Last news in Fakti

15 Май, 2012 16:45 1 517 1

Ще има нови избори в Гърция (обновена)

  • гърция-
  • пасок-
  • нова демокрация-
  • сириза

Драмата става трагедия

Ще има нови избори в Гърция (обновена) - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Политическата рулетка в Гърция се спря в крайна сметка на най-неизгодния изход – нови парламентарни избори. След противоречиви и напрегнати преговори, уж съставени коалиции и маневри в последния момент, гръцките партии не постигнаха нищо, предаде Би Би Си.

Гърците отиват отново към урните“, заяви лидерът на ПАСОК Евангелос Ванизелос, след като преговорите за коалиционно управление се провалиха за пореден път.

Изборите на 6 май зашлевиха звучен шамар на големите партии, пращайки в парламента крайнодясната и анти-имиграционна партия „Нова Зора” и радикалната левица „Сириза“, която излезе като втора политическа сила. Избирателите наказаха основните партии – виновници за кризата и болезнените съкращения.

Разнородният и противоречив състав на парламента породи опасения, че правителство няма да бъде съставено, както и стана. 

Формиране на управлението в Гърция е наложително, тъй като е нужно да се правят реформи в замяна на спасителния международен заем. Европейските лидери предупредиха, че ще спрат парите за Гърция, ако отхвърли спасителния план, договорен през март. Това ще означава фалит за Атина и почти сигурно изхвърляне от Еврозоната.

В сряда ще бъде назначено временно правителство, докато се проведат изборите. Очаква се следващият вот да е между 10 и 17 юни.

Прогнозите сочат, че радикалната левица в лицето на „Сириза“ ще бъде първа политическа сила след новите избори. Основното й искане е предоговаряне на спасителния заем и оставане на Гърция в Еврозоната.

Подписалите договора „Нова Демокрация“ и ПАСОК от години доминират гръцката политика, но общо спечелиха 33% от гласовете, докато преди разполагаха със 77%.

Тройна коалиция в Гърция - кьорфишек

По-рано първите три политически сили след изборите (дясната "Нова демокрация", радикалната левица „Сириза“ и социалистическата ПАСОК) една по една се провалиха в опита си да съставят управляваща коалиция. След това президентът на страната Папуляс имаше последен шанс да стигне до договорка за „правителство на спасението“, но последният шанс явно се оказа предварително обречен на неуспех.

„Сириза“ категорично отказва да влезе в управление, което ще изпълни договорената с ЕС и МВФ програма за реформи в замяна на спасителния заем. „Нова демокрация“ и ПАСОК пък настояват за придържане към тези международни договорки и оставане в Еврозоната.

В неделя лидерът на „Сириза“ Алексис Ципрас съобщи, че три големи партии са постигнали споразумение за създаване на коалиционно правителство, което да управлява две години - „Нова демокрация”, „ПАСОК” и малката проевропейска Демократическа лява партия. Тази тройна коалиция се оказа кьорфишек, тъй като думите на Ципрас не бяха потвърдени.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хана

    0 0 Отговор
    ЕВрото ще се срине, добре че изхарчих спестяванията!