Last news in Fakti

18 Юни, 2019 13:30 11 968 47

Параноя в Русия! Арестуват ракетни учени

  • русия-
  • ракети-
  • учени-
  • затвор-
  • параноя

Русия иска да запази тайните си

Параноя в Русия! Арестуват ракетни учени - 1
Снимка: Shutterstock

Докато Русия върви към разполагане на хиперзвукови ракети, тя става все по-параноична да не изтекат тайните на видни руски учени, пише американското издание Washington Examiner в материал, представен без редакторска намеса.

„Хиперзвукова“ означава скорост, по-голяма от 5 Маха (пет пъти скоростта на звука). Наскоро разработените руски ракети са балистични с въздушно базиране, ядрените Мах-8 „Циркон“ и Мах-10 „Кинжал“, предназначени за борба със самолетоносачи, както и Мах-27 „Авангард“ – маневриращи носачи, които се отделят от междуконтинентална балистична ракета и могат да пренасят два мегатона ядрен заряд. Високата скорост и маневреност на хиперзвуковите ракети намаляват ефективността на контрамерките.

Докато се движи във въздуха със скоростта на метеор, хиперзвуковата ракета е обградена от огнено кълбо. Такова огнено кълбо придружава всяко повторно въвеждане на космически кораб в земната атмосфера. Това може да застраши целостта на космическия кораб и да наруши електронните му комуникации. (Спомняте ли си филма „Аполо 13“?) Ракетните учени изучават този феномен още от зората на космическите изследвания. Направеният напредък е подобрил представянето по време на пускане и слизане, но също така е отворил кутията на Пандора с управляеми свръхзвукови ракети.

Руски учени, които проведоха това изследване в сътрудничество със западните си колеги, сега са обвинени в предателство. През юли 2018 г. ФСБ (Руската федерална служба за сигурност) арестува Виктор Кудрявцев, водещ руски изследовател за моделиране на въздушния поток около ракети по време на изстрелване и повторно въвеждане в атмосферата. Кудрявцев е работил в руския ракетно-строителен институт ЦНИИМАШ в продължение на 48 години, издигайки се от инженер до заместник-директор на Центъра за топлообмен и аерогазова динамика.

От 2011 г. до 2013 г. Кудрявцев управляваше от името на ЦНИИМАШ съвместен проект, координиран от Института по флуидна динамика на Фон Карман в Белгия. Включени бяха и Германският аерокосмически център и две други руски научноизследователски институции. Това е част от нарастващото научно сътрудничество на Русия със Запада, което завърши с руската окупация на Крим през 2014 година.

Кудрявцев е обвинен в разкриване на държавни тайни на учени от Фон Карман по време на посещенията му в белгийския институт. По време на ареста си той не е имал разрешение да работи с чувствителни данни от 20 години. Той е държан в затвора Лефортово в Москва още от ареста му. На 75 години страда от диабет и сърдечно заболяване. През май 2019 г. той бе за кратко хоспитализиран в отговор на заповедта на Европейския съд по правата на човека.

Досега следствието, водено от лейтенант-полковника Александър Чабан от името на ФСБ, не е представило никакви доказателства за престъпления, извършени от Кудрявцев. След месеци разпити никой от колегите на Кудрявцев в ЦНИИМАШ не се съгласи да свидетелства срещу него. Чабан е оказал натиск върху Кудрявцев да свидетелства срещу бившия си ученик и директор на HEAD Роман Ковалев в замяна на освобождаването му от затвора. Той отказа.

На 5 юни 2019 г. ФСБ нахлува в апартамента на Ковалев край Москва, където той живее със съпругата си. Те също така претърсиха вилата на Ковалев за доказателства за връзки с НАТО. След като не намериха нищо интересно, те конфискуваха всички електронни устройства, принадлежащи на двойката. 56-годишният Ковалев е обвинен в държавна измяна и заведен в затвора в Лефортово. В този прочут московски затвор сега са двама от най-големите руски учени. Ковалев несъмнено ще бъде подложен на натиск да свидетелства срещу бившия си наставник в замяна на свобода.

Следващия месец се отбелязва една година, откакто Кудрявцев влезе в Лефортово. Той е уважаван учен и е получил многобройни награди от Руската федерация и космическа индустрия и споделя килия с площ от 20 кв. метра с политически затворник, който е лъжливо обвинен в палеж. В четвъртък му е позволено да вземе 15-минутен душ. Той има право да говори със семейството си веднъж месечно и да се среща с адвоката си на всеки две седмици. Русия счита един ден предсъдебно задържане като един и половина дни за бъдещ затвор.

През април 2019 г. Кудрявцев е посетен в затвора от Дуня Миятович, комисар по правата на човека на Съвета на Европа. Защитата му е изградена от известния руски адвокат по правата на човека Иван Павлов. Но надеждите са малки; ловът на шпиони също носи награди. ФСБ, подобно на своя предшественик на КГБ, рядко допуска грешки.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 32 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Госあ

    39 12 Отговор
    Особености на руската "култура" . И Корольов е бил на "почивка" в Сибир. Най смешното е, че фон Браун като военнопленник е имал несравнимо по висок стандарт на живот.

    Коментиран от #14

  • 5 Хрониките на Евразия

    36 56 Отговор
    Не тайните да разкрият , а да не разкрият големият провал на путинският режим в ракетостроиението .
    Тоест , че плаши гаргите с мултики ..
  • 6 Пияна рашка

    32 32 Отговор
    Сибир е голям, но китайците дебнат от всякъде.

    Коментиран от #30

  • 7 Хахаха

    40 39 Отговор
    Малко хора знаят, че Сергей Корольов - създателя на руската военна и гражданска ракетна промишленост е бил в ГУЛАК от 1938 до 1944г.

    Не е никак случайно, че де що има читаво бяга от руската кочина
  • 8 773

    43 7 Отговор

    До коментар #1 от "Българското ЦРУ ВКР ГЕСТАПО СС ДС ФБР":

    Грешиш приятелю, няма никакви шпиони в сайта. Просто някои от русофилските, русофобските и про-турските коментари са писани от журналистите на факти бг с цел да предизвикат дискусия и повече трафик. Не е незаконно, но е не морално. Но все пак и те трябва да ядат.
  • 9 Гого

    27 22 Отговор
    ".............пише американското издание Washington Examiner" :)
    Краварите мечтаят за руски учени, но........ :)
    Кравефермата е една нискотехнологична страна, в която вече не ходят интелигентни хора, а само прости латиноси и е похвален стремежа й да прибере отнякъде и учени хора, но удря на камък! :)

    Коментиран от #15, #17, #32

  • 10 jambazina

    14 1 Отговор
    Много некадърен преводач.
  • 11 Реалист

    21 17 Отговор
    Нищо ново от времената на берия и сталин. двамата учени ще послужат за оправдание на пути и върхушката около него като оправдание за НЕСПОСОБНОСТА НА ИЗМИСЛЕНИТЕ МУЛТИКИ. Да има такива разработки но далеч не са това което ги представя пропагандата на орките.

    Коментиран от #23

  • 12 Kcaniba

    25 9 Отговор
    Ако в Русия е параноя, какво е у кочината, дето е бъкел с руски хакери, кремъла избиращ президенти, новичоци, дурачоци!!!
  • 13 Ако бяха в САЩ,

    22 23 Отговор
    Тези учени щяха да са позлатени, но при комунистите, затвор, психиатрия, смърт!

    Коментиран от #47

  • 14 ПетровДругарят Петров

    27 1 Отговор

    До коментар #4 от "Госあ":

    Фон Браун се предава на САЩ и той споделя с тях знанията и опита натрупан от Фау1 и Фау2.И знанията от Тибет.Умира от сърце в САЩ.

    Коментиран от #20

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Реалист

    24 15 Отговор

    До коментар #9 от "Гого":

    Голям смях ще настане ако само за ден обявят на тея учени че имат право на избор къде да работят - 90% най-малко ще хукнат към аерогарата да си купят билет за Щатите. Същото беше по комунизъма и в България - разстрелваха хора по границите за да не избягат на Запад.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 гост

    19 18 Отговор
    Как да работиш и да се трудиш за руските свине като нито те уважават , нито ти плащат нито се грижат за теб а за благодарност получаваш унижение и преследване ? Затова тая държава никога няма да прокопса - защото никога не е ценяла собствените си хора и техния живот !
  • 20 Госあ

    13 2 Отговор

    До коментар #14 от "ПетровДругарят Петров":

    Предава се като военнопленник и не само "споделя" опита, а направо им ги конструира. Защото те са били напълно завършени в края на войната и само тъпотията на онзи който се е напикавал в гащите, да праща утрепки да ги сглобяват е попречило Лондон да бъде сринат. Освен това, той не само че "споделя" "опита" си,а е ръководител на хамериканската космическа програма заедно с екип от още много други германски военнопленници

    Коментиран от #22

  • 21 До Емил

    9 1 Отговор
    ...Как може целият научен капацитет на Русия и САЩ да имат една задача - да намерят начин на унищожат света?!... Не си прав. Не случяйно почти всички нобелови лауреати са янки или работят в уса.
  • 22 Ваня

    12 3 Отговор

    До коментар #20 от "Госあ":

    Вернер фон Браун се предава и отива в САЩ заедно с още 2000 души офицери и 4000 души технически състав по отношение на ракетните програми на Германия! Това са историческите факти!

    Коментиран от #24, #33

  • 23 Барабанчо

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Реалист":

    Лейтенант-полковник. Майтап.
  • 24 Тупанчо

    5 4 Отговор

    До коментар #22 от "Ваня":

    Ми що не се е предал на руснаците?
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Инженер

    6 1 Отговор
    Ваня,далече си от тези неща моето момиче ! Ако такива като теб прокламират ,че фон Браун е пратил американците на Луната ,трябва да знаеш ,че сте далече от истината ! Да си чувала нещо за компютри ,микропроцесори и контролери ? Тези "НЕЩА" неги е донесъл фон Браун ,нали ! А дасте чували У. Фертрет и неговите трудове за движение и управление на тежки космически обекти ?

    Коментиран от #35

  • 27 Анонимен

    10 0 Отговор
    Руснак и американец си говорят:
    Американеца:
    - При нас голям кеф, демокрация. Абе мога да пикая пред Белия Дом и никой нищо няма да ми каже.
    Руснака:
    -То и при нас почти същото. Мога да пикая пред Кремъл и никой нищо няма да ми каже, ама не трябва да си събувам панталоните.
  • 28 Обективен

    1 4 Отговор

    До коментар #2 от "Емил":

    Това важи за Русия на 100 процента. А САЩ не са в тази категория.

    Коментиран от #37

  • 29 popi

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Българското ЦРУ ВКР ГЕСТАПО СС ДС ФБР":

    Едно и също баба знае и във всички сайтове го бае. Е време е вече да изповръщаш някой друг тъпизъм.
  • 30 popi

    3 3 Отговор

    До коментар #6 от "Пияна рашка":

    Сложи си девствен пояс да не те изненада някой китаец, но срещу руснаци не помага.
  • 31 popi

    2 2 Отговор

    До коментар #25 от "Borislav Popov":

    Да, лоша работа. Тогава Червената армия се разхождала без визи из половината Европа, та даже и в България. Ами какво ще правим тогава, освен ти като някакъв Батман да я спреш и прогониш!
  • 32 Петър

    10 4 Отговор

    До коментар #9 от "Гого":

    Още по времето на ВСВ ,американците успяват да пленят /по-скоро той се предава на тях/ Вернер фон Браун,водещия инжинер на Хитлер и създател на ракетите му Фау-1 и Фау-2. Които за времето си са били нещо страховито,нещо като сегашните хиперзвукови ракети на руснаците.Пилоти от тогавашните английски ВВС,са писали мемоари че единствения начин да свалят тия ракети тогава бил ако успеят да ги настигнат в горната им балистична крива когато скороста им е по-ниска,и с картечници да ги повредят,или унищожат. Та така,ако Вернер фон Браун не бе работилоще 30г след края на войната като водещ инжинер от когото са очаквали решения по ракетната им програма и още хиляди други учени с различни националности като него в различни сфери,ПРО,и програмата „Междузвездни войни” на Рейгън щяха още да са в начален етап. Рядко някой местен американец е бил полезен с нещо в интелектуалната сфера повечето са мозъци от различни краища на света. Така е било,до срива на Уолстрийт когато много хора фалираха,и някой се разколебаха в „американската мечта” Сега палачинката бавно се обръща,все повече хора предпочитат да работят в собствените си страни /говоря за големите европейски страни/ . В момента Америка се нуждае от „свежи” мозъци много повече отколкото това е било преди. И признаците за това „тъпчене на място” там вече се виждат..!
  • 33 Петър

    6 4 Отговор

    До коментар #22 от "Ваня":

    Съжалявам за спама... :) Не бях видял че и ти си писала нещо подобно..! А на псевдо „инжинера” по-доло ще кажа следното.Едно е да четеш,или да доказваш теорий,а съвсем друго да ги осъществяваш реално..! За американците фон Браун бе „златна кокошка” която им спести едни 15-20г технологични опити,и ги дръпна напред в развитието им в космическите програми. И забележете...въпреки това руснаците първи изпратиха човек на Луната..! Значи...и там се е работило и то без чужди професионалисти в тази област. Следователно....умните хора имат ли условия за да работят нещата им се получават дори и в тогавашната СССР...!

    Коментиран от #34, #38, #41

  • 34 Сичко с космическите програми

    2 1 Отговор

    До коментар #33 от "Петър":

    На саш и рашата е лъжа и измама...рашата също е откраднала фашистки ракетни инжилери
  • 35 Госあ

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "Инженер":

    Някой друг военнопленник или емигрант от войната. Всичко е крадено там. Всичко братчед.
  • 36 Generalissimo FRANCO

    0 0 Отговор
    Нищо ново под слънцето .....от 1917-та!
  • 37 Бачо Киро

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "Обективен":

    Не бе, доктрината на САЩ и 700 милиарда бюджет за армията са за да можеш да дрънкаш тъпотии в нета... Може ли да сте толкова прости някои...
  • 38 Танко

    6 1 Отговор

    До коментар #33 от "Петър":

    Написал си , че " руснаците първи изпратиха човек на Луната " .Ти , това сериозно , или....?
  • 39 Ръгай чушки 🌶 в боба нека да е лют

    4 3 Отговор
    По времето на руското робство целия соц лагер работеше за тях Всяко изобретение беше крадено и приписвано като тяхно Не можеше друга държава да има нещо по модерно от тях
  • 40 Браво Путин

    3 4 Отговор
    Така трябва да се действа срещу продажни предатели, независимо на какво ниво са в йерархията
  • 41 Иван

    3 2 Отговор

    До коментар #33 от "Петър":

    По долО доказваш теориЙ, .....
    Къде си бил, когато руснак е стъпил на луната?
    В Карлуково?
  • 42 Петър

    3 2 Отговор
    Прав си,грешката е моя...имах в предвид че първи изпратиха човек в околоземна орбита.. :) За сега само американците са стъпвали там....уж..!
  • 43 О'Нуф-Рий II

    0 1 Отговор
    Ей това, с „лейтенант-полковника” кърти мивки. Ай сиктир, бе, Тъпчовци, една система от военни звания не могат да научат, ще ми „крадат” руски технологии. За хиперзвука. Малиййййй ! ! !
  • 44 Православен до Последен Дьх.

    2 1 Отговор
    Ако искаш дьржава,нераздирана от джендьр идеология,без мисьл на отделните Федерални Републики за отцепване,трябва да дьржиш юздите здраво,а си ги изпуснал .....и отиде коня у ряката. В единия вариянт рискуваш да те обявят в тоталитаризьмм, в другия случай губиш територии,учени,технологии,сигурност.... общо взето всичко! Имаше статия ,че американците искат подкопаване на руските инжинерни достижения,защото и те не са слепи ,че да не забелязват изоставането си. ,,Освен това САЩ ще се опитат да отслабят Русия, като стимулират емиграцията на квалифицирани кадри и образовани младежи. '' Това казва всичко! Доларите все още копуват мозьци от бедни дьржави,замислете се,защо всеки призов олимпиец по Математика,Физика,Химия и Биология,рано или кьсно получава оферта от Американски Университет. Чех,бьлгарин,поляк....както и 95% приемат от раз,влезнат един пьт в Американската центрофуга сьс пьлна стипендия,работа и брак с американка.....Може да го считаш за бегал,най-много децата му да дойдат да 3 пьти в живота си при баба и дядо, и това е. Така направи и ЕС с читавите работници от малките дьржави,яко Експорт за Германия,Австрия,Холандия,Белгия...... бьлгари,румьнци,хьрвати,словенци,словаци и прочие ...кучета ги яли. В нашия случай.....ромите ги изяли!

    Коментиран от #45

  • 45 266

    1 1 Отговор

    До коментар #44 от "Православен до Последен Дьх.":

    Да за да си пазят държавата братушките дадоха на неграмотен милиционер да избие зъбите /буквално/ на най-перспективния ракетен инженер Корольов. Всъщност господарите и робите в матушката немита Рус по Лермонтов могат да бъдат сравнени само с православните скотове тук по Ботев!
  • 46 злобар

    2 1 Отговор
    По добре параноя отколкото предатели ,родиноотцепници и продажници като горбачов.
  • 47 ахах

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Ако бяха в САЩ,":

    като някои шпиони от сащ, които ги е страх да се върнат щот ще умрат в затвора...
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания