Last news in Fakti

7 Юли, 2019 19:31 91 775 68

Спрете цигарите веднага, защото...

  • цигари-
  • тютюнопушене-
  • смърт

За пушачите рискът от сърдечен пристъп, инсулт и сърдечна недостатъчност е два пъти по-голям

Спрете цигарите веднага, защото... - 1
Снимка: Shutterstock

Учени от Австралийския национален университет установиха, че тютюнопушенето ежедневно убива около 17 души в страната, които умират вследствие на свързани с вредния навик сърдечни пристъпи, инсулти и увреждания на сърдечносъдовата система, съобщи Юрик алърт.

Широкомащабното 7-годишно изследване е обхванало 190 хиляди пушачи и непушачи. Оказало се, че ежегодно вследствие на вредния навик умират над 6400 австралийци. При това всяка година в болници вследствие на тютюнопушене постъпват над 11 000 души, т.е. ежедневно се регистрират 31 хоспитализации.

Специалистите заключили, че ако пушач се откаже от цигарите, преди да е навършил 45-годишна възраст, рискът за него от сърдечносъдови болести намалява с 90 на сто.

За пушачите рискът от смърт вследствие на сърдечносъдови болести е 3 пъти по-голям, отколкото за хората, които никога не са пушили.

Освен това за пушачите рискът от сърдечен пристъп, инсулт и сърдечна недостатъчност е 2 пъти по-голям, а от развитие на гангрена - 5 пъти по-голям.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 68 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ghost

    64 62 Отговор
    Все едно няма да умрем

    Коментиран от #14, #15

  • 2 Мъртвец ама с повечко живец

    128 58 Отговор
    Кофти е да се мре само от стрес, затова праскайте к....и, вземайте бело, пушете и пийте и се веселете!!!

    Коментиран от #62

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Иван

    106 17 Отговор
    А автомобилните и заводски пушечета колко убиват, или там е тема табу, цигарите убиват.
  • 5 Borislav Popov

    42 18 Отговор
    Цигарите съм ги соряла ами уйщата как да спра да смуча???
  • 6 Нервен

    129 20 Отговор
    Калеко ми умря на 49 без да е пушил и една цигара,дори и бира не пиеше бог да го прости. При аутопсията казаха че е получил масиран инфаркт от прекомерен стрес в продължение на години. Така че сами си правете изводите кое е най вредно.
  • 7 кроко

    106 9 Отговор
    Пуууу, да му се не види аз първоначално грешно прочетох заглавието - Спрете циганите веднага, защото... Викам си, брях, какво направиха пак тез цигани !?
  • 8 Минчо простия

    62 18 Отговор
    Аз непуша,пия рядко бира или вино.Един мой стар колега,чичо Мишо пий и пуши много,ми казваше.Яз пия и пуша и ще умра болен,а ти ще умреш здрав!Кое е по добре,да умреш болен или да умреш здрав? Аз Още немогат да се науча да пуша и пия но някога ще умра.Всеки си избира .
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Бат Вал

    65 12 Отговор
    Мой роднина почина на 96 години, не е дал нито стотинка за цигари, но пък пушеше дневно по 30 такива собствено производство. Отглеждаше си тютюна, сушеше, вареше, и вепер си свиваше за следващия ден! Колко ли са били вредни онез цигари..?
  • 11 Йозеф

    61 15 Отговор
    Яж, пий, пуши и е5и, носи си новите дрехи и живей! Никой не е вечен.
  • 12 Миризлив пор

    42 11 Отговор
    Ако извадят статистиката, може да се окаже че има повече удавени. Не мисля че им стиска да забранят туризма или ходенето на плаж.
  • 13 Ndidk4

    28 7 Отговор
    Горе -доло толкова са тук самоубийци , удавени , убити в катастрофа или от престъпление . Ко се оплакват при толкова много австралийци . Я виж наще 240 и олигарси властващи кък не им дреме ич. Голям праз милион или три по-малко. Даже цгарите правят все по-скъпи и хората да пушат " Кошче " или квото намерят по джоба. Парите били акциз и за медицината и данъци ,само и само тютюн да не се въди тук , а да се продават чужди марки. Процента майка и пури да има за вожда вечен.
  • 14 ЕКСПЕРТА

    46 7 Отговор

    До коментар #1 от "Ghost":

    1-НО Е ДА УМРЕШ ОТ ЕСТЕСТВЕНА СМЪРТ ДКТ СЛАДКО СИ СПИШ ,ДРУГО СЛЕД 4 ИНСУЛТА И 5 ГОДИНИ МЪКИ ПОЛУ ЖИВ ПОЛУ УМРЯЛ,ТАКА ЧЕ ПРАВЕТЕ СИ СМЕТКАТА.

    Коментиран от #29

  • 15 РЕАЛИСТА

    25 12 Отговор

    До коментар #1 от "Ghost":

    А ДИЗЕЛ СЧУПЕНЯЦИТЕ, МОТОРИ, И ДРИФТАРИ КОЛКО ЗАМЪРСЯВАТ ВЪЗДУХА ДТ ГО ДИШАМЕ А,СТАЙКОВ ТИ НЕ ПУШИШ ЛЕСНО ТИ Е.ПА ЗА ЦИГАРИТЕ СЕ ХВАНАХТЕ.АЙДИ ХВАНЕТЕ БРЪМЧАЩО-БУЧАЩИТЕ ДА МОЖИМЕ ДА СПИМЕ.

    Коментиран от #31

  • 16 Нашия

    24 15 Отговор
    Баща ми пуши по 2 кутии на ден, казва:-пречат ми! Сега е на 75г.и все като му направя забележка да ги намали, ми отговаря :-той Господ си знае работата, за там няма ред, а работи повече от мен. Аз също съм пушач, зная че ми вредят, но за сега нямам воля и желание да спра, а още по- лошо че и сина ми ги почна.
  • 17 Бивш пушач

    115 5 Отговор
    15 г ги пиших здравата. По 2-3 кутии на ден изпафквах, а понякога и повече. Наистина много пушех и бях, като наркоман. Сутрин ставам и първата ми работа беше да запаля цигара. Вечер преди лягане, задължително „забивах по един пирон“. В един момент си казах, че тая няма да я бъде. Реших да ги откажа. Здрав съм си, нищо ми няма, ама ме хвана яд, че цигарите ме контролират и не мога без тях. И ей така реших и от ряз ги отказах. Всички се чудеха как така, като ме знаеха какъв страстен пушач бях. Просто трябва воля и това е. Не е трудно, но трябва да го решиш и да не се поддаваш на изкушения. Първият месец е най-труден. После става по-лесно и до половин година не запалиш ли, значи си ги отказал. после да ви кажа 1 година храчки имах. Гадни, кафяви... Питах личния лекар и той ми каза, че ми се чистят дробовете. Смятайте какво нещо е в дробовете от тези боклуци, щом цяла година се чистиш. И така. Сега съм нов човек и се радвам, че съм ги отказал тези лайна. Яд ме е само, че толкова години съм им слугувал и съм дал пари за един апартамент във вид на цигари. Сега се чудя на тези, които хем се тровят и хем си плащат за това. Просто няма смисъл.

    Коментиран от #18, #24, #27, #30, #33

  • 18 Дръж здраво фронта

    46 4 Отговор

    До коментар #17 от "Бивш пушач":

    Поздравления , много добре си направил. Имам приятел сърдечен хирург , който казва така - 85 % от всички които "отваряме" са дългогодишни заклети пушачи. Пушенето , съчетано с обездвижване и напрежение , изчерпва ресурса на тялото , и то буквално започва да се разпада. Гният зъби , болят стави , периферното оросяване намалява , запушват се кръвоносни съдове, предразполага към онкологични заболявания . Само не забравяй - винаги си застрашен да ги започнеш отново . Бивш пушач няма . Дори и след 10 години без цигари , бившият пушач сънува , че пуши , сутринта става и си купува цигари от близкият магазин , и ги пропушва отново.

    Коментиран от #20, #21, #23, #40

  • 19 Ставри

    48 4 Отговор
    Един съвет! Не ги почвайте!
  • 20 Гост

    37 3 Отговор

    До коментар #18 от "Дръж здраво фронта":

    Аз съм бивш пушач от 11 години и наистина сънувам, че пуша, но това не означава, че отивам до магазина да си купя цигари.
    Напротив - горда съм, че това е само сън,а цигарите минало.
  • 21 И аз държа

    19 1 Отговор

    До коментар #18 от "Дръж здраво фронта":

    Аз също от време на време сънувам, че пуша.Спрях ги преди 9 години.Трябва да ти кажа, че като се събудя мисля, че е било истина.Всеки път съм адски разочарован, че съм запалил.После се сещам, че е било сън и се усмихвам.Не мога да си помисля да си купя цигари.
    Имам колега, който след 7 години въздържание пропуши.
  • 22 Хайл

    20 5 Отговор
    Ами да ги забранят като "наркотиците" тогава-никотина в цигарите е наркотик...ще забранят друг път,по скоро ще направят "био" цигари с по-висока цена,а и ми е през тура оттатък щото не пуша
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Хайл

    9 0 Отговор

    До коментар #17 от "Бивш пушач":

    И аз бях така👍👍👍👍
  • 25 Додо

    22 4 Отговор
    Толкова ми е безразлично да ще умра днес или след пет години.........
    Да се пазят богатите и щастливите.

    Коментиран от #36

  • 26 Хипермен

    24 2 Отговор
    Пушенето е състояние на духа, кой спокоен и богат човек пуши... Е, направете си сметка защо сме като комини
  • 27 3333

    22 2 Отговор

    До коментар #17 от "Бивш пушач":

    След като ги отказа, не качи ли килограмите, ако си ги качил вероятността за инсулт и инфаркт остава същата. Но си на сметка от гледна точка на финансите.

    Коментиран от #41

  • 28 Тошо

    16 4 Отговор
    И аз съм от партията на отказалите фъшкиите.
    Обаче както каза колегата горе воля си требе.
    Аз пафках по 2 кутии на ден и стана работата .
    Според мен всичко е в главата на човек , ако каже стига - готово спрял ги е , сега влизам в стая със пушачи и не ми пука .
  • 29 Аз Варна

    7 5 Отговор

    До коментар #14 от "ЕКСПЕРТА":

    Виждал ли си умиращ?Повярвай ми никак не е както в представите ти-докато си спиш сладко.Ще ти спестя подробностите,защото ще ми изтрият поста.Колкото до пушенето-явно съм от късметлиите,които така и не са зависими от цигари ,в допълнение и алкохол.

    Коментиран от #54

  • 30 Аз Варна

    10 2 Отговор

    До коментар #17 от "Бивш пушач":

    Браво!Имаш воля,аз изобщо не ги почнах,а съм човек на средна възраст.От любопитство в младежките години опитах,но не ми хареса .Право на личен избор как да живееш.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Анонимен

    7 7 Отговор
    Цигарите съществуват от много преди нас и не вярвам на тази статистика. Ако те са наистина толкова вредни и причиняват толкова болести то нека ги забранят като наркотиците и тревата. Да ви кажа има и починали от много ядене- наднормено тегло, затлъстяване на сърцето, висок холестерол, ми нека забранят и месото- то също е опасно. Вече няма нещо на пазара, което да не застрашава човешки живот. А от парична гледана точна пак няма да забогатее никой. Вече е толкова скъпо всичко, че с 5 лева, които си спестил от цигарите, не можеш нищо да си купиш.

    Коментиран от #49

  • 33 Вера

    8 2 Отговор

    До коментар #17 от "Бивш пушач":

    И аз точно като тебе постьпих....и сьм горда сьс себе си...
  • 34 Без коментар

    9 3 Отговор
    Според мене трябва да се спре движението на коли в България, че умират малко повече народ по пътищата отколкото при война:-)
  • 35 Днес утре все някога

    7 0 Отговор
    Трябва да забранят и определени храни че са пълни с е-та и вече ходим като мутанти трябва да забранят фабриките колите че те са най масовия замърсител дори от цигарите доказано е отделно когато един пушач спре да пуши се започва едно затлъстяване от застоелия живот в Бг хората са без пари депресирани смъква им се кожата от гърба с данъци и поскъпване на хранителните продукти ток парно вода и се почва стрес стрес и айде у лево пак ще пукнем така че по добре да сме си живяли както на нас ни е добре от колкото по разни правила и естествено всичко се прави с норма не може да пиеш кат продънена каца и пушиш като комин и да очакваш да си здрав
  • 36 Имам пинчер

    3 2 Отговор

    До коментар #25 от "Додо":

    Ако нямаш отговорности към някой , да го мислиш е логично ! Но ако някой се нуждае от теб е егоистично !
  • 37 По добре да

    5 1 Отговор
    Спреш циганите оф цигарите чакай. Цигарите ако ги спреш си удължаваш живота с 15г. Ще имаш свеш дъх ще правиш мн хубава френска с някоя девойка. Аромата на храни и тн ще ги усещаш по добре и ще ти е по вкусно. Зъбите от жълти ще станат на бели. Но ако си с дентални импланти няма да имаш тоз проблем. И дробовете че ти се изчистят и като поемеш свежия балкански бриз ще кажеш това ,,Най накрая се чувствам като нов човек" . После забиваш стека цигари в земята на планината и мачкаш стека с бушници. Край.
  • 38 Бай Благой

    14 2 Отговор
    Спрете пиенето...спрете к*рвите....спрете порното...спрете.....
    Абе я се разкарайте с тия ефтини статии.
    Непушач съм ама ....ми писна от разни такива "поучителни" статии, спрете хляба имаше преди време една статия, че бил вреден и той!!
  • 39 Кореаца

    7 4 Отговор
    Никотина колкото вреди х два пъти горница помага.едно леко примерче -за паметта помага,особено за старческата болест.Статията е подвеждаща...всичко е личен избор.пишете плюсове и минуси за цигарите,реалното
  • 40 Бивш пушач

    19 0 Отговор

    До коментар #18 от "Дръж здраво фронта":

    Случвало се е да сънувам, че пуша, но това не значи, че ще си купя или ще запаля цигара. От 2006-та съм без цигари. Бил съм в компании само от пушачи. Хората си пушат, а на мен не ми прави впечатление и не ми се е искало никога да запаля повече. Давали са ми, канили са ме и са ме бъзикали, че дават 100 лв. ако запаля. Честно казано не аз да плащам за цигарите, а по 10 лв на купена кутия някой да ми дава не бих си купил и не бих пушил никога повече. Занимавам се със спорт откакто ги отказах и знам, как се задъхвах в началото и колко ми е леко и спокойно дишането сега. На почти 50 г. и 2-3 пъти в седмицата бягам по 10 км. крос. В началото, докато се изчистя и 1 км не можех да пробягам, а бях доста по-млад. Всяка седмица, когато е хубаво времето съм в планината и правя преходи по 20-30 км с денивелация над 1000 м. Когато пушех не можеш до 5-тия етаж да се кача без да се задъхам. Когато пушех хърках, като дъскорезница. Жената не можеше да спи при мен и отиваше в другата стая. Сега съм ок и няма никакво хъркане откакто ги отказах. А едно от най-гадните неща е сутрин, когато станеш от сън и устата ти мирише на пепелник. Ама буквално и може би по-лошо. Всеки пушач го знае това. Зъбите ми бяха жълти, когато пушех, а сега вече не са. Пръстите ми също бяха жълто-кафеникави от цигареният дим. Живот и здраве цигара не искам да запаля никога повече! Не убеждавам и не агитирам никого, ако някой си го е помислил. Просто споделям впечатления на един бивш пушач. Има БИВШИ
  • 41 Бивш пушач

    11 3 Отговор

    До коментар #27 от "3333":

    След, като ги отказах започнах да спортувам и да се движа повече и не съм качвал. Просто докато пушех с никакъв спорт не можеш да се занимавам освен на масата с приятели ядене и пиене. Като откажеш веднъж цигарите и тялото ти се „отпушва“ и започваш да ставаш по-жизнен и по-активен във всичко. просто не съм предполагал каква спирачка са това цигарите за активността на един човек. На почти 50 да се чувстваш по-жизнен отколкото, като си бил на 30 смятай за какво говорим! Най-доброто нещо е човек да не ги почва никога! Ама наистина никога. В началото си виках, че не съм зависим и мога да ги откажа по всяко време. Почнах с по няколко цигарки само ей така за компания, вечер и неусетно започнаха да се увеличават и да стават повече докато дойде моментът в който си хлътнал и отказването за много става невъзможно.
  • 42 Някой

    5 5 Отговор
    Доказано е, че 100% от непушачите умират.
  • 43 Тези които пушат

    8 6 Отговор
    Са слаби психически. Слаба воля. Значи тези които пушат са слаби души. Аз не съм пушил от както съм се родил. Честно. Ще трябва да ми дадат рекорд на Гинес.

    Коментиран от #67

  • 44 Нептун

    12 2 Отговор
    Пра дедо умре на 102г.като редовно се цуркаше ракийка(собствено производство) и павкаше по една кутия цигари на ден Феникс.
    Не знам дали все още ги има.Тогава живота си беше по-добър от сега.Сега ако нямаш тея пороци като алкохол и цигари,ще умреш от стрес и нерви далеч по рано.Така че...ядене и пиене.Тези три неща и когато тогава.
  • 45 Всичко е относително

    5 2 Отговор
    Винаги ще има пушачи, които да дават примери с познати такива, които са на преклонна възраст и сравнително здрави. Всяко правило си има изключения, а повечето с това се успокояват, много ясно. Всеки ще умре, но е важно и кой колко ще рита. Хората събират статистически данни и усредняват. То винаги ще има и такива, дето се мятат от покрива. Въпрос на личен избор.
  • 46 ХАРОН

    7 0 Отговор
    Пушете колкото си искате докато можете да дишате и тичате, защото като ви застигне агонията на белодробната недостатъчност сами ще се откажете.
    Пушех 30 години, сега дишам като Вейдар и си давам парите за пак по предназначение- за инхалатори.
  • 47 ВЕТЕРАН

    10 0 Отговор
    И непушачите са прави– по добре да не започваш! И пушачите са прави, прихванеш ли крастата, трудно се лекува. Аз също пуша, но сега цигарите са пълни с всичко друго, ама не и истински тютюн, та ме е яд, че си давам парите,пуста краста!
  • 48 Манечи

    4 1 Отговор
    Ми спрете производствотокато са толкова вредни! Защо правите хората на идиоти? Само пресмятате приходите и загубите от контрабанда! Не сме идиоти, идиотите сте вие! От мен гарантирано няма да видите и стотинка за цигари, а дали ще пуша или не, си е мой проблем! Анадън му?
  • 49 Алекс

    6 2 Отговор

    До коментар #32 от "Анонимен":

    Ха-ха. Пет лева на ден ги умножи по 30. Това прави 150 на месец. Но някои пушат по две кутии цигари на ден. Това си е 300 лв.на месец глупаво похарчени пари. При три кутии са 450 лв.на месец. По-добре ги давай за спорт на детето си или за образованието му - можеш да ги инвестираш по-добре. Или за книги, театър, пътуване, по-добър живот, отколкото за миризлив и вредемн порок.
  • 50 Сако

    1 0 Отговор
    Единствената безболезнена смърт е внезапната ,за 40г до сега никой не съм видял да умре от старост и без нечовешки мъки

    Коментиран от #52

  • 51 Лина

    5 0 Отговор
    Някои от коментарите показват липса на всякаква здравна култура. Доказано е, че цигарите вредят. Статистиката със смъртните случаи на рак на белите дробове вследствие на пушенето не е просто суха статистика, тя е отражение на фактите. Знаете ли колко пушачи умират от рак на белите дробове, бъбрека, бронхите, трахеята, гърлото. Проверете и пак ще си говорим!
  • 52 Александра

    7 1 Отговор

    До коментар #50 от "Сако":

    А аз, уви, видях много близки и приятели да умират от рак на белия дроб. Прекрасни хора, но яки пушачи! Преди да стигнат 50. Мразя цигарите, защото отнеха много скъпи за мен хора. Баща ми, колеги, колежки, приятели. Ракът на белия дроб е адски коварен. Убива мъчително и безпощадно.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 гъмбъл

    3 2 Отговор

    До коментар #29 от "Аз Варна":

    Ти си умрел отдавна .

    Коментиран от #55

  • 55 Аз Варна

    4 1 Отговор

    До коментар #54 от "гъмбъл":

    Не ,водя начин здравословен на живот .Нямам желание да пуша активно или пасивно(да гълтам дима на такива като теб) и съответно да воня на опушено.

    Коментиран от #56

  • 56 гъмбъл

    2 1 Отговор

    До коментар #55 от "Аз Варна":

    Ще дишаш, нема начин .

    Коментиран от #61

  • 57 Спрете цигарите бе

    9 3 Отговор
    Само си харчите парите за 20 броя цигари 6.50лв. после ревете че нямате пари. Най лошото е че като свършиш парите ще се чудиш от кого да искаш пари на заем да се снабдиш с дрогата. Хората вече убиват заради една цигара. Пример. ,,Пич имаш ли цигара" , ,,Не нямам". Онзи му вади ножа убива го и му взима цигарите. После по новините. Мъж уби друг мъж , искал му е цигара. Виждате ли колко лудо звучи това. Имат хора които убиват за 20 стотинки. Бе жалко. Незнам защо хората пушат. И си харчат парите за цигари. Научете се да не пушите. Стига сте пушили. После защо е замърсен града. Улицата е пълно с фасове. Кой ще чисти? Вие пушачите ли? Вие замърсявате природата. Стига.
  • 58 БСК

    14 1 Отговор
    На 60 години съм. Пропуших на около 15-16 годишна възраст, пушех всеки ден по две кутии. На 41 години направих обширен преден инфаркт на миокарда. 21 дена бях в интензивното на легло на системи, докато се раздвижа. Продължих да пуша, по около кутия на ден. Шест години след това направих инсулт, с частична парализа, като в последствие се възстанових, остана ми само загуба на периферно зрение в ляво и заради това не шофирам. За една нощ отказах цигарите, казах си - край и така до сега. Ходя пеша на ден около 7-8 километра, пия по стотина грама ракия, цепя и нося дърва, работя и се чувствам здрав. Децата пушат около мен, но не ми пречи изобщо... Оставяйте цигарите и ценете живота.
  • 59 Шофьор

    4 1 Отговор
    Утре ги спирам! Другата седмица-алкохола! После-пърженото! След това-сладкото! След него-мазното! Белия хляб,газираното, кафето,плодовете и зеленчуците (много пестициди, бе)....По реда на излизане, на статийте.
  • 60 Имам катерица

    3 0 Отговор
    Ми да спрът да ги произвеждат,елементарно е!
  • 61 Аз Варна

    4 2 Отговор

    До коментар #56 от "гъмбъл":

    Дишам ,но не твоя издишан въздух.Повтарям,че мразя да ми дишат в лицето и да воня на опушено.Пушачите сте абсолютна смърдяща напаст,която не се съобразява с никой друг,освен със себе си.В допълнение-зъбите и пръстите на ръцете Ви са жълто-кафеви от дима,а дрехите Ви вонят лошо.

    Коментиран от #63

  • 62 Purco

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Мъртвец ама с повечко живец":

    Nai mnogo da te praskat tebe kato vzemesh belo, ne stiga ce si tup i narkoman na vsickoto otgore otidi i probvai da te bocnat na drugoto myasto ti vece igraesh za drugiya otbor shte sanuvash kurvi I byalo pod yorgana😅😅😅 smeshko
  • 63 СНиколов

    0 0 Отговор

    До коментар #61 от "Аз Варна":

    Определено в голям процент не се съобразяват с околоните.
    Колкото и странно да изглежда най вероятно скоро непушачите
    ще ходим с маска като на дартвейдър, че иначе не се живее.
  • 64 Пепа

    0 0 Отговор
    Всички зависимости са ит дявола затова не могат хората да се контролират. Никой не е свършил нито цигарите нито алкохола а те ви свършват вас. Капацитета на мозъка е само10%.Скоро много няма да го увеличат защото клетките им са закърнели.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Boris.Rusenliqta

    0 0 Отговор
    Виждам че тук са събрани от прости по прости. Как може да твърдите че цигарите неса вредни. Кой от вас който пуши повече от 2 кутий несе задъхва. Ас непуша от 3 месеца а пушех по 2 кутий. Задъхвахсе но откакто ги отказах се чуствам добре. Е напълних но и с туй щесе преборя.

    Коментиран от #68

  • 67 Калоян

    0 0 Отговор

    До коментар #43 от "Тези които пушат":

    Напротив, изисква се силна воля да вкарваш в дробовете си отрова, която руши физическото и психическото ти здраве.
  • 68 Ipo

    0 0 Отговор

    До коментар #66 от "Boris.Rusenliqta":

    Ако наистина цигарите убиват, трябва да пропушиш.
Новини по държави: