Last news in Fakti

29 Юли, 2019 13:46 1 193 7

Китай и САЩ ще опитат да разтопят леда

  • сащ-
  • китай-
  • хуавей-
  • доналд тръмп-
  • си дзинпин

Пекин изрази надежда Вашингтон да създаде положителна среда за търговските преговори

Китай и САЩ ще опитат да разтопят леда - 1
Снимка: Shutterstock

Китай изрази надежда, че САЩ ще изпълнят ангажимента си и ще създадат положителна среда за търговските преговори в Шанхай по-късно тази седмица. Това заяви говорителят на китайското външно министерство Хуа Чунин на редовен брифинг, предаде Ройтерс.

Преговорите между търговски делегации на САЩ и Китай са планирани за 30 и 31 юли в Шанхай. Това са първите преговори лице в лице от примирието в търговската война между двете най-големи световни икономики, което президентите Доналд Тръмп и Си Дзинпин договориха на срещата си на форума на Г-20 в Осака през юни.

Очакванията за постигане на напредък обаче са малки. Представители на властите и бизнеса се надяват, че Вашингтон и Пекин ще успеят поне да уточнят ангажиментите си за "жестове на добра воля" и да разчистят пътя за следващи преговори. Това включва китайските покупки на американски селскостопански стоки, и разрешение от американските власти компаниите да възобновят продажбите на някои продукти за китайския технологичен гигант Хуавей.

Тръмп заяви в края на миналата седмица, че Китай може би не иска да подпише търговска сделка, докато не минат президентските избори в САЩ през 2020 г. с надежда да договорят по-благоприятни условия с друг президент.

За повече от година двете най-големи икономики в света си наложиха взаимно мита върху вноса за милиарди долари. На срещата на върха в Осака Тръмп и Си договориха възобновяване на преговорите за търсене на решение на търговските противоречия, които бяха спрени през май, след като Вашингтон обвини Пекин в отстъпление от вече договорени точки.

Китай и САЩ ще опитат да разтопят леда
Снимка: БГНЕС/ЕРА

След срещата американският държавен глава заяви, че ще се въздържи от налагане на нови мита за оставащата част от китайския внос за американския пазар на стойност 300 млрд. долара и ще смекчи някои от ограниченията за Хуавей, ако Пекин купува американски селскостопански стоки.

Оттогава Китай сигнализира, че ще позволи китайски компании да купуват безмитно селскостопански стоки от САЩ. Вашингтон пък насърчи компаниите да кандидатстват за изключение от забраната за продажби на Хуавей и посочи, че ще даде отговор на заявленията им през идните няколко седмици.
До началото на преговорите обаче никоя от страните все още не е изпълнила обещаните "жестове на добра воля".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СССР

    8 3 Отговор
    Лоша новина за матушка расия дрогари и дрогарки … :(

    Коментиран от #6

  • 2 outlander

    9 4 Отговор
    Ако това стане, а то ще стане, защото подема на икономиката и развитието на технологиите е от първостепенна важност, русофилистиците ще си изядат пробитите миризливи чорапи от яд и безсилие.
  • 3 флипп

    4 6 Отговор
    Два коментара, и двата платени. Смехх

    Коментиран от #4

  • 4 Хайл

    2 5 Отговор

    До коментар #3 от "флипп":

    И то от един и същи писател
  • 5 Old Crow

    5 1 Отговор
    Съвсем наскоро излезе трейлъра на филма Top Gun:Maverick ,който трябва да тръгне по световните киносалони следващото лято. И един американски кино любител веднага забелязва , че на култовото яке на Том Круз липсват флаговете на Япония и Тайван , които може да се видят на якето от първия филм (1986) . И какво остава да се помисли ,освен “жест на добра воля” проявен oт Shanghai Film Group и Huahua Media , които инвестират 1милиард долара в Paramount Pictures и изглежда имат власт да променят кинопродукцията по китайски вкус...
  • 6 Румяна Костова

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "СССР":

    Зависи от доверчивостта на четящите, дали едно заглавие за стопяването на ледовете може да породи траен песимизъм. По отношение на външната си политика американците редко спазват обещанията си, а китайците са хитри лисици. Руснаците пък са гърмян заек, те едните американски обещания въобще не ги взимат на сериозно.
  • 7 339

    1 0 Отговор
    Човек е толкова голям колкото са големи мечтите му!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания