМЕТЕ! Всичките "СПАСИТЕЛИ" на гърците се опитват да им дадат НАСИЛА! И накрая ще докарат в Гърция някоя хунта! Дошло е време Гърция ДА ПЛАТИ, задето ЯДЕ ПОВЕЧЕ, отколкото произвеждаше и имаше налично! И НИКАКВИ ЗАКЛИНАНИЯ не могат да ЗАМЕСТЯТ това изпитание, което предстои на гърците! Те трябва НА ГЪРБА СИ да установят, че всеки може да се разпростира според чергата... И няма НИКАКВО значение, че ПОЛИТИЦИТЕ им са виновни. Накрая ВИНАГИ го отнася НАРОДЪТ! НАРОДЪТ, КОЙТО, когато избира да го управляват, да си опича акъла и да внимава за популисти и КРАДЦИ. Като втората категория управленци е неимоверно по-опасна. На такива ние, българите, бяхме жертва 20 години. Но това е друга тема...
  • 10 Greek bandit

    1 1 Отговор
    Гърците ги чака фалит!Да се помолят на г-н Ердоган
    може да ги купи като роби.Хихиии
  • 11 bloodstone

    1 1 Отговор
    научиха се на 13, 14 и 15 - та заплата, пенсия на 50 години, бонуси и какво ли не, сега ще трябва да се отучат, нека им е
  • 12 Радо

    0 0 Отговор
    То и нашето положение не е розово че да им се присмиваме въпреки това имат по високи доходи като заплати и пенсии което е факт!!!
  • 13 БГ

    1 0 Отговор
    А бе от тези милиарди доста нещо се построи в Гърция , имат промишленост , кораби, безброй курорти и туристически обекти . Това евентуално ще помогне да не затънат съвсем . Разбира се трябва да се простят с безумната администрация , разни 5-6хил еврови заплати на ватмани , вдовишки пенсии за цялата рода , 13,14,15 заплати , трябва да забравят и стачките за щяло и нещяло както и да вдигнат годините за пенсия на 65 .
  • 14 Валери

    1 0 Отговор
    Играли гърците сиртаки 30 г. и затова било така. И какво да кажем за САЩ тогава? Техния дълг в момента е 300% от годишния им БВП. Ако вземем целия дълг на всички държави на цялата планета за единица то само това, което е взел Обама за последните 4 години е една четвърт от тази единица. Те какво са играли? Кючек ли?
    Гърция не е единствената държава, тя е само началото. Явно не е до гърци или американци или испанци или патагонци. Нещо друго има...
  • 15 аноним

    1 0 Отговор
    Цитат :
    Инвеститорите умишлено страдат публично, но вътрешно са изключително доволни, защото си осигуряват регулярен доход за години напред.
    --------------------
    в това е същността на всичко-изговорено досега
  • 16 все е криза

    0 0 Отговор
    Ние българите сме толкова стабилни, като магаре на лед. :) Криза или не гърците продължават да си взимат премии по празниците, средната заплата е към 2000 евра, пенсиите им са към 1000 евра, та какво викаш професоре, че нещо не разбрах???????????
  • 17 Адолф Хитлер

    0 0 Отговор
    Професоре ! ще дойде време и ние да си плащаме. Лошото е ,че нито сме лапали нити сме играли сиртаки а още по малко си спомням да ни е било хубаво.
  • 18 Просто минавам

    2 0 Отговор
    От едно известно време,редовно чета и слушам как различните български специалисти описват със мрачни краски тежкото състояние на гръцката икономика и как гърците щели да си платят за това което незаслужено били изяли и изпили.Но тази оценка, далеч от това да бъде плод на суров и безпристрастен икономически анализ е отражение на общата нагласа на нас българите към положението на нашите съседи.Това е чиста проба злорадство породено от нашата собствена мизерия и трупана от години завист.Истината е,че баба ми която живее в проспериращата и много стабилна икономически България взема 200 лева пенсия,а гръцката баба живееща в страна раздирана от криза според всички взема 1000 евро минимум.Истината е,че гърците протестират и се борят за своето дори и когато очевидно не са във правото си и успяват,а ние дори не се интересуваме кой и как ни управлява,най-много да им теглим една м..на и продължаваме да си стоим в кочинката.Както пишеше на един плакат издигнат по време на техен протест „Тихо да не събудим българите“.
  • 19 malonotti

    1 0 Отговор
    az ne moga da razbera 6to balgarite sa tolkoz zavistliv narod????6te vi kaja sq az kak e situaciqta v garciq poneje jivea tam..tezi pari koito EU dava na garciq sa 50-60% za bankite za da ne srine euroto a drugata ostanala e za darjavniq sektor..a drugoto che garcite sa marzelivi e golqma laja moga da vi kaja tochno obratnoto osvem tez koit sa v darjavniq sektor i politicite!Tova obache go ima vav vsqka strana i osobeno v BG!!!
  • 20 gost

    0 1 Отговор
    само че гръцката баба взима 1000 евро пенсия с пари назаем, затова сега внуците й ще плащат още 40 години за нейния мързел и лакомия
  • 21 Котарака

    1 0 Отговор
    ние и без да сме гърци си плащаме.Кожите ни одрахте.Никога българина не е бил толкова задлъжнял,колкото сега.Що се отнася до гърците,тяхното ЗЛЕ за българина означава РАЙ.....няма толкова бедна и нещастна държава в Европа като нашата,дори албанците са по-добре.
  • 22 Max

    1 0 Отговор
    Цитата"...В периода 1991 -1994 г. последователно е съветник на министъра, началник на управление и заместник.- министър в Министерството на промишлеността, търговията и услугите. Бил е член на СД на Международната банка за икономическо сътрудничество и на Международната инвестиционна банка.
    Доц. д-р Григорий Вазов започва академичната си кариера през 1976 г. като асистент в катедра "Финанси и кредит" на СА "Д. Ценов" - Свищов. В продължение на 8 години е изпълнявал длъжността декан на Финансово - счетоводния факултет на УНСС. Има редица публикации - над 100 научни труда, в т.ч. самостоятелна монография, три учебника, поредица от студии, статии, научни доклади, рецензии, разработки с научно - приложен характер. ..." Вие би трябввало да знаете къде се крие истнската причина... Може би във всичко са виновни банките и тяхната меумолима страст към големите печалби. Най голямото зло е лихварството ... Хора , учете се мислите сами а не да четете новини в които ви указват как и какво да мислите ...
  • 23 gost

    1 1 Отговор
    И все пак банките не могат да накарат никого да взима такива кредити- гърция дължи над 300 милиарда. Желанието им да живеят охолно без да си дават много зор - ето това им докара сегашното положение
  • 24 тония

    2 0 Отговор
    Господин ,Вазов кажете кой изяде парите на нашите родители за пенсий, как така майка ми е работила 35го и взема 180ле пенсия в тази Гърция която вие искате да накажете аз работих 15го и на 55 години вземах 480е пенсия, или това което пишите ви е изгодно да държите народа беден и неграмотен за да си стой кротко и тихо и да не си надига главата защото виждатели ще стойте гладни като гърците
  • 25 Николета

    0 0 Отговор
    Византийците получававаха пари и от Германия сега даси вращат заемите но теса марзелива нация и искат всичко нагатово.А сега някой от тях живеят и в Балгария и сега и нас щени завлекат с неплатени данаци те тук вартят бизнес и несе знае какав защото са гадни хора купуваха деца за 7000-евро но те винаги остават невинни.Византия за мен е пален боклук но имат хубави острови и морета