Last news in Fakti

11 Май, 2012 11:39 1 575 6

Еврозоната ще се справи и без Гърция

  • гърция-
  • еврозона-
  • евро

Германия, най-големият източник на пари за ЕС, натърти на Гърция, че ще получи средства от спасителния заем единствено в замяна на реформи. „Гърция може да разчита на солидарността на Европа, но ако Гърция не си помогне сама, просто не може нищо да се направи“, заяви немският финансов министър Волфганг Шойбле, цитиран от Ройтерс.

Немският финансист заяви убедено, че Еврозоната ще се справи, ако Гърция я  напусне. Аргументът му е, че през последните две години „научихме много и сме изградили защитни механизми”.

Думите на Шойбле не са изненада на фона на анти-евро настроенията в южната ни съседка. Напускането на валутния съюз обаче е забулено в мистерия от правна гледна точка. Съгласно правилата на ЕС, една държава напуска Еврозоната, когато напусне ЕС като като цяло. 

„Ние искаме Гърция да остане в Еврозоната. Също така искаме страната да изпълни своите задължения. Не можем да принудим никого, но Европа няма да потъне толкова лесно”, изтъкна германският финансов министър.

В ръцете на гръцкия народ е на определи дали страната да остане в Еврозоната или не.

Парламентарните избори на 6 май произведоха най-противоречивите резултати в гръцката история. Избирателите наказаха основните партии – виновници за кризата и болезнените съкращения, пращайки неонацистка и радикално лява партия в парламента. Този пъстър и разнороден набор от депутати не може да постигне съгласие за формиране на коалиция – т.нар. „правителство на спасението“. 

Днес се очаква социалистическата ПАСОК да направи трети опит за съставяне на правителство. Шансовете за успех са оценявани като минимални и мнозина очакват нов вот пред юни. Въпреки, че доскоро управляваше, ПАСОК се ползва с доста ниска популярност сред гърците, които хвърлят върху нея вината за заробването на страната с международния заем.

Германският външен министър Гидо Вестервеле също заяви, че може да няма повече траншове от спасителната помощ, ако Атина не изпълнява договорените реформи.

Атина получи 4,2 млрд. евро за следващите два месеца, докато политическата въртележка не спре с формиране на кабинет.

Лидерът на ПАСОК Евангелос Венизелос настоява, че страната му трябва да остане в Еврозоната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВЕРОЯТНО

    0 0 Отговор
    Гърците са най големите тарикати! Чужди пари най лесно се харчат! Шут и вън!
  • 2 gost

    0 0 Отговор
    Тая наглост няма край. Само се ослушват кой ще им даде да харчат готови пари които не смятат да връщат. Не обичат и да работят - имат се за аристократи.
  • 3 тония

    0 0 Отговор
    Гърците , не дължът пари --на тях им дължи цялото човечество,не е лошо да прочетете някой ред , ами и ако се върнат над педстотин хиляди българи и българки от Гърция разбирате каква безработица ще имаме
  • 4 АнтиТония

    0 0 Отговор
    Най-мързеливия народ и с най-големите претенций,че всичко започва от тях и не случайно цял свят ги иронизира.
    Те могат да бъдат сравнени само с кърлежи на гърба на европейския съюз.
    Европа субсидирайки гърците нанася тежък удър върху нашето земеделие защото в бранша на всички е ясно ,че цената на всички плодове и зеленчуци у нас се определят от мързеливия грък!Вън от Европа!
  • 5 тония

    0 0 Отговор
    Жалко , за омразата ВИ към гръцкият народ,
  • 6 gost

    0 0 Отговор
    Пет пари не давам за гръцкия народ. Винаги са се отнасяли зле със нашите сънародници там, било туристи или работници. Пожелавам и на тях да тръгнат по чужбина като черноработници